Kistermelők és az EPR

2023. október 19., csütörtök

Temérdek segélykiáltást/kérdést kapunk a kistermelők, tagjaink köréből, a napokban bevezetésre kerülő “kiterjesztett gyártói felelősség” (EPR) regisztrációs, adatszolgáltatási és díjfizetési kötelezettséggel kapcsolatban. A Kislépték Egyesület szakértői dolgoznak a téma értelmezésén, és a célcsoport érdekeinek képviseletén. Napokon belül közzétesszük a megfogalmazott kéréseinket és kérdéseinket, melyet az Illetékesek felé is továbbítunk majd. Most az OMME, a méhészeket képviselő országos szervezet nagyon alapos tájékoztatóját tesszük közzé, támogatásunkat is kifejezve ezzel a kéréseik, munkájuk felé.

Három alapinformáció bevezetőnek: Az európai uniós hulladékgazdálkodási irányelveknek megfelelően (melyet szakértőink most vizsgálnak), 2023-tól Magyarországon is egyes termékek körforgásos hulladékkezelésének költségeiért a gyártók, termelők a felelősek. A 80/2023. kormányrendelet illetve a Hulladéktörvény alapján a felelős (kötelezett az EPR alkalmazására) a körforgásos termék gyártója/első belföldi forgalomba hozója.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU Zrt.), mint Koncessziós Társaság végzi a magyarországi hulladékgazdálkodási feladatok államtól átvett részét, valamint az EPR rendszer pénzügyi koordinációját, weboldalukon tájékoztató és regisztrációs felület is található.

A NAK tájékoztatása, és az OMME által közzétett szakértői válaszok  szerint az EPR rendelet nem tesz különbséget vállalkozási formák és gazdasági méretek között, tehát minden vállalkozás (ideértve az őstermelőket, kistermelőket, ÖCSG-ket, a mikro-, kis és közepes méretű vállalkozásokat, a nagyvállalatokat, illetve a nagykereskedőket), amely csomagolást végez az EPR rendelet hatálya alá tartozik.

A csomagolást végző, körforgásos terméket használó gyártók első adatszolgáltatási határideje 2023. október 20-a, majd negyed évente kell adatot szolgáltatnia. A kötelezettnek díjat is kell fizetnie. Akkor is, ha műanyagba, de akkor is, ha üvegbe, vagy papírba, esetleg textilbe csomagolja termékét az értékesítés során.   

A borászok kaptak némi engedményt, mert a borpiaci körülményeket, az üvegpalack hiányt is figyelembe vették, valamint “rövid távon sok pincészet elvérzett volna, teret nyertek volna a PET-palackos kiszerelések”  (olvasható a HNT cikkében)- de adminisztratív terhük még nekik is ezzel kapcsolatosan hatalmas.

A méhészek, kistermelők, kis családi gazdaságok több százezres sokasága semmiféle “mentességet” egyszerűsítést nem kapott eddig, az OMME kérdéseire kapott válaszok alapján. Üveges csomagolás esetén sem. Pedig a válságok okozta mézpiaci helyzet ma a lehető legrosszabb.

Az Adózóna cikke  felhívja a figyelmet arra, hogy az EPR-adatszolgáltatások alapján a MOHU számlát állít majd ki a tárgynegyedévi EPR-díj összegéről az érintette88k számára, melyek az EPR-díjat a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül kötelesek megfizetni a MOHU részére. A cikk rámutat a zömében Áfa körrön kívül tevékenykedő termelőket (Áfát nem igényelnek vissza) a díj további 27% Áfa tartalma is terheli. Olvasható, hogy nehezen kiszámítható a bevallási és díjbefizetési kötelezettség, és a információkat nehéz értelmezni, kibogozni. (Megjegyzés: Mari néni meg nem tud adószakértőt és online titkárt a pár üveg lekvár árából alkalmazni.

AZ OMME által közzétett érdekképviseleti és tájékoztatói anyag ITT olvasható a kérdéseikre kapott részletes – kistermelőket is érintő – tájékoztatóval. 

Hamarosan jelentkezünk a Kislépték Egyesület által megtett lépések, szakmai meglátásunk híreivel.