Piaci árusítás

2022. szeptember 21., szerda

Kérdés

Kedves Kislépték Egyesület!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen formát érdemes választanom az alábbi esetben. Magamnak szeretném megtermelni az élelmiszerek jórészét (ökotanyára törekszem), a felesleget pedig helyi piacon árusítanám. Úgy gondoltam, főállású őstermelőként tudnám ezt csinálni, azonban most olvastam, hogy minden egyes terméktípust külön be kell jelenteni. Ezek után pluszban kell fizetni? Vagy hogy tudom azt megcsinálni, hogy minél több féle dolgot árulhassak? Van amikor pl. lekvárból van sok, van amikor fűszernövényekből, van amikor tojásból… De pl télen tudnék nemezelt dolgokat, sarukat gyártani, kézműves ékszereket. Sok féle dolgot szeretek csinálni, de egyik sem megy olyan nagy tételben, hogy mondjuk kistermelő legyek vagy vállalkozó. Látom, hogy nagyon sok nénike van a piacon mindenféle portékával… valami olyasmit szeretnék én is. mi erre a mód.

Válaszukat tisztelettel megköszönöm.

Üdvözlettel:

Mariann

Válasz

Tisztelt Mariann!

Ha őstermelői főtevékenységként állít elő és értékesít, az egy kedvező adózási (akár mentességi) lehetőség. Amint feldolgozza termékét kis mennyiségben rögtön kell a kistermelői regisztráció, ezáltal egy könnyített higiénia vonatkozik Önre (52/2010 FVM rendelet).

Amikor a falugazdásznál regisztrál akkor kell minden terméket, akár egyszerre sorravenni (terület és mennyiség). Illetve a kiegészítő kézműves tevékenységet is (ÖVTJ szám szinten)

Őstermelői (fenti) éves bevétel 25%-ig lehet ezzel az adózással kézműves tevékenységet is végezni.

Ehhez több útmutató is segíti Önt:

https://kisleptek.hu/tudastar/rel-hub/helyi-termek-kezikonyv-2022/

https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/3553-csaladi-gazdasagok-reformja-tajekoztato-kiadvany-a-csaladi-gazdasagokrol-szolo-torvenyrol