Peliti

2019. július 25., csütörtök

2016. január
Magbankok mint egy génbakokként működnek, amelyek a vetőmagok génállományát meg tudják őrizni. A magbankok a mezőgazdasági biodiverzitás fontos eszközei, különösen akkor, hogyha a vetőmag előállítást és vetőmag kereskedelmet egyre inkább nagyvállalatok uralják, s eközben a vetőmagok uniformizáltak lettek, és számuk jelentősen lecsökkent. A helyi gazdák által előállított tájfajta vetőmagok (akár kistermelők, de nagyobb gazdaságok is) elveszni látszanak, és helyüket elfoglalja egy kis mennyiségű, genetikailag homogén standardizált féleségek, amelyek ellenállóbbak és bármely termőföldön megvetik lábukat, de semmi módon nem emlékeztetnek azokra a tájfajtákra, amelyek egy adott termőhely sajátosságaihoz igazodnának és vegyszer nélkül is alkalmazkodnak egy adott termőhelyhez. A gazdák hagyományosan kiválogatták a maguk által termelt növények közül, önellátó módon, a szaporításra érdemes magvakat, megőrizték azokat, s ezzel a sokkal nagyobb számú fajtaválasztékot kezeltek. Idézet: Souzana Raphael
Kislépték a lehetőségeihez képest igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a tájfajta vetőmagok Magyarországon is megőrzésre kerüljenek. Ily módon honlapunkon rendszeresen tájékoztatást adunk az aktuális magbőrzékről, továbbá a Bese Természetvédelmi Egyesület munkájáról, amely Magyarországon úttörő módon gondozza a magyar tájfajtákat. (Nézzed meg a legfrissebbbet és angolul korábból és még).
2016. januárjában a Kislépték részt vett a Friends of Earth berlini rendezvényén, ahol – nagy örömünkre – a tájfajta vetőmagok megőrzésében ugyanolyan elszánt és lelkes Görögországból érkezett csapat, a PELITI  képviselőivel találkoztunk.
Hadd mutassuk be munkájukat!
Peleti egy non-profit civil szervezet, amely a hagyományos vetőmagok megőrzésén dolgozik. A peliti szó egyébként tölgyfát jelent pontoszi, fekete-tengeri görög nyelvjárásban.
A Pelitit Panagiotis Sainatoudis alapította 1995-ban, aki járta a Észak- és közép-Görögországot, gyakran gyalogosan, néha autós stoppal, busszal, vagy vonattal, vagy barátainak az autójával és szóba elegyedett a környék gazdáival és gyűjtötte a tájfajta vetőmagokat megőrzésük érdekében, jegyzeteket készített és megismerkedett a vetőmagok megőrzésének a titkaival. 2000-re kiépült egy hálózatuk több mint 200 termelővel, akik meg akarták osztani munkájuk gyümölcsét. 2003-ban Peliti hivatalosan is megalakult, bejegyezték civil szervezetek jegyzékébe. 2010-ben építeni kezdték közösségi központjukat a MagHázat Mesochoriban (Paranesti, Drama), amelyet 2015. áprilisában fejeztek be. A 2015. április 16-i Vetőmag Szabadság (Seed Freedom) találkozót már a MagHázban tartották meg. A MagHáz a vetőmagok kiállításának is otthont ad, valamint oktatóközpontként is működik, ahová kicsik és nagyok tanulni jönnek, vagy csak álmodozni a vetőmag ágyakon.
Évente görög nyelven Pelti kiad egy katalógust, amelyben a Peliti hálózatba tartozó termelők elérhetőségükkel szerepelnek, mert az általuk megőrzött vetőmagokat felajánlják a közösséggel való megosztásra. A kiadványban ezen felül sok további érdekesség is van, például az antik görög étkezésről, a tradicionális búzákról, különféle gabonákról, cséplésről, és azokról a veszélyeztettt állatokról, amelyek Görögországban a kihalással fenyegetnek. A kiadvány másik részében pedig egy nagyon érdekes kezdeményezés szerepel, amelyet görögül így szerepel: Από Χέρι σε Χέρι, και από καρδιά σε, azaz Kézből kézbe, szívből szívbe. Ez egy termékek és szolgáltatások listája, ahol más termékekre és szolgáltatásokra való cserét ajánlanak fel tájanként és városonként felsorolva. A hálózatban nem szerepel pénz, hanem van, aki szállást és ételt kíván cserébe nyelvleckéért, vagy szappankészítési tudományát ajánlja fel vagy joga oktatást mezőgazdasági munka ellenében, olíva olaját organikus termékért. Van aki frézia hagymát kínál szamóca vagy gomba vetőmegért.
Peliti más országok hasonló csoportjaival is tartja a kapcsolatot, például Ausztriában, vagy Törökországban, valamint a Tessalonikiban lévő görög nemzeti vetőmag bankkal.
Magyarországon hasonló tevékenységet a Magház Hálózat  tagjai végeznek, koordinációját a Kislépték tagja, a Bese Természetvédelmi Egyesület  látja el.