Érdekességek a mézek és méhek világából

2022. május 3., kedd

Mézes Nap 2022 05 20-án a Méhek Világnapján. Balatonfüred, Karolina Kávéház. Program bővebben ITT. Az eseményen 15:00-16:00 Méhes-Mézes kvízjáték lesz. Készüljön fel erre a cikkünkből!

MÉHÉSZET
A méhészet legrégibb nyoma a kőkorszakból való. Spanyolországban, a „pókok barlangjában” bukkantak rá. A 20 000 évesre becsült képen az „ősméhész” fáklyával füstölve kúszik fel a sziklarepedésen élő méhekhez, hogy mézüket elrabolja.
Örösi Pál Zoltán 1967 Kis Méhész könyv 3p.

MÉZ
A virágméz növények nektárjából, a méhek gyűjtő, átalakító és sűrítő munkájával készül.

A méz tulajdonságait alapvetően az a növényfaj határozza meg, amelyik a nektárt termelte, ezért a mézet is a nektárt adó növényről nevezik el.
Tiszta „fajtamézet” csak azokról a növényekről kaphatunk, amelyekből egy helyen egyszerre sok virágzik. Ellenkező esetben a kaptárban a különféle nektárok összevegyülnek, s vegyes virágméz keletkezik.

A méz több fajta cukrot, dextrint, nitrogénvegyületeket, fermentumokat, aminosavakat, vitaminokat, illat és aromaanyagokat, ásványi anyagokat, valamint virágport is tartalmaz!
A méz természetes tulajdonsága, hogy besűrűsödik, kristályosodik. Ez a kristályosodási hajlam a mézben lévő két legnagyobb mértékben előforduló cukorfajta, a glükóz és a fruktóz (szőlő és a gyümölcscukor) arányától függ. Pl. a repce és a napraforgó, néhány hét alatt, a vegyes virágméz és más mézfajták néhány hónap múlva besűrűsödnek, az akácméz sokszor évekig folyékony marad. „Hogy az alkotóelemek minél épebb állapotban maradjanak, a mézet hűvös, sötét, száraz helyen kell tárolni. … Megfelelő tárolás mellett a méz akár évekig is eltartható jelentősebb minőségromlás nélkül.” (18) (Renate Frank: A csodálatos méz, Cser kiadó, 2006)
Nápoly melletti Paestumban egy régi görög templom romjai között az áldozati amforákban 2300 éves, még élvezhető mézet találtak. (Rudnay János –Beliczai László 1987 Mézkönyv. A méz és a mézeskalácsosság története 10p.)

A méz jó táplálék, mert egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak. Nem hizlal, mert nem alakul át a szervezetben zsírrá.
Magas cukortartalma hátráltatja a baktérium fejlődését. Antibakteriális és nyugtató hatása miatt az egyik természetes gyógyszer.

Hogyan készül a méz?
A méhék rendszerint 1-3 km-re repülnek el gyűjteni. akác, hárs, repce esetében ennél messzebbre, 4-5 km-re is elrepülnek. Az édes nektárt a méhek a mézgyomrukba gyűjtik, s mikor az megtelik, hazarepülnek a kaptárba.
A mézgyomorban körülbelül 40-60 mg nektárt szállítanak. A méhek 1 kg méz előállításához 3-4 millió virágot látogatnak meg. A nektár már a méhek mézhólyagjában elkezdődő invertálástól és a sejtekbe raktározás utáni tovább érleléstől válik mézzé.
A belső munkára beosztott fiatal méhek a nektárt a sejtekből többször kiszedik és átrakják – teregetik. Eközben a képződő enzimek a méz összetett cukrait egyszerű gyümölcs- és szőlőcukorrá alakítják. A mézet a teregetése során szellőztetik, így víztartalma 18-19 %-ra csökken. Ekkor a megtelt lépsejteket viasszal befedik.

Tudta-e?
• 3 méhsejt tartalmaz 1 g mézet.
• 1 kg nektárt az 2 000 000 akácvirág meglátogatása ad
• 1 kg méz az 50 000-100 000 kirepülésből gyűlik össze
• A maximális. repülési sebessége 40 km/h, míg az átlagos repülési sebessége 24 km/óra a méheknek
• 8 m magasan repülnek a méhek (az anya és a here viszont 30 m-en)
• a méhanya 3-4 évig él, míg a dolgozó 6 hétig.
• egy jó méhanya naponta 300-2000 petét rak
• egy méhcsalád 1 anyából, 2-4 ezer heréből, 50-60 ezer dolgozóból áll.
• a világon több mint 20 000, Magyarországon több mint 700 vadméh faj fordul elő.

A mézek jellemzőit és kapcsolódó irodalmakat részben összeszedtük, itt letölthető, és olvasható:

MÉZEK JELLEMZŐI