Magyarország étele 2024. szakácsverseny döntője Szolnokon – sok élménnyel

2024. április 29., hétfő

Meghívást kaptunk az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületétől, és ellátogattunk a III. Magyar Gasztronómia napja rendezvény keretében megrendezett Magyarország étele 2024. szakácsverseny döntőjére, Szolnokra.
A versenykiírásban szerepelt az is, hogy kötelező alapanyag a Pilze-Nagy Kft. által biztosított laskagomba. A cég, és a laskagomba termékek piacrajutásának segítése a CoFresh projektünk témája is volt, így ennek a feladatnak a megoldására is kíváncsiak voltunk.

Szolnoki Campus

Több helyszínen zajlott a rendezvény a Tiszaliget Sétányon, a Debreceni Egyetem Szolnoki Campusán.
Az aulában zajlott a Magyarország étele 2024. szakácsverseny, a Szamos Tányérdesszert verseny, a Magyarország díszasztala pincérverseny zsűrizése is itt zajlott, valamint a Szakma Ifjú Mestere vendéglátóipari iskolák versenye.
A kisszínpadon Magyarország díszasztala pincérverseny flambír elemének zsűrizése „Crepe Suzette” desszert elkészítése zajlott, és délután a fajta borok vak kóstolása 6 magyar őshonos fajta bor felismerésével.

A színházteremben a Múlt és jelen – a Jászkunság gasztronómiai öröksége című konferencia zajlott, háziasszony: Mautner Zsófi, mint az Alföld Szíve gasztro nagykövete, gasztroblogger. Fővédnök: Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Az aulában és az aula mögötti folyosón több szakmai kiállító is bemutatta termékét, szolgáltatását, így a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft, vagy épp, egy a kistermelőknek is hasznos fejlesztés az Okos HACCP.
A Campus előtti téren a Jászkun Gasztro Udvaron a vármegye jobbnál jobb kínálatával, termékeivel találkozhattak az érdeklődők. A színes forgatag mellett a kunszentmiklósi birkapörkölt, tiszai halászlé, Zsivány palacsinta, Karcagi Ferdinánd kalács kóstolására is lehetőség volt.

Szívmelengető a térségben az Édes Szívem!” Desszert túra az Alföld szívében 2024. program, amely során a térségre jellemző hozzávalókból, hagyományos receptekből újra gondolva készülnek egyedi, különleges desszertek, amelyeket Jász-Nagykun-Szolnok vármegye legjobb éttermei alkottak meg, és kínálnak a túra állomásokon. Találkozhatunk a túra során olyan alapanyagokból készített desszertekkel, mint a mezőtúri birsalma, kisújszállási vadrizs, kunsági aszalt szilva, homoktövis.
A Gasztro Udvaron Szabó István kínálta az Egy Csepp Tisza-tó sulyom töltelékes csokoládéit. Kötött tésztáikat nem csak levesbe, hanem különböző ízesítéssel mártással is kóstolhatták az ínyencek. A SIMA brewing együttműködve az Egy Csepp Tisza-tóval, megalkotta a Fekete Kincs sorozat aranyló, karakteres, krémes Pale Ale sörét a sulyom édeskés, fűszeres ízjegyeivel (kávés ízjegyű változatban is). A sulyom egy egyedülálló, Európában ritka, itthon korlátozott mennyiségben elérhető, védett vízinövény, gesztenyés, mandulás, szegfűszeges, diós ízjegyekkel. Régen a tanyasi emberek vízigesztenyeként is emlegették.

Magyarország étele 2024. versenyételei közül a Kakukk Étterem csapata nyerte meg a Magyarország étele 2024 szakácsverseny döntőjét! Az általuk kreált fantasztikus fogás az “Erdőről mezőre” fantázianevet viseli: Szabolcsi szilvaglazúros szarvasgerinc, ropogós tésztába töltött tejfölös laskagombaraguval, fenyőrügyes zellerkrémmel és céklával.
A versenyételek fotóit ITT nézheti meg.

Tányér desszertek ITT láthatóak. 
Díszasztalok lenyűgöző fotói ITT.

Bővebben még az eseményről ITT olvashat, illetve a Sokszínű Vidék weboldalán.