Átadtuk az ÉV SEGÍTŐ HATÓSÁGI SZAKEMBERE díjat a III. REL Expón, a rövid élelmiszer-ellátási lánc konferencián és kiállításon, Jakabszálláson.

2024. március 11., hétfő

A Kislépték Egyesület által létrehozott és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen átadott elismeréseket immáron hetedik alkalommal osztották ki. „Eddig tizennyolc egyéni és egy csoportos díjat ítélt oda a zsűri, azoknak a hatósági szakembereknek, akik együtt lélegeznek a termelőkkel, a vidékkel. Ha ők nem lennének, akkor nem lennének ilyen termékeink. Kell az innováció és kell az újragondolás, amihez elengedhetetlen a segítő hatósági szakember szakmaisága, emberbaráti segítő munkája, rugalmas, hagyományokat tisztelő hozzáállása. Fontos, hogy nem veszélyezteti az élelmiszer-biztonságot, a jogszerű működést és a szabályozási környezet előírásait a lehetséges életszerű értelmezés szerint. A díjjal, a szakember segítő munkáját, hozzáállását szeretnénk elismerni a legsokszínűbb szegmens, a kistermelők, családi gazdaságok, falusi vendégasztal szolgáltatók, vidéki turisztikai szolgáltatók, fejlesztését segítő szervezetek, közösségek ajánlásával” – hangsúlyozta a Kislépték Egyesület elnöke, dr.Kujáni Katalin.

Dr.Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatója- megköszönte a díjazottaknak, hogy építik a bizalmat a termelők és a hatóság között. A díjjal láthatóvá válik az amúgy színfalak mögé rejtett hivatali munka és az az érték, amelyet munkájukkal biztosítanak.

Idén négy segítő hatósági szakember részesülhetett a 2023-as munkájuk alapján a kitüntetésben:

Dr. Földvári-Nagy Csaba, hatósági állatorvos (Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály, Kecskeméti járás), feladata a hatósági ellenőrzésekhez és eljárásokhoz szükséges okmányok kiállítása. Munkája során nagyban támogatja a kistermelői tevékenységek kialakítását.

Szebenyi István (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal, Agrárügyi Főosztály, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály vezetője) a helyi kis-, és őstermelőket segíti. A helyi rendezvények és piacok folyamatos tanácsadója, látogatója, mi több időnként résztvevője. Maga is részt vesz a helyi cseresznyetermelő hagyományokban, mint őstermelő. Innovatív kistermelőként cseresznye feldolgozással is kísérletezik (cseresznyemustár). A helyi turisztikai egyesület és helyi termék klubnak alapító tagja.

Pálinkás Csilla Viktória (Veszprém Vármegye Kormányhivatal Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Normatív Támogatások Kérelmezési Osztálya) segít a gazdálkodó családoknak a bonyolult határozatok, jogszabályok értelmezésében, elmagyarázza a szükséges beadványok hiánypótlások menetét, a beadás helyes módját.

Tarnai Lívia (Baranya Vármegyei Kormányhivatal, Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály, főosztályvezető) támogatja a helyi termelőket és kézműveseket. A baranyai termelőket fogja össze egyesület vezetőjeként. Munkája során azt tapasztalja, hogy így erősödik a helyi gazdaság és közösség. Tanácsot és útmutatást ad, segít a kérelmek, pályázatok világában eligazodni.

Gratulálunk és köszönjük munkájukat!