Lego® Serious Play® fejlesztési módszert a gazdálkodók is alkalmazták.

2020. február 14., péntek

A professzionális üzleti világban sikerrel alkalmazott Lego® Serious Play® fejlesztési módszert alkalmazták a gazdák és döntéshozók és szakemberek közötti párbeszéd elősegítésére a fenntartható, a minőségi alapanyagokra épülő közétkeztetésért.
Az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramja által finanszírozott BOND (Bringing Organisations & Network Development to higher levels in the Farming sector in Europe) „ A szervezetek és hálózatok magasabb szintű együttműködésének szervezése az európai mezőgazdasági szektorban” elnevezésű projekt új módszereket keresett a gazdálkodók és a döntéshozók bevonására (H2020 Project Number: 774208).

Játékos(ított) elemek használatával (gamification) megkönnyítik a társadalmi tőke építését, a Felek közötti kapcsolatot.  A LEGO® SERIOUS PLAY® olyan módszer, amely javítja a csoport problémamegoldását.

A Kislépték Egyesület tagjai is részt vettek 2020. 02. 04-én, Budapesten, a minőségi