Terítéken az Erdő! – gyűjtés, értékesítés

2023. június 16., péntek

2023.05.11-én csütörtökön 10.00 órakor a Nőtincsi Művelődési Házban „Terítéken az erdő, avagy hogyan jut el az erdőből gyűjtött élelmiszer a tányérunkig? ” címmel szervezett rendezvényt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Börzsöny Térsége Egyesülettel közösen, a Nőtincsi Önkormányzat közreműködésével.
A rendezvény célja az erdei gombák és erdei növények megismertetése, azok gyűjtésének, értékesítésének, felhasználási lehetőségeinek áttekintése a folyamat átláthatósága érdekében. Továbbá a támogatási lehetőségek feltérképezése és egyeztetés kezdeményezése az érintettek bevonásával. A téma összetettségéből adódóan több irányadó szakterület, mint a mezőgazdálkodás, az erdőgazdálkodás és a természetvédelem képviselői is részt vettek a beszélgetésben.
Az esemény kerekasztal beszélgetéssel kezdődött, majd a továbbiakban lehetőség nyílt a felmerült problémák, kérdések megvitatására.

A helyszínen a helyi termelők, gomba termék előállítók is bemutathatták termékeiket.
Köszöntőt mondott Csáki Balázs elnök (NAK Nógrád vármegyei szervezete), aki az eseményt moderálta is.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:
 Zanati László – Diósjenői Erdészet
 Vrancsik Tibor – Somogyi Helyi Termék Egyesület
 Borgulya Gizella – gombaszakellenőr, termelői piac üzemeltető
 Boros Lajos – Magyar Mikológiai Társaság
 Dr. Bratek Zoltán – Magyar Szarvasgombász Szövetség
 Kovácsevics Pál – NAK, erdészeti szakértő
 Bíró Anna – Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, Nógrád vármegyei területi felelőse
 Szabadkai Andrea – Kislépték Egyesület
 Herzog Balázs – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Általános Ellenőrzési Igazgatóság Élelmiszerlánc Termék Ellenőrzési Osztály
 Dr. Lucskai Attila, Agrárminisztérium, ökogazdálkodási és mikológiai szakreferens

Többek között elhangzott, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy csak az állami erdőkben, nem védett területen lehetséges szabadon, MAGÁN fogyasztásra a gomba gyűjtés 2 kg-ig/fő. A magánterületeken hozzájárulás, védett területen engedély kell. A védett gombák kérdése régóta foglalkoztatja a szakembereket, mert a védettségi besorolás nagyon régi, és már nem biztos, hogy az aktuális állapotokat tükrözi (ami rég ritka volt, az ma már gyakori is sok esetben). Ennek ellenére ebben nem várható változás.
A gomba (vad,- és gyógynövény) nem csak termék, hanem élmény is, a gyűjtésre már szervezetten lehet szolgáltatásokat szervezni, de nagy körültekintéssel. Azaz ehhez és az értékesítéshez alapvető nyilvántartásba vétel (pl. őstermelőként), adminisztráció (pl. erdészet és természetvédelmi hivatal felé, ,vadásztársaságokkal való egyeztetés) is szükséges. Az őstermelői vadon gyűjtött és értékesített termékek jelölésének, szakellenőri igazolásának témáit is érintették a résztvevők. A piac szervezők sokan ma sem tudják hogyan lehet szakellenőri jelenlétet biztosítani a piacon ahhoz, hogy gyűjtött gomba ott értékesíthető legyen. Ebben Borgulya Gizella és a NÉBIH szakembere is megerősített a jelenlévőket, hogy egy árus, amennyiben egy helyi termelői piacon egyben szakellenőr is, úgy ott gyűjtött gomba árusítható, illetve a szakkellenőri teendőket Ő maga elvégezheti, a saját terméket is árusíthatja.
Az erdőjárás, gyűjtés kultúrája folyamatos ismeretátadással javítható – erre nagy szükség is van (túlgyűjtés, szemetelés).
Vrancsik Tibor és Dr. Bratek Zoltán külön is kitértek a szarvasgomba gyűjtés egyedi szabályozására, illetve javaslatként elhangzott, hogy a börzsönyi fehér szarvasgomba (írásos emlékeinkben is említett) helyi érték besorolást érdemelne. A felvetést a nógrádi szervezők örömmel vették.
A MNVH és a NAK, NÉBIH szakértője is felhívta a figyelmet arra, hogy az illetékes képvislettel vegyék fel az érdeklődők a kapcsolatot, és mind a zöld ügyfélkapcsolaton, mind személyesen segítenek ahol tudnak a felmerülő kérdésekben. Az MNVH helyi képviseletei a helyi ügyeket szívesen támogatják is.
A Kislépték Egyesület is folyamatosan foglalkozik a vadon gyűjtött termékek termelői értékesítésének szabályival. Szabadkai Andrea bemutatta a Co-Fresh projektet, és így a gomba fogyasztás népszerűsítésének program elemeit. A projektről az érdeklődők szórólapot vihettek el.

A főszervezők a fórum végén összefoglalva a téma fontosságát, felvetették, hogy a témát, máshol is, akár új szervezeti formában / közös online kommunikációs felületen – de folytatni kell és érdemes. A Kislépték Egyesület felé kezdeményezés született egy munkacsoport megalakítására. A fejleményekről hamarosan értesítjük az érdeklődőket.