Kistermelőként hogyan tudok online értékesíteni?

2022. november 15., kedd

Névtelen kérdező

Kérdés

Tisztelt Szakértő,

Méhészkedéssel foglalkozom, saját mézeimet árulom kistermelőként, jelenleg piacon. Érdeklődni szeretnék, van-e lehetőségem online árusítani termékeimet pl. a facebookon, vaterán, úgy, hogy a szállítást futárszolgálat igénybevételével oldanám meg? Úgy tudom, hogy webshop üzemeltetés nem lehetséges kistermelőként, viszont az egyéb felületeken történő értékesítésre nem találtam választ.

A másik kérdésem: ha pl. aszalt vörösáfonyát keverek a mézembe, amit nem én termeltem, hanem vásároltam, és ráírom a címkére, hogy “Aszalt vörösáfonya akácmézben”, értékesíthetem, vagy minden összetevőnek saját termelésűnek kell lennie?

Válaszát előre is köszönöm,

 

Üdvözlettel,

Kovács Anita

Válasz

Sok minden helyi hatóság függő. A saját termék értékesítése online marketing segítségével, az nem webshop.

Útmutató: https://kisleptek.hu/tudastar/jogsegely/kistermelo/kistermelo_webshop/

A futár szolgáltatás igénybe vétele már necces, mert a 2021-es kistermelői rendelet módosítása csak alkalmazottat engedett meg. A futár pedig szolgáltató…. Ez egy tisztázatlan jogi kérdés. Próbáljuk kitisztázni. Ami biztos, hogy ha a vásárló “rendeli meg” a szolgáltatót akkor jobb.

Áfonya: Más termék lesz (őstermelői ÖVTJ). A méz itt csak közeg. Csipkebogyó pl. gyűjthető is. A termék neve inkább Mézesdesszert áfonyával… Egyeztessen ez ügyben a helyi hatósági állatorvossal. Majd amit enged, vegye fel a termékkörbe.