Hulladék és állati melléktermék megelőzés, szabályozás

2016. szeptember 2., péntek

A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete a Herman Ottó Intézettel közösen megrendezte 2016 04 28-án a NEA-TF-16-SZ-0430 regisztrációs számon nyilvántartott pályázatban támogatott szakmai fórumát a „A helyi közösségek és együttműködéseik szerepe a hulladék-gazdálkodásban” címmel.  A szakmai fórum javaslatait ITT OLVASHATJÁK k orábbi cikkünkben.

A fórum kapcsán hatósági állásfogalalásokat is kértünk melyre megérkeztek a válaszok.

A KISLÉPTÉK BRÜSSZELI ÁLLÁSFOGLALÁST FOG KÉRNI arról, hogy amennyiben élelmiszer szabályok szerint lett valami termelve, abban az esetben kozmetikai célú használata során sem kell (reméljük) vegyipari vizsgálat és végzettség. Amennyiben szívesen segíti munkánkat, úgy támogassa munkánkat 2000 Ft-al.  Számlaszámunk:
(OTP) 11742049-20343394 Utalás közleménye: BRÜSSZEL

Kérdéseink:
NÉBIH felé: Állásfoglalásban kérjük annak megerősítését, hogy
•    a diverifikációs tevékenységek elősegítése okán, amennyiben egy termék összetevői megfelelnek az élelmiszer előállítás szabályainak, de külső használatra is alkalmas, alkalmazott, úgy azt nem szükséges a kozmetikai termékekre vonatkozó vizsgálatoknak és előírásoknak alávetni.Ilyen például, ha a termelő a mézet, tejet, szőlőmag olajat, uborkát…(élelmiszer minőség és szabály betartásával, ellenőrzött, bejelentett módon) az élelmiszer értékesítés mellett diverzifikáltan, magasabb hozzáadott értékkel és jövedelmi lehetőséggel) értékesíti külső használatra is (nem csak belső) és turisztikai szolgáltatás keretében pl. tejes, mézes dézsafürdő, mézes, olajos masszázs, pakolás szolgáltatás nyújtással értékesíti.
•    Várjuk meglátásaikat a javaslatok tekintetében az Állati melléktermék (gyapjú); Élelmiszer- kozmetikum (kézműves szappan) és Élelmiszer hulladék témakörökben.

NÉBIH VÁLASZ LETÖLTÉS ITT  

FM felé:
•    Állásfoglalásban kérjük annak megerősítését, hogy a környezetvédelmi termékdíj tekintetében a mezőgazdasági termelői átalány kedvezményt nem csak az alaptermék előállítók vehetik igénybe, hanem a csomagoló anyag (lekváros üveg, boros üveg…) tekintetében is érvényes. (indoklás a szakmai anyagban)
•    Várjuk meglátásaikat a javaslatok tekintetében a Hulladék megelőzés, hulladék státusz szükségességéről és a Környezetvédelmi termékdíj témákban.
•    Mint a Hungarikumokért és a népi iparművészetért is elkötelezett döntéshozó, kérem tekintse át a főként NÉBIH kompetenciába eső javaslatokat is és segítse a jogalkotói folyamatot az Állati melléktermék (gyapjú); Élelmiszer- kozmetikum (kézműves szappan) és Élelmiszer hulladék témakörökben is.    

FM VÁLASZ LETÖLTÉS ITT