Európai Agroökológiai Fórum 2023 – Gyöngyös

2023. december 20., szerda

Agroecology Europe Forum 2023 – Gyöngyös, November 16-18
Az Európai Agroökológiai Egyesület nemzetközi találkozót tartott Magyarországon, Gyöngyösön. Először tartottak közép-kelet európai országban ilyen találkozót. A program plenáris üléseket, workshopokat és szekció üléseket, szakmai kirándulásokat is tartalmazott, ezekről részleteket bővebben itt olvashat.
A Kislépték Egyesületet Kőváriné dr. Bartha Ágnes képviselte, aki szakmai kirándulások közül a Zsámboki Biokert programján vett részt. A Zsámboki Biokert egy 3,5 hektáros, tanúsítvánnyal rendelkező biointenzív mezőgazdasági kert. Matthew Hayes alapította 2010-ben, és Logan Strenchock mutatta be. A gazdasághoz tartozik:

  • egy hektáros szabadtéri zöldségtermő terület,
  • 3000 m2 -es gyümölcsös, mintegy 100 örökölt gyümölcsfa,
  • 2000 m2 fűtetlen fólia-alagút, valamint
  • három hektár legelő.

A gazdaság szezonális termékeket kínál heti biodoboz rendszeren keresztül, hetente a Budapesti Biopiacon, valamint a Szatyorközösségben (bevásárló közösség) is értékesít. Rendszeresen fogadnak csoportokat a farmon, általános iskolai és egyetemi csoportok részére oktatásokat is tartanak. Fogadnak gyakornokokat, kezdő és érdeklődő tapasztalt gazdákat nemzetközi szinten is, vannak programjaik Waldorf iskolák, városi lakosok részére is, valamint tréningeket és egyhetes táborokat is tartanak.

Érdekességként megosztották a résztvevőkkel a házigazdák,  hogy tapasztalatuk szerint, a fűtetlen fóliasátrakban való termelés télen – 1 hónapos szünet mellett – bizonyult nyereségesebbnek.

A záró napon délután munka- és projektmegbeszélésekre is sor került. Ennek keretében a „Magyar Agroökológiai Hálózat” címmel megtartott magyar-magyar találkozón részt vett a Hálózat néhány alapító tagja mellett, több olyan érdeklődő is, aki megismerve a Hálózat céljait, munkáját, a Hálózathoz való csatlakozást is fontolgatták az eseményt követően. A műhelymunka két moderátora, Révai Mátyás és Lanszki Donát volt. Ismerkedéssel kezdődött és rövid felvezetőkkel folytatódott a műhelymunka: Gál László bugaci gazdálkodó, Kőváriné dr. Bartha Ágnes (KISLÉPTÉK Egyesület), Réthy Katalin (Magház Egyesület), Dezsény Zoltán (MagosVölgy Ökológiai Gazdaság) akik az agroökológia irányában elkötelezett tevékenységek kapcsán mutatták be az együttműködések sokszínűségét, hasznosságát és a kapcsolódási pontokat, projektjeiket.

Agroökológiai Hálózat

A résztvevők széleskörű tapasztalataik alapján közelítették meg a közösségépítés témáját, amelyben a mozgásteret bővíti, ugyanakkor nehezíti is módszertanilag a szereplők sokszínűsége (gazdálkodók, civil szervezetek, egyetemi oktatók, kutatók, szaktanácsadók és szakpolitikusok, helyi, országos és Európai Uniós döntéshozók (képviselők) között kellene közös nevezőket találni). A műhely két előkészítő munkacsoport felállításával zárult, amelyben a résztvevők többsége aktív közreműködést vállalt. Tehát folyatás következik, melyben a két moderátor, Révai Mátyás
és Lanszki Donát is vállalt szerepet.

További információk: