SMARTCHAIN projekt záróesemény és fő kutatási eredmények

2021. július 28., szerda

A SMARTCHAIN projekt közeledő zárásával az I. REL Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület szervezésében is megrendezésre került.

A szakmai program keretein belül a projekt szakemberei ismertették a fő eredményeket, illetve a projekt hivatalos záróeseménye online formában július 6-án szintén megvalósult, ahol elhangzottak a legfontosabb eredmények és sikerek.

A záróeseményről készült felvételek a Kislépték Egyesület youtube csatornáján érhetőek el, így a teljes esemény visszanézhető angol nyelven:





A videókhoz kapcsolódóan pedig szeretnénk pár pontban összefoglalni a legfőbb eredményeket:

  • A projektnek köszönhetően létrejött egy egyedülálló Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc HUB hálózat
  • Létrejött egy REL innováció platform, amit bárki szabadon elérhet: Smartchain Platform Frontpage | Smartchain Platform (smartchain-platform.eu)
  • Összegyűlt több, mint 100 technológiai és nem technológiai innováció, ami szintén elérhető: Innovation Inventory | Smartchain Platform (smartchain-platform.eu)
  • Elkészült 18 esettanulmány értékajánlata annak érdekében, hogy REL csoportok számára példákat szolgáltatássunk
  • A SMARTCHAIN projektnek köszönhetően számos üzleti modellt ismerhettünk meg, amik kapcsán fény derült arra, hogy a niche termékek mondhatóak a legsikeresebbnek, illetve, hogy azon termékek, amelyek előzetesen igényfelmérés után kerültek előállításra és értékesítésre nagyobb sikereket érnek a piacon.
  • A fogyasztók igénye növekvő a rövid élelmiszer-ellátási láncok termékei iránt, azonban vannak olyan tényezők, amelyek akadályozzák a fogyasztókat abban, hogy ezeket a termékeket válasszák a hosszú láncok termékei helyett. Ezen okok: nehéz elérhetőség, gyengébb kommunikáció, magasabb ár, alacsony fogyasztói bizalom, tanúsítványok nélküli termékek
  • A harmadik munkacsomag eredményei alapján elmondható, hogy a rövid ellátási láncok fő mozgatórugója az együttműködés, ami több ország esetén is problémát okoz, hiszen tartanak az együttműködéstől. Ezen országok közé tartozik Magyarország is, azonban a fejlődéshez megkerülhetetlen eszköz a kooperáció.
  • A projekt egyik munkacsomagja kifejezetten a környezeti tényezőkkel foglalkozott. Az eredmények alapján elmondható, hogy amellett, hogy alapvetően pozitív externáliái vannak a REL-eknek a szállítási tényezőket figyelembevéve azon megoldások kerülhetnek majd előtérbe, amelyek olyan logisztikai háttérrel rendelkeznek, ami biztosítja a kevesebb CO2 kibocsátást.
  • Végül pedig, de nem utolsó sorban kiemelendő eredmény az a megállapítás, miszerint a REL fejlesztésének kulcstényezője a jól szervezett tudásátadás, hiszen a termelők, az érdekeltek nem jutnak hiteles és hasznos információkhoz, így a számukra nyújtott tájékoztatási szolgáltatások erősítése fontos cél