Újabb két Segítő Hatósági Szakembert díjaztunk Gödöllőn

2021. július 6., kedd

2021. 06. 25-én Gödöllőn, a Nemzeti Biodiverzitás -és Génmegőrzési Központban a „SMARTCHAIN I. REL Expo és konferencia a Rövid Ellátási Lánc rendezvény” keretében kerül megrendezésre a Kislépték Egyesület által létrehozott, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közös ÉV SEGÍTŐ HATÓSÁGI SZAKEMBERE díj átadásra.

Az elismerésről:
A vállalkozó kedvű termelők, szolgáltatók, a komplex tevékenységük, csekély anyagi lehetőségük mellett is tesznek a környezetük, a családjuk fenntartható fejlesztésért. Mögöttük nem áll munka-, adó-, TB-ügyi tanácsadó, marketing csapat, de a tevékenységük végzésénél minden jogszabályt ismerniük kellene egy személyben.
A 2021-ben is a módosított, könnyített kistermelői rendelet eredményeként szép számmal jelentek meg a rövid élelmiszer-ellátási láncban kistermelők, falusi vendégasztal szolgáltatók, reneszánszát élik a helyi termelői piacok.
A segítő hatóság kellő szakmaisággal, de kellő emberbaráti, emberismereti, közösségi szellemben segíti a környezetét. A segítő hatóság rugalmas, hagyományokat tisztelő hozzáállása nem veszélyezteti az élelmiszer biztonságot, de a sokszor egymásnak ellentmondó szabályozási környezet előírásait a lehetséges életszerű értelmezés keretei szerint, nem túlszigorítva (túlbiztosítva) kéri számon, az EU által is célként megfogalmazott hagyomány és rugalmasság elvén.
Cél a hagyomány által már biztonságát bizonyított módok részére teret engedni. Fontos, hogy felesleges beruházásokba, hitelcsapdába ne kergessük a termék-előállítókat. Cél egy társadalmilag és gazdaságilag fenntartható megélhetés biztosítása vidéken.

A díjjal, a hatósági szakember segítő munkáját, hozzáállását szeretnénk elismerni a legsokszínűbb szegmens, a kistermelők, családi gazdaságok, falusi vendégasztal szolgáltatók, vidéki turisztikai szolgáltatók, fejlesztését segítő szervezetek, közösségek ajánlásával.

A Díjat most 5. alkalommal adtuk át az Agrárkamarával közösen. Eddig 13 egyéni díjazottunk van és egy csoportos díjat is kiosztottunk a kistermelői jó higiéniai gyakorlat útmutató kidolgozásában részt vett szakemberek részére.

A 2019-2020-as munkájuk alapján, idén 2 segítő hatósági szakember részesülhetett a beérkezett ajánlólapok alapján a díjban.

dr. József Katalin, Somogy megye, Kaposvár
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály osztályvezető
A jelölés indoklása: Nagyon sok segítséget kapnak Tőle a REL szereplők, bevásárló közösség szervezők, termelők a térségben, pozitív, megoldásorientált hozzáállással segít. Bármilyen kérdés merült fel, bátran fordulhattak hozzá, valamint rendszeres termelői termékvásárló, ezzel is folyamatosan támogatva a helyi termelőket.

dr. Tuskó László
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolci járás, Miskolc, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály osztályvezető, hatósági állatorvos.
A szociális farmgazdálkodás és civil szervezeti élelmiszer előállítás sokszor bizonytalan jogszabályi környezetében sok esetben kaphattak segítséget, tanácsokat, megoldást a hozzá fordulók. Olyan rendkívüli esetben is hatékony segítséget adott, ami már nem csak az Ő feladatköre lett volna. Konkrétan, vadászebek 22 anyakecskét pusztítottak el, és terápiás állatokat sebesítettek meg. A rendvédelmi intézkedés csak akkor lett hatékony, amikor az országos média is beszámolt az ügyről. A rendvédelmi és önkormányzati hivatali átszervezések miatt húzódó ügy nem zárult volna le megnyugtatóan dr. Tuskó László hatósági állatorvos proaktív és támogató intézkedései nélkül. Később a biztonságos kerítészóna kialakításban is segítséget nyújtott. Segítette a hozzá fordulót az építésügyi hatósági átminősítés során, hogy megfelelő állattartó épülete lehessen a gazdálkodó szervezetnek. Partnerként kezeli a helyi termelőket és elkötelezetten támogatja őket a problémáik megoldásában.

Díjakat és okleveleket átadták:
Erdős Norbert
Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár
A rendezvény megnyitóján beszámolt a kistermelői élelmiszerelőállítás és értékesítés jogszabályi környezetének kedvező változásairól, illetve a REL termékek közétkeztetésben jutásának ösztönző szabályozásáról.

Székely Erika
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Vidékfejlesztési és szaktanácsadói igazgatóság, Igazgató
A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK) feladata a hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar élelmiszerek versenyképességének támogatása, a szereplők együttműködésének ösztönzése, továbbá a szaktanácsadás, gyors, pontos és megbízható információk eljuttatása a gazdálkodókhoz. A NAK rendelkezésre álló eszközeivel támogatja azt kezdeményezést, hogy az élelmiszer “földtől az asztalig” tartó útja a lehető legrövidebb legyen, és az így keletkező jövedelem helyben tudjon hasznosulni.
A rendezvényen több szakmai kérdésben a Kamara (pl. őstermelői adózás kedvező változása, szaktanácsadás, földhasználat témában) konzultációs lehetőséget biztosít a délelőtt folyamán.

Dr. Pleva György
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, – Igazgató
A rendezvényen több szakmai kérdésben a NÉBIH (pl. a májusban változott kistermelői rendelet, közétkeztetés új lehetőségei, védjegek, élelmiszerbiztonság témában) konzultációs lehetőséget biztosít a délelőtt folyamán.

Díj:

A díj minden alkalommal ÉLETFA motívummal díszített kézműves alkotás. Ez szimbolizálja a kisléptékű termékelőállítást, a minőséget. Az életfa jelképezi a jövőt és a sokszínűséget, hisz ennek ábrázolása ezerféle lehet.

Gálffy Ildikó Keramikus művész által készített életfa motívumos kerámia plakett. A Duna-Pilis Helyitermék Szövetkezet tagja.
Gálffy Ildikó Keramikus művész az Iparművészeti Főiskola elvégzése után Szentendrén, önálló műhelyben kezdte alkotómunkát. Elsősorban használati tárgyakat készíte kézműves technikával, magastűzű anyagok felhasználásával, melyeket maga kísérletezett ki. Részt vett a Pest Megyei Iparművészeti Tárlatokon, Iparművészeti- és design vásárokon. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Szentendrei Kerámikusok Egyesületének.
A díj kivitelezéséhez használt motívum egy kalotaszegi kályhacsempe hagyományos életfa-ábrázolása alapján készült.