Földművesek Szövetsége H2020 BOND Tanulmányút – Anglia 1

2018. május 28., hétfő

Beszámoló az Egyesült Királyságba (UK) tett tanulmányútról 1.
2018. június 23–27.

Földművesek Szövetsége [The Landworkers’ Alliance]
Alapinformációk

Kapcsolat

DeirdreButterly, tagság koordinátor [Membership Coordinator]  info@landworkersalliance.org.uk

https://landworkersalliance.org.uk/

c/oMonkton Wyld Court

Elsdon’sLane

MonktonWyld

nrCharmouth

DT66DQ

Hogyankezdődött

2012-benalakult, a cégjegyzékbe 2013-ban jegyezték be

Szektor/ fókusz

Képzés,kampányok, szolidaritás és media

Szervezettípusa

Egyesülés

Tagoklétszáma

2018májusában 971 fő (2 részmunkaidős alkalmazottal)

Tagságjellemzői

Gazdák,kertészek, földmunkások, támogatók

Tevékenységterülete (helyi, regionális stb.)

Országos,regionális

Finanszírozásforrásai

Többféleországos, civil forrás: tagság, közösségi finanszírozás (crowdfunding), támogatások stb.

Teljesköltségvetés

Mindenévben más

Célok

Tagjainkmegélhetését javítani és egy mindenki számára jobb élelmiszer rendszertlétrehozni

Főtevékenységek

Négyfókuszterület: Társadalmi hálózatok és szolidaritás, Képzés éstapasztalatcsere, Média és tanácsadás, Kampányolás és Lobbizás

Honlap

landworkersalliance.org.uk

Függelék(ek)

Tevékenység rövid összefoglalója
A Földművesek Szövetsége (Landworkers’ Alliance – rövidítve LWA) több mint 900 kis- és közepes méretű ökológiai, illetve hagyományos családi gazdálkodást folytató farmer egyesülése, melyet a tagok vezetnek. 2012-ben alapították, hogy a jobb élelmiszer, illetve gazdálkodási rendszerekért kiálljon. A második szervezet az Egyesült Királyságban, mely a La Via Campesina tagja. Az LWA-nak az Egyesült Királyság mezőgazdasági politikájáról alkotott jövőképe az élelmiszer önrendelkezésen alapszik: lényegében az élelmiszer önrendelkezés egy [magasabb] fokát kívánja elérni, miközben a fogyasztókat és közösségeket szorosan összekapcsolja a hellyel, ahonnan élelmiszerük jön; és elősegíti, hogy jobban megértsék a mezőgazdasági rendszereket – ezzel sokféle társadalmi, környezeti és gazdasági haszon érhető el. Az LWA elkötelezetten hisz abban, hogy az emberek számára az egészséges, a saját régiójukban előállított, megfizethető árú élelmiszernek elérhetőnek kell lenni, függetlenül attól, hogy mekkora a jövedelmük, milyen a hátterük, városban vagy vidéken élnek-e. Az Egyesült Királyságban ezt a modellt leghatékonyabban a kis- és közepes méretű farmok kavalkádja szolgálhatja, melyek az országon belül értékesítik termékeiket és a brit tájak és közösségek egészségét tartják szem előtt, ahelyett hogy nagy tételben exportra termelnének.

Az LWA szakpolitikáit a tagok saját tapasztalataira építi és a szervezet csak gazdákat foglalkoztat munkavállalóként. Az LWA konkrét javaslatokat terjesztett elő és adott át a kormánynak – például a Népi Élelmezési Politikát a Brexit felé vezető úton (People’s Food Policy in the lead up to Brexit). Most már a politikusok is érdeklődnek ezek iránt (mivel az Egyesült Királyságban a kis gazdálkodók támogatások nélkül, azaz a szabad piacon is túlélnek). Emiatt számos kormány képviselőt is meghívtak gazdálkodókhoz tanulmányutakra, és fogyasztók is részt vettek e megbeszéléseken. Az LWA részben azért tud hatást kifejteni, mert tagjai szenvedélyesek és új energiát hoznak a gazdálkodásba, lobbiznak, valamint azért mert relatíve fiatalok (és értenek a közösségi médiához).  Kommunikációjukkal az egyéneket célozzák meg, akiknél a hatalom van, és tanulmányozzák hátterüket, hogy az üzenetek célba találjanak.  Képzéseket tartanak minden egyes regionális csoportnak, hogy a regionális és országos képzésben is jelen legyenek.

Angolnyelvű beszámolók ITT olvashatóak: www.bondproject.eu/repository/

A tanulmányút házigazda (LWA) szervező tagja Jyoti a Landworkers’ Alliance alapítója, és társaival olyan országos érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely a gazdálkodók jogaiért küzd. Kiállnak amellett, hogy mindenkinek joga van az egészséges, megfizethető, helyi élelmiszerhez, s ezt a jogot semmilyen gazdasági vagy egyéb érdek nem sértheti. Elsődlegesen azonban közösséget szerettek volna, egy szolidaritási hálózatot létrehozni, ahol hozzájuk hasonlókkal találkozhatnak, tanácsot kérhetnek, kapcsolódhatnak. Jelenleg legfontosabb céljuk, hogy a Brexit után az átalakuló mezőgazdasági rendszerben a kisléptékű gazdák érdekeit érvényesítsék. Jyoti saját családi farmjukat is (Fivepenny Farm ) igazgatja, ahol a helyi gazdákat összefogó Peasant Evolution Producers Co-operative (PEPC) vezetője. A PEPC (ejtsd: pepszi) tagjai által finanszírozott közösségi présház, kis feldolgozó üzem és közösségi tér is a farm területén található, amit tagok ingyen használhatnak, mások pedig bérbe vehetnek.

Az 5 napos tanulmányúton a Mindenegyüttmegy Egyesületet, a Gyüttment Fesztivál szervezőit képviselte Harazin Dorottya. Beszámolóját ITT OLVASHATJÁK .Nagyon sok – hatósái szemmel is – érdekes dolgot látott. A KISLÉPTÉK csapata a projekt során a mögöttes engedő jogimegoldásokat vizsgálja.

WEB OLDAL www.bondproject.eu

FACEBOOK oldal: @bondproject  

TWITTER oldal https://twitter.com/BOND_project_EU