EPR és a termelői szerveződés átvállalás

2024. május 14., kedd

Május 7-én részt vettünk a Corvinus Egyetemen a Termelői piac a XXI. században címmel megrendezett szakmai rendezvényen.

Az EPR rendszert bemutató előadáson elhangzott, hogy a termelői szerveződések a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettséget átvállalhatják. De mi is az a termelői szerveződés, tették fel a kérdést az előadás után.

A termelői szerveződések az Európai Unió mezőgazdasági piacszabályozásának a „képződményei” és a szabályait európai uniós jog, 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet határozza meg és nyújt uniós és nemzeti támogatást részükre. A cél az, hogy a mezőgazdasági termelők piaci pozíciójuk megerősítése érdekében működjenek együtt, azaz az unió és a nemzeti szabályozás által jogszabályban meghatározott terméket vagy termékcsoportot szabályozott módon állítsanak elő és azt ezen az szervezeten keresztül értékesítsék. Ezeket a szerveződéseket termelői integrációs szervezetnek (korábban TÉSZ-nek), illetve termelői csoportnak (röviden TCS) hívják. Jogi formája gazdasági társaság és/vagy szövetkezet lehet.

Tehát a termelői szerveződés nem egy önálló jogi személy, hanem egy állami elismerési folyamat során az adott jogi személy által megszerzett cím. A termelői integrációs szervezetek megalakításának és elismerésének feltételeit a termelői integrációs szervezetekről szóló 24/2020. (VI. 22.) AM rendelet hatályos szövege tartalmazza. Az elismerés folyamatáról ezen a linken lehet tájékozódni: https://www.hnt.hu/wp-content/uploads/2023/03/TISZ_tajekoztato.pdf A termelői csoportok megalakításának és elismerésének feltételeit a termelői csoportokról szóló 42/2015 (VII.22.) FM rendelet hatályos szövege tartalmazza. Az elismerés folyamatáról az Agrárminisztárium oldalán lehet tájékozódni: https://kap.gov.hu/termeloicsoportokaktiv

A Kislépték Egyesület csapata nevében dr. Major Ágnes

Bővebben a rendezvényről a NAK cikkében ITT olvashat.