Mézek érzékszervi vizsgálata – ENFORCE

2024. július 1., hétfő

A Kislépték Egyesület kollégái és partnerei az idén induló ENFORCE Erasmus+ projekt keretében, a mézek érzékszervi tesztelésének oktatásában és méhészetekben alkalmazott jó gyakorlatok megismerésében vehettek részt Bazzanoban (Bologna, Olaszország) 2024 áprilisában. Az ENFORCE projekt célja az élményméhészetek kialakítása és fejlesztése, melyről ITT olvashat további információkat.

Az olaszországi program szakmai összeállításáért és lebonyolításáért Raffaele Dall’Olio, a méz érzékszervi elemzés nemzetközileg elismert szakértője felelt. (https://www.beesources.com/en/).

 

 

 

 

A képzés helyszínét a Wellness Gourmet főzőiskola biztosította, ahol hetente kiscsoportos gourme főző tanfolyamokat és gasztronómiai képzéseket szerveznek az érdeklődő laikusok és szakemberek számára.

Az érzékszervi vizsgálatról szóló oktatás az alábbi témákat ölelte körül Raffaele Dall’Olio előadásában:

● Méz érzékszervi vizsgálatának történelme és technikája
● Érzékszervi fiziológia
● Fajtamézek kóstolása, jellemzői
● Méz eredete és összetétele
● Hibás mézek jellemzői és felismerése, valamint és kóstolása

Az iskola séfje, Andrea Tibaldi által a részvevők a további témákban is elmélyedhettek:

  • Méz mint élelmiszer és a méz összetevői
  • Méz tulajdonságai
  • Ételpárosítások: sajt és méz
  • Méz az olasz tésztákban és desszertekben – mézet felhasználó receptek (újítások és hagyományos ételek elkészítése)

A Házigazdák bemutatták szakácskönyvüket, ami kifejezetten mézek felhasználásával készült recepteket mutat be több nyelven, benne a fajtamézek jellemzőinek leírásával és receptekkel. Emellett egy másik kiadvány az olasz eredetvédett sajtokhoz illő méz párosításokat ismerteti.

 

A tanulmányúton 3 jó gyakorlatot is megismerhettek a résztvevők, ezek a Podere101 gazdaság, a CONAPI méhész szövetkezet és az Apicoltura Finelli méhészet voltak.

A Podere 101-t a huszas évei végén, harmincas évei elején járó Tommaso és Caterina Lenzi testvérpár és egyik

unokatestvérük alapította. A néhány éves, alig 2-3 hektáron elterülő vállalkozásban az éghajlatváltozás leküzdése érdekében minden tevékenység középpontjában a fenntarthatóság és a természet tisztelete áll. A gazdaságot nagyapjuktól örökölték, erősen magára hagyott állapotban. A lánytestvér eredeti szakmájához hűen grafikus tervezői, valamint marketing feladatokat lát el. Míg fiú testvére és unokatestvére a gazdaságban dolgoznak. Tevékenységük sarkalatos pontja a social médiában való aktív jelenlét és párbeszéd a követőkkel, érdeklődőkkel.
A permakultúrás, agroerdészeti gazdálkodás célja területük biológiai sokféleségének védelme és gazdagítása, a méhészettől az új fák ültetéséig. A területen lévő facsoportok felújításával ösztönzik a vadon élő növény- és állatvilág gyarapodását, elszegényedett táj helyreállítását.

Megemlítendő, hogy a gazdaság köré védősávként fákat és bokrokat ültettek (ami főleg bodzából áll, ami egyrészt magához vonzza a levéltetveket, másrészt véd a szél és a különböző levegőben megtalálható szennyezések ellen, és a csapadékot is a területen belül – a tájban – tartja).
Fő bevételi forrásuk jelenleg a méhészetük (melyet nem a gazdaságukban, hanem egy hegyvidéki területen alakítottak ki), amit olyan szinten tartanak, hogy a Tomasso egyedül is képes legyen gondozni őket. Ennek az az oka, hogy nem szeretnének értelmetlenül túl nagyra nőni és esetleg a méz minőségének rovására fejlődni.
Gazdaságukban innovatív mobil csirkeólaknak köszönhetően új gazdálkodási módszerrel kísérleteznek, amely magában foglalja a legelőváltást (nincs ez másképp a tartott juhoknál sem), valamint biztosítja az állatjólét megvalósulását, valamint a talaj minőségének javítását és regenerációját.

Hagyományos tyúkfajtákat tartanak, amik színes tojásokat tojnak, amik jól kifejezik a sokszínűséget változatosságuk által és vonzóak a vevők számára.
Céljuk továbbá az élelmiszer önrendelkezés elősegítése a térségben, a saját célra történő termelés, s a 0 km-es termékek fogyasztása a fenntarthatóság alapelvéhez igazodva. Ezt igyekeznek tovább erősíteni a méhek tartásával és csirke és juh nevelésével, valamint veteményes és gyümölcsös kialakításával.
A környékbeli vevőik részére előfizetéses dobozrendszer kiszállítást terveznek. A helybeli intézmények konyhai maradékát és a kereskedelmi egységek növényi hulladékát (pl. fonnyadt zöldségek) begyűjtik az állataik etetéséhez, melyért cserébe tojást adnak. Későbbiekben szeretnének foglalkozni a termelés és ismeretátadás mellett szőlőtermesztéssel, borral és étkeztetéssel is a farmon.

A CONAPI méhész szövetkezet, a National Beekeepers Consortium a legnagyobb nemzeti jellegű szövetkezet a méhészek között Olaszországban, de meghatározó európai szinten is: 315 egyéni vagy kollektív vállalkozás a tagja, ez több mint 600 méhészt és körülbelül 100 000 kaptárat foglal magába, s 3000 tonna mézet jelent évente.
A szövetkezet 2022/2023-as költségvetése 23 millió eurós árbevételt generált, míg 3 milliós beruházási terve van 2024-re.
A CONAPI egy teljes “mézellátási lánc” modellt képvisel: a méhészetben történő termeléstől a késztermék értékesítéséig az egész értékesítési láncot lefedi.
A tagok kötelezettsége a szövetkezetbe lépéskor aláírt Belső Szabályzatban foglalt szigorú előírások betartása, valamint kiváló minőségű termék előállítása. A CONAPI méhészek széles körű vegyes virág- és fajtamézeket, valamint kiváló minőségű méhészeti termékeket kínálnak: virágport, méhpempőt és propoliszt. A CONAPI az első bioméz feldolgozó szövetkezet Olaszországban, s az olasz bio minősítésű méz több mint 20%-a a szövetkezet méhészeitől származik.
Mielizia márkanévvel a szövetkezet saját márkás mézet és mézes termékeket kínál, készítenek dzsemeket és partnereikkel bérgyártatásban készíttetnek egyéb kiegészítő terméket, például sportolók számára energia zselét, müzliket, kekszeket. Exportálnak is az Emirátusokba, Angliába.
Kiemelendő, hogy ismeretátadáshoz, szemléltetéshez kiadványokat és személtető eszközöket, recepteket készítenek. Ezek közül egy az az ízkorong, ahol adott fajtaméz mellett mutatják be a hozzá illő italt és süteményt.

ízkorong

Rendkívül hasznosnak tűntek még a szövetkezet tagjai számára elérhető mézjellemzőit bemutató kártyák, amelyeken szerepel egy-egy adott mézre jellemző szín, állag, íz és a nektárnövény leírása, képe.

A szövetkezeti tagok előre kifizetik az éves tagdíjat, (ami egy letét – ezt visszakapja a tag esetleges kilépése során) és majd az év lezárása után a nyereségből is részesednek. A gazdasági és termelési nehézségeket, terheket a tagok közösen viselik, így a szűkösebb évek a tagoknak és tulajdonosoknak is kevesebb bevételt jelentenek, míg a jobb évek többletet.
Fontos azonban megemlíteni, hogy az utóbbi időben erősen csökkent a taglétszám, így már külföldről is vásárolnak mézet a szövetkezetbe feldolgozási céllal (Spanyolország, Magyarország).
A szövetkezetben üzleti tervezés évenként van novemberben és tavasszal. Az adott méz árát az évre előre megállapítják, de a különbözetet is majd kifizetik. Emellett havonta kapnak beruházás költségekre rész kifizetést a tagok.

Az Apicoltura Finelli méhészetben egy olyan gyakorlatot ismerhettek meg a résztvevők, ahol nem a méztermelés már a fő profil, hanem a méhpempő előállítás.

Képes élménybeszámolónk ITT.

Az ENFORCE projekt híreit felületeinken is követhetik: Weboldal: www.honeyexperience.eu

 

ENFORCE 2023-1-HU01-KA220-VET-000152590 Együttműködési partnerségek a szakképzésben 2023-2025.