REL Szervezők napja 2023-ban is – Nagy sikerrel zárt a Helyi Termék Rendezvénysorozat

2023. november 17., péntek

Nagy sikerrel zárt a Helyi Termék Rendezvénysorozat

2023. november 10-én Békéscsabán a Körösök Völgye Natúrpark Látogatóközpontja adott helyszínt a Helyi Termék rendezvénysorozat záróeseményének, mely egyben a REL Szervezők Napja keretében, a rövid-élelmiszerlánc tanácsadóinak éves továbbképzését is szolgálta.  Az idei rendezvény a Kislépték Egyesület, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a házigazda, a Körösök Völgye Natúrpark közös szervezésében valósulhatott meg

A rendezvényt 120 fő személyesen és 30 fő online formában követte, mely ismételten lehetőséget biztosított a kistermelők, őstermelők, helyi kézművesek és vidéki szolgáltatók találkozására és az őket érintő legaktuálisabb kérdések megvitatására. A konferenciát, mint minden alkalommal, helyi termelők bemutatkozása, a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy és eszközgyártók kiállítása színesítette.

Mielőtt beszámolnánk a programról, érdemes tisztázni, hogy kik is azok a REL Szervezők és miért szól nekik egy különálló tanácskozás. A Rövid Élelmiszerlánc szervezők olyan vidéken és a vidékért dolgozó emberek, akik a helyi termelők piacra jutását támogatják, lehetnek ők helyi termelői piac-szervezők, helyi LEADER akciócsoport munkatársak, kistermelői terméket értékesítő kiskereskedők, szaktanácsadók, MNVH referensek, oktatók, képzők, bevásárló közösségek és még sokan mások. A lényeg, hogy munkájukkal hozzájárulnak ahhoz a folyamathoz, hogy a kistermelők vidéken maradjanak, elkezdjenek feldolgozni, nyitott-porta szolgáltatást végezni, minél több helyre értékesítsenek, együttműködjenek és összességében működjenek. Azt látjuk európai példákból, hogy azok a kistermelői együttműködések, azaz REL csoportok tudnak hosszú távon fennmaradni, akik mögött áll egy REL szervező, egy „helyi hős”. A feladatuk, hogy segítsék, facilitálják a termelői együttműködéseket, felmérjék, hogy milyen értékesítési csatornák működnének jól az adott térségben, toborozzák hozzá a termelőket, tanáccsal lássák el őket, hogy sikeresen végezhessék tevékenységüket. Mindehhez azonban olyan tudásra és képességekre van szükség, melyek sok esetben nehezen elérhetőek, főleg a jogi kérdések esetében. Ezért hozta létre a Kislépték Egyesület a REL Szervező képzését és a REL Szervezőknek szóló éves rendezvénysorozatot, hogy naprakész, aktuális információkat kaphassanak ezek a segítők és találkozhassanak, tapasztalatokat cserélhessenek egymással.

A békéscsabai rendezvény egyben a Helyi Termék Rendezvénysorozat záró eseményeként is szolgált, mely 2023-ban 8 helyszínen került megrendezésre és több mint 1000 érdeklődőt ért el. A program célja az volt, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Agrárminisztérium, Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal, Kislépték kooperációban készült Helyi Termék Kézikönyv tartalmát megismerhessék a helyi termelők, inspirációt kapjanak a helyi termékek előállításához vagy agroturisztikai tevékenységek végzéséhez.

A REL Szervezők Napját dr. Felkai Beáta Olga, az AM helyettes államtitkára nyitotta meg és elmondta, hogy az élelmiszerrendszerben a kicsi, a közepes és a nagy szereplőknek is egyformán fontos szerepe van, ezért a méretüknek, igényeiknek megfelelő támogatási rendszert szükséges kialakítani és működtetni. Az élelmiszer önrendelkezés, az élelmezéshez való jog nem biztosítható helyi termelők nélkül, ezért nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a helyi értékeket őrzők megmaradjanak vidéken. Helyettes államtitkár asszony bejelentette, hogy a napokban jelenik meg az új kistermelői, vagy többek által flexiként ismert rendelet, mely a korábbi Kistermelői rendelet megújítása a jelenlegi igényeknek megfelelően. (További részletek róla a Kislépték Egyesület honlapján elérhető).

