Vetőmagcsapda – Petíció tájfajtáinkkért!

2014. február 9., vasárnap

Európai Bizottság véglegesítette a növényi szaporítóanyagok termesztésére és forgalmazására vonatkozó alapjogszabály-tervezetét, amelyben Magyarország számára több elfogadhatatlan kitétel látott napvilágot.

magA civil érdekképviselet által megfogalmazott PETÍCIÓHOZ csatlakozási lehetőség Itt!

Átfogó csomagot tárgyalt a hónap elején az Európai Bizottság előterjesztése alapján a tanács a vetőmag-előállítás és -forgalmazás szabályozására. Az uniós szlengben „növényi szaporítóanyag-törvénynek” (plant reproductive material law) nevezett indítvány régóta nem tapasztalt indulatokat váltott ki a mezőgazdasággal, az élelmiszer-biztonsággal, illetve a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil csoportok körében.

Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse Népszabadság Online kérdésére két gyakorlati példával világította meg, hogy milyen korlátozásokat jelentett volna a tervezet első változata: még a saját hobbikertünkben sem tehetnénk meg (jogszerűen), hogy elültetjük az előző évi termésből maradt vetőmagot (holott ez általános gyakorlat a magyar gazdálkodók körében – nem feltétlenül takarékossági okokból, hanem mert a gazdák maguk is végeznek szelekciót és nemesítést, és szeretik a kipróbált, bevált és személyesen kiválogatott szaporítóanyagot használni), az őshonos fajtákat őrző génbankok pedig nem adhatnának magokat magánembereknek – mindenki csak az EU és a hazai fajtalistákon szereplő változatok szaporítóanyagát forgalmazhatná, illetve használhatná.

Forrás:
Vidékfejlesztési Minisztérium
és
Népszabadság Online

11 civil szervezet NYÍLT LEVÉLBEN kéri Andor László Biztoson keresztül az EU döntéshozóit a tájfajtáink közösségeink érdekeinek képviseletére ITT LETÖLTHETŐ A NYÍLT LEVÉL.

Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület munkája a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok pályázat keretében a SMCA-2012-0071-Z regisztrációs számon nyilvántartott "Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása”című pályázati támogatással valósul meg.

(2013.06.06.)