Szentkirályi Édenkerti termények a közétkeztetésben

2021. szeptember 7., kedd

A Kislépték Egyesület a #Smartchain innovatív jó gyakorlatokat bemutató kisvideo sorozatában a szentkirályi közétkeztetés REL (Rövid Ellátási Lánc)  megoldásait mutatta be. KISVIDEO riportunkat ITT tekintheti meg erről.

Szentkirály már a 2010-es évek elejétől – ahogy azt a jogszabályok lehetővé tették – a helyi termékek, helyi értékek becsatornázásán dolgozott, és dolgozik azóta is. Szabó Gellért polgármester ennek elkötelezett hitvallója, a Magyar Faluszövetség vezetője, és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségi tagja is volt még a hálózat megalakulásának kezdetén.

 

Már a Kislépték Egyesület létrejöttekor kapcsolatba került az egyesülettel, olyan gyakorlati kérdésekkel, hogy a közintézmény konyhája jogosult-e, és hogyan, a nyári gyümölcsdömping idején az önkormányzati termékek feldolgozására. Ilyen és hasonló kérdésekben hatósági állásfoglalásokat kért az Egyesület, segítve ezzel is a célok megvalósulását.
Szentkirályon a közösség céljai érdekében használják az állami pályázati lehetőségeket, így alakították ki a Start-programból az 1 hektáros „Édenkert” becenevű önkormányzati zöldség-gyümölcsöst. Most 9 közmunkás dolgozik. Fejlesztik évről évre a termelést, amit immár csepegtető rendszer is hatékonyabbá tesz.
„Mintha sajátja lenne”. Ez volt a fő üzenet a földön és a konyhában dolgozók részére is, valamint „Kötelező magukkal hozni az otthoni legjobb praktikákat”.
A termelés „vegyszermentesen” történik, ezt büszkén vallja mindenki. A gyerekek (köztük a munkások, konyhások gyerekei) mellett munkatársak, vezetők is az általuk készített alapanyagokból készülő ételeket eszik a községi konyháról.

Mit érdemes termelni és hogyan? A termények termelésének tervezésénél is előtérbe került a közösségi érdek. Az élelmezésvezetővel gondosan megtervezték, elemezték, hogy éves szinten a közétkeztetésben milyen és mennyi alapanyagot használnak. Végigjárták a környék termelőit, kitől mit lehet beszerezni. Ilyennek bizonyult a burgonya, hagyma, tojás is. Az önkormányzati termelést a „hiány” termékekre fókuszálták, hogy ne szorítsák ki a helyi termelőket a piacról. Termelőktől például mintegy 5.500 kg zöldséget, 12.000 tojást vásárolnak.
A REL szabályai, azaz a REL 10 pontjában is leírt szoros földrajzi és társadalmi kapcsolatok szerint a helyi termelő, helyi önkormányzati termelés után a helyi kereskedelmi, feldolgozói partnerek következnek és csak ez után a nagyker.
A gyümölcsösben megterem a cseresznye, meggy, őszibarack, szilva, körte, málna, szeder, szamóca, és a sárgabarack. A zöldségesben többek között bab, borsó, sárgarépa, petrezselyem, paprika, paradicsom, uborka, csemegekukorica terem. Ezek frissen, megfőzve, és feldolgozva kerülnek a konyhára. A feldolgozáskor készülő befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat címkézik, és a pince polcaira kerül. Nemcsak jók és finomak, de szépek is! Szerintük egy szépen, az üvegben elhelyezett befőtt gyönyörködteti a szemet és az önbecsülést is erősíti.

Az étkeztetést mintegy 130 iskolás, 60 óvodás, 50 szociális étkező és 40 vendégétkező veszi igénybe. A konyha üzemeltetője az önkormányzat nonprofit Kft.-je. A könyvelési szabályokat is maguk járták ki, hogy az önkormányzati termelés a nonprofit Kft. beszerzésében hogyan tud megjelenni szabályosan. A Kislépték Egyesület fontosnak tartja ilyen ismeretek gyakorlati képzését az érintett szolgáltatók számára.

Szentkirály közétkeztetési volumene ugyan nem éri el (szerencsére) a közbeszerzési értékhatárt, ugyanakkor ahol ezt elérik, számukra is talán kedvező, ugyanakkor sok előkészítő munkával járó lehetőséget ad a 2021-től módosult közbeszerzési törvényben megjelent REL közétkeztetési szabály.
Az új közétkeztetési közbeszerzés előtérbe helyezi az egyeduralkodó ár helyett a helyi, REL és minőségi alapanyag beszerzést.
Helyi élelmiszer terméknek minősül például a jogszabály szerint:
• kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló jogszabály, vagy
• más tagállamokban megállapított tagállami szabályozás szerinti, a kistermelő által előállított termék, az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 1. cikk (4) bekezdése alapján;
• nemzeti minőségrendszer szerinti jelzés, ideértve a Kiváló Minőségű Élelmiszer tanúsító védjegyet, az (EU) 1151/2012 rendelet szerinti eredetmegjelölések vagy földrajzi jelzések, valamint az EMVA vidékfejlesztési támogatásról szóló 1698/2005/EK, és azt hatályon kívül helyező 1305/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 16. cikk (1) bekezdés b) pontja szerint;
• közétkeztetési rövid ellátási lánc: az ételkészítéshez élelmiszereket biztosító, Éltv. szerinti elsődleges termelő, illetve élelmiszerelőállító létesítménye és a főzőkonyhát üzemeltető gazdasági szereplő között az élelmiszer ellátási láncban legfeljebb egy köztes szereplő vesz részt;
A közétkeztetés közbeszerzésénél az ajánlatkérőnek feltételként elő kell írnia a következőket:
a) 2022. január 1-jétől legalább a beszerzett termékek összértékének 60 %-a;
b) 2023. január 1-jétől legalább a beszerzett termékek összértékének 80 %-a
a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve a helyi élelmiszer termékekből származzon.