Co-Fresh a Zöld Szervezetek Országos Találkozóján

2023. július 23., vasárnap

 

A Kislépték Egyesület is részt vett idén a Zöld Szervezetek Országos Találkozóján (OT), Székesfehérváron. A rendezvény érdekes programokkal várta az érdeklődőket.

Szombaton az Magyar Természetvédők Szövetségéhez (MTVSZ) csatlakozva,: “Példamutatás és húsmentesség-avagy miért az étrendünkben rejlik a legnagyobb lépés a környezettudatosság felé? Partnerségek kialakítására nagyszerű lehetőség volt a közös szekció. Az MTVSZ „Heti egy húsmentes nap a közétkeztetésben” társadalmi kampányát mutatta be. Előadók: Oszlánszki Lili és Horváth Bence (MTVSZ ifjúsági tagozat); Kapitányné Sándor Szilvia és Farkas István (MTVSZ). A kampány keretében Budaörsön a METRO Gasztroakadémián tartották 2023. június 8-án az MTVSZ  szervezésében a Séf the World! című, húsmentes étkezést népszerűsítő diákvetélkedő döntőjét egy igazi szakácsverseny keretében. A kampány keretein belül húsmentes recepteket is gyűjtenek oldalukon, mely folyamatosan frissül.

Ebben tud a Kisléptés Egyesület is együttműködni az MTVSZ-el, a fogyasztók és szakemberek által megküldött gombaétel recepteket megosztva. A kampány ötletadó receptjeiből, és hasznos tudnivalókból meríthet az is, aki az MTVSZ kiadványát (online is letölthető) fellapozza.

Az MTVSZ kampányában a Hungast és a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége KÖZSZÖV, valamint a Dietetikusok Országos Szövetsége, valamint több iskola is szakmai partner.

A Hungast csoport, Magyarország legnagyobb közétkeztetési vállalata a Magyar Természetvédők Szövetsége támogatásával bevezette a heti húsmentes étkezési napot. 2023. áprilistól minden pénteken ízletes, hús nélküli menüt kap a cég által ellátott 125.000 gyermek és felnőtt, több mint 800 intézményben az ország számos pontján.

A szekció harmadában Szegedyné Fricz Ágnes (Kislépték Egyesület) előadásában ismertette a CO-FRESH projektben bemutatott, – a témával kapcsolatos innovációkat „Növényi alapú fehérje források a környezettudatos fogyasztók étrendjében” címmel. A gondolatébresztő előadás témái:

  • #COFRESH projekt rövid bemutatása
  • laskagomba fogyasztói felmérés eredményei
  • gomba, mint választékbővítő, növényi alapú fehérje forrás a közétkeztetésben és a vendéglátásban
  • fermentált bab, mint potenciális fehérjeforrás.

A szakmai beszámolókat közös beszélgetés követte, amelyben megemlítésre került többek között a holisztikus gondolkodás fontossága; a közétkeztetési rendelet amely maga is lehetővé teszi a heti egy húsmentes nap bevezetését. A közétkeztetési rendelet további reformja várható, hisz a szakmai szervezetek és mi is megemlítettük, hogy a só stop nem életszerű a főzésnél, hiszen már a beszerzett kész ételekkel kimerül a „ só keret”, valamint olyan innovatív és egészséges ételek szorulnak ki, minta  fermentált zöldségek. Szó volt arról is, hogy egyre több az ételallergiás gyermek (fogyasztó) és a tej és tejtermék alternatívájaként érdemes lenne engedni rendeleti szinten is növényi alapú ételeket, amelyek a csontokra épp úgy kedvező hatással vannak (pl. köles, hüvelyesek).

A szekció résztvevőit Kőváriné Bartha Ágnes (Kislépték ) arra kérte, hogy amennyiben idejük engedi töltsék ki a gombafogyasztás felmérést célzó Co-Fresh kérdőívet.

A közétkeztetési téma adja lehet, de minden válaszadó (13) nő volt. Mindenki fogyasztóként válaszolt, tehát nem volt a válaszadók között közétkeztetésben dolgozó, szolgáltató. Többségük városban lakik, és felsőfokú végzettsége van (9 fő). Szülőként, vagy épp diákként is válaszoltak többen (19-71 éves korig, átlagéletkor 42 év). Jelentős volt a válaszadók között a vegetáriánus, vegán étkező (7 fő)– a szekció témájából is eredően. Egyetértettek a válaszadók abban, hogy recept ötletekkel nagyban lehetne ösztönözni a laskagomba fogyasztást. Ennek előnyeiről kérdezve, többen említették azt, hogy ezzel bővülhet az étkezők választéka, edukációval a felelős fogyasztás, és erről alkotott ismereteik. A gátló tényezők között leginkább az ismertség hiányát jelölték meg legtöbben, valamint megjelent a válaszok között még a rossz tapasztalat, az eltarthatóság problémája, illetve az egyes korcsoportoknál, étkezőknél a nehezebb emészthetőség is megjelent.