Tematikus MÁK-falu Ausztriában

2024. július 11., csütörtök

A mezőgazdaságból élők száma szinte minden országban csökken. Az általános csökkenéssel ellentétben az alsó-ausztriai Waldviertelben található Armschlag “mákfalu” (kb. 100 lakos) a hagyományos regionális mezőgazdasági termékre, a mákra összpontosít sikerrel, és erre építi arculatát. Ide szervez több éve élményteli utakat az Anima Travel, ahol a környezeti-, társadalmi fenntarthatósági szempontok is mindig jelen vannak egy-egy út meghirdetésénél. A térség és vidékfejlesztésre, a minőségi agroturisztikai kínálatra láthattunk egy igazi, szerethető jó példát.

A máktermesztés újjáélesztésének ötlete, amely az 1930-as évekig regionálisan nagyon fontos volt. A 1980-as évek végén született meg a tematikus „mákfalu“ ötlet, a falu saját kezdeményezésére, és a központi tematikus falukampánytól függetlenül valósult meg. Az ötleteket és a koncepciót külső segítség nélkül, egy helyi vendéglős (mint mozgatórugó), a gazdák és az önkormányzat együttműködésével dolgozták ki.
• 1988 – Ötlet a mákfalu alapításához és első megbeszélések a falu közösségével. Bemutató vitrinek felállítása és sok sok rendezvényen való bemutatkozás és média megjelenés követte a kezdeti lépéseket és a fejlesztéseket
• 1995. A mákos faluzászló felszentelését követő években folytatódtak a fejlesztések. A “Verein zur Förderung und Vermarktung des Mohndorfes e.V.” (Mákfalu népszerűsítéséért és marketingjéért Egyesület) 1995-ös megalakulását követően lehetőség nyílt az uniós finanszírozás igénybevételére.
• 2000. – 1. máknap, Falusi szálloda és máktermék fejlesztések valósultak meg. megnyílt a farmerek közös helyi termék és tematikus mák-ajándék boltja. Recept brossúrák és tematikus túratérképek készültek a helyi gasztronómia, kézművesség és mák témára építve. Mákvirágos túraútvonalakat alakítottak ki Augrabenben és Wallischban. 120 mák növény került minden kertbe. Folytatódtak az ajándéktárgy fejlesztések. Rendezvényeket szervezetek a mák termesztéséről – tippekkel és szórólapokkal – és a mák magok értékesítésévével.
• 2020 A koronavírus alakítja az évet – nincs mákos nap, rétestúra nap, egyéb mákos rendezvények – de nagyon sok vendég érkezik ekkor is Alsó-Ausztriából, Bécsből és Felső-Ausztriából, akik regionális célpontként látogatnak el hozzánk, élvezik a mákvirágzást (szabadtéri programként).

Ma mintegy 1600 hektáron termesztenek a térségben mákot, ez mintegy 700 termelő család. Az utazás során mi a Gressl családot látogattuk (Mohnhof GRESSL) meg, ahol kialakításra került egy mákmúzeum is, benne filmvetítővel (a történetük), hatalmas – bejárható – mákgubóval, több mint 200 db (90 féle) mákdarálóval, és saját bolttal. A háziasszony maga süti a tradícionális, kör alakú töltött süteményt, és weboldalukon a mák-történelem, és receptek is megismerhetőek. A Waldviertel szürkemák jellegzetes termék. Egy gubóban 3-5 gr. mák van = 6000 szem. Egy hektárról 800-1000 kg mák jön le. Egy mákszemnek (szürke) 48%-a olaj. A gubókból is sokat exportálnak. Ausztria mákfogyasztásának 3/4-ét adja a térség.

mákmúzeum
daráló

 

 

 

 

 

 

 

A szürkemák, és az itt termesztett mákok képezik az alapját egy folyamatos értékesítési láncnak, brand építésnek, amelynek tartalma a következő:
– Saját tematikus weboldal
– Részvétel a bécsi üdülési vásáron, és egyéb központi rendezvényeken
– Falusi szálloda /szállás fejlesztések (standardizált szállás magánszobákban, a fogadó közös recepcióval)
– Máktúra ösvény és kert a faluban
– Túravezetések, üdülési, kultúrális és szakmai programok szervezése (pl. festészeti tanfolyamok, fotó kiállítások)
– Régiós vonzerővel bíró rendezvények, mint pl a “Mák Napja” (márciusban mákos növényvásárral), a Mákvirágzás, “Mákos Vasárnap” (július) és a “Mákos Templom Napja” (hálaadás).
– Mákos termékek fejlesztése, például mákos szépségápolási termékcsalád (szállítással)
– Mezőgazdasági termékek közvetlen értékesítése közös mezőgazdasági bolton keresztül.

mákvirág

A város ma már évente több mint 40 000 látogatót vonz egész Ausztriából. A gazdasági hatások a következők:
– A mezőgazdasági termelők gazdasági megerősödése (többletjövedelem)
– További két alkalmazott, három gyakornok és szezonális munkások foglalkoztatása az étteremben.

Élményelemek:
Mákvirágzás: Júliusban, amikor a mákföldek körös-körül lilában, élénkvörösben vagy fehérben és finom rózsaszín csíkozásban pompáznak, egészen különleges természeti látvány tárul elénk. Minden virág csak egy napig virágzik. Estére a szirmok lehullanak, és másnap reggel még sok rügy nyílik újra. Egy mák virágszáron több virág is van, így egy mák több napig is virágzik. Az időjárástól függően a mák virágzása körülbelül 14 napig tart.

Varázslatos fotózás: A két hétig nyíló virágok, egy olyan egyedi élményt adnak, amely valóra váltja minden fényképes álmát.
A legnagyobb mákos kép
Mákkertek: A mákkertekben több mint 30 féle díszmák virágzik, a fő virágzási időszak június és július. A mák virágzási ideje korlátozott, de sok más virágot és évelő növényt is ültetnek a kertbe, hogy a kert minden érzékszerv számára folyamatosan vonzó legyen.
Mákos tanösvény:  A tanösvény végigvezet a mák termesztés történetén, ami a neolitikumig nyúlik vissza (kb. 12 000 évvel ezelőttre). A falun átvezető mákos tanösvényen 6 vitrin tájékoztat Armschlag falu és a waldvierteli szürkemák történetéről, mák termesztéséről, gondozásáról és betakarításáról, mákfélékről, a máknövények sokszínűségéről.
Mákos kvíz: A mobil kvíz okostelefonhoz, amiből érdekes tényeket lehet megtudni a mákról 15 állomáson. A mákos kvízhez saját mobiltelefonra és internet-hozzáférésre van szükség. Az állomások táblákkal és állomáskódokkal vannak jelölve.
Mákfarm bolt: A falu közepén – a nagy parkolóval szemben – a gazdák és a falusiak közösen újjáélesztettek és szeretettel berendeztek egy istállót. Máktermékeket minden változatban és tájjellegű termékeket kínálnak eladásra itt a helyiek.

bolt
ajándék
szappan

 

 

 

 

 

 

nudli

Termékek: Szürke mák – vékonyabb maghéjjal, így több aromával- desszeretkhez kiváló, fehér mák, kék mák- karakteresebb ízzel, pékáruk tetejére sütve kiváló. Mákos tésztaételek, sós és édes mákos finomságok, mákos olajok, mákos likőr, Mohn Amour szépségápoló sorozat mákolajjal, mákkompozíciók, mákos textíliák, valamint számos regionális kézimunka, valamint népviselet található a boltban.

Mák-konyha, mákos ételek: A falu főtere egyben a vendéglő és panzió udvara is, játszótérrel,  pajtaétteremmel, az étteremben mákdaráló gyűjteménnyel. A menüben szinte mindenhol fellelhető a mák. A húsleves daragaluskájától, a salátákig, vagy a klasszikus mákos nudliig. A fogadó előtti rétet hangulatos pihenővé alakították, nyugágyakkal.

leves
pajtafogadó
rét

 

 

 

 

 

 

Mákmező falfestmény: 2009-ben készült el Armschlag mákfalu közepén, a nagy parkolóban a világ talán leghosszabb mákképe. A páratlan mák kép az ismert Waldviertel művész, Karl Moser munkája. A lefestett máktábla 60 m hosszúságban és 4,50 m magasságban fogadja a faluba érkezőket, hatalmas mákvirágokkal, a mákkapszulákkal, a Waldviertler-farmok és a Waldviertler-táj különleges művészi élvezetet nyújtó látványával.

parkoló
Poppy Express

 

 

 

 

 

 

 

Poppy Express: Öröm kicsiknek és nagyoknak! A mákfaluban a Poppy Expressen is körbe lehet utazni, és kilátogatni a mákmezőkhöz, gyönyörködni a falu körüli mákföldek látványában. A nyári hónapokban, különösen a mákvirágzás idején, nagy szeretettel felújított veterán kistraktor, és annak különleges pótkocsija elviszi a látogatókat a mákföldjekhez naponta délelőtt 10 órától délután 4 óráig (igénytől függően). Minden Mohnexpress maximum 8 főt tud fogadni. A Mohnexpress út kb. 25 percet vesz igénybe. Ár: 4 € személyenként.

Fotófal: A mákos kertben található új fotófalunkon a “Mohninchen” család 4 tagja áll egy gyönyörűen virágzó mákföldön és invitál egy emlékfotóra.

Fotó fal
máktúra

 

 

 

 

 

 

 

térkép
mákút

 

 

 

 

 

 

 

Források: Az Anima Travel – Mákfalu útján elhangzott ismertetők,

https://www.mohndorf.at/das-mohndorf-entdecken/sehenswertes-im-mohndorf

https://www.mohndorf.at/essen-trinken-geniessen/30-jahre-mohndorf

Dorfentwicklung mit wirtschaftlichen Leitbildern zur Erhöhung der lokalen Wertschöpfung (Themendörfer) Markus Thieme, Referat 34 – Ländliche Entwicklung Kay-Uwe Birkigt, Student an der TU Dresden, Institut für Geographie https://www.laendlicher-raum.sachsen.de/download/Artikel_Themendoerfer_Text.pdf Infodienst der Sächsischen Landesanstalt für Landwirtschaft, Dresden, 03/2006 (S. 15-21) www.landwirtschaft.sachsen.de/lfl