Helyi élelmiszerek  feldolgozása és piacra jutása workshop Ócsárdon

2022. október 4., kedd

Baka Sára
projekt koordinátor Ócsárd 2022 09 29

A Mecsekvidék  Helyi Közösség Egyesület, mint LEADER Helyi Akciócsoport aktív résztvevőként és szervezőként a 2022-tavaszától őszéig tartó workshop programok alkalmával a most záruló támogatási időszak (2014-2020) tapasztalatait, eredményeit, illetve az előttünk álló feladatokat is áttekintették. A szervezők célja az volt, hogy a HACS területén működő, a szűkebben vett agglomerációhoz tartozó települések termelőit egy közös eszmecserére hívja össze.

Fotókiállítással is készültek a szervezők, amely bemutatja a térség termelőit, szolgáltatóit, nevezetességeit.

Kiemelt cél volt az is, hogy az új programozási ciklusra (2021-2027) vonatkozóan közösen fogalmazzák meg a kiemelt fejlesztési irányokat, ezáltal olyan Helyi Fejlesztési Stratégiát hozzanak létre, mely teljes mértékben a helyi igényekre épül. Ebben remélhetőleg tudta a szervezőket és a közösséget segíteni 2022. szeptember 29-én, a Kislépték Egyesület Ócsárdon tartott előadása is, Helyi élelmiszerek  feldolgozása és piacra jutása” címmel. A program Keserü Zoltán polgármester megnyitójával kezdődött. A polgármester maga is tojás termelő gazdaságot vezet, és részese a REL csatornáknak.

Ócsárdon olyan jó példákat mutattunk be, amelyek a közösségi szintű helyi élelmiszer rendszerek fejlesztésére adnak ötleteket. Nem maradhatott ki a nyitott porták és az agroturizmus jó példáinak bemutatása, valamint a Bevásárló közösségek, így a Pécsi Kosár említése sem a jó példák sorából.

A nap végén Méz-ízbogozó programot tartottunk a jelenlévőknek. Egyszerre, ennyien még nem kóstoltak eddig. A jelenlévők között volt Kovács Dezső, a 2021-es Méz-ízbogozó kísérlet ötletgazdája is.

Méz-ízbogozó

A helyiek a Mecsek Portéka védjegy továbbfejlesztésén is gondolkodnak, melyhez szintén ismertettünk pár alap gondolatot, a jövőben folytatható munkához. Most a védjegyet egy 100% gyümölcslé készítő kisüzem viszi.

Az előadás után a kérdésekből kiderült, hogy a térség tele van értékekkel, aktív termékelőállítókkal, de a kis lélekszámú településeken nehézséget okoz egy-egy fejlesztésből megvalósult piac, közösségi tér, bolt működtetése.

Reméljük ezen konkrét adottságok számbavételével és más szemüvegen keresztül, közösségi tervezéssel a már létező REL csatornák életre hívásán is tudunk közösen dolgozni a jövőben, akár a stratégiatervezés véglegesítésében is szívesen közreműködik az egyesületünk.

Másnap két helyi termék boltot is meglátogattunk. A görcsönyi Bőközi húsbolt volt az első, ahol tényleg kiváló minőségű és ízű húskészítmények mellett más térségi termékeket is megtalál a vásárló.

Órfün, a Gasztro-Kultúra Boltot látogattuk meg. A bolt és piac vezetője, szervezője elkötelezett a közösségi és minőségi együttműködések iránt. Nem csoda, ha a boltban jobbnál jobb térségi termékek vannak, és a boltban kóstoló sarok is helyet kapott, valamint a bolt képzőművészeti, irodalmi alkotások kiállító tere is. A kávéhoz is Zsolnay készlet dukál. A boltvezetője Bognár Rudolf maga is, és fia is gazdálkodik, bio gyümölcsös felélesztésén és továbbfejlesztésén fáradoznak.