Dr. Györe Dániel, az AM osztályvezetője a borkóstoltatás és értékesítés kistermelői szabályozásáról beszélt és elmondta, hogy hamarosan elkészül az a kézikönyv, ami a kistermelőkre vonatkozó szabályokat mutatja be a jövedéki termékekre koncentrálva. Ezt követően Matolcsy Zsolt, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) programvezetője ismertette a készülő agroturisztikai stratégiát és azokat az intézkedéseket, melyek a stratégia végrehajtásához szükségesek. A délelőtti programot Kujáni Katalin előadása zárta, melyben olyan innovációkat mutatott be a CO-fresh Horizon2020 projekt eredményei közül, melyek a kistermelők számára is elérhetők. Kiemelte, hogy az innovatív ötletek egyik hátráltató tényezője a jogi háttér, mivel az innovációs folyamatban elkészülő termékek, szolgáltatások számára nincs egy inkubációs burok, azonnal meg kell felelniük minden jogszabálynak, ez pedig az új termékek esetében gyakran nehezen értelmezhető. Ahhoz, hogy az újítások értelmezhetősége és felhasználói környezetbe helyezése megtörténhessen egy nagyon jól szervezett hatósági, szakértői együttműködésre van szükség. Az előadásból a résztvevők megismerkedhettek a szferifikáció eljárásával, melyet már a projektben résztvevő Pilze Nagy Kft. is alkalmaz termékei jobb értékesíthetősége érdekében. Az eljárást a molekuláris gasztronómia használja, melynek során a folyadékot kis burokba zárják és így újítják meg a termék küllemét, fokozzák eltarthatóságát. A Kislépték Egyesület elnökétől már megszokhattuk, hogy olyan külföldi jó példákat tár a hallgatóság elé, amelyek itthon először meghökkentést keltenek, de a fejlődés érdekében érdemes megfontolni őket. Mostani olaszországi példájában a klementin feldolgozása során keletkező hulladék csökkentését célzó termékfejlesztéssel ismerkedtette meg a résztvevőket, melynek során új, magas hozzáadott értékű, a piacon kiválóan értékesíthető termék jött létre. Épp ez a CO-fresh projekt célja, miszerint betekintést nyújtson abba, hogyan lehet az agrár-élelmiszer értékláncokat környezetileg fenntarthatóbbá, társadalmi-gazdaságilag kiegyensúlyozottabbá és gazdaságilag versenyképesebbé tenni.

A délután folyamán a hallgatóság segítséget kapott az agroturisztikai és kistermelői értékesítésre vonatkozó adózási szabályokról, majd részletes betekintést kaptak Várszegi Gábortól, a NÉBIH igazgatójától az e-permetezési napló kitöltéséről. A programot kerekasztal beszélgetés zárta, ahol Brlázs Róbert, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referense, Zsurzsucz Edina, a Körösök Völgye LEADER munkaszervezet vezetője, Urkum Katalin, a Kézműves Kiválóságok programigazgatója és Pócsi Gabriella, házigazda és a Körösök Völgye Natúrpark vezetője osztották meg gondolataikat a REL szervezők mindennapjairól, feladatairól és a következő évek kihívásairól.

A konferencia és kiemelten a kerekasztal beszélgetés fő üzenetét úgy lehetne megfogalmazni, hogy 2023 is egy nehéz év volt sok változással, bizonytalansággal, piaci krízisekkel. Ebből a helyzetből vagy elmenekülnek a termelők, vagy olyan segítséget kell nekik biztosítani, amivel meg tudják valósítani a több lábon állást, láthatják milyen alternatívák működhetnek a saját területükön és könnyített jogi feltételek mellett ki tudják ezeket próbálni.

2024-ben is tervezzük a REL Szervezők éves továbbképzésének megtartását, mivel a sok jelentkező, résztvevő bizonyította, hogy nagy igény van a helyi termékeket érintő szakmai témák feldolgozására, kibeszélésére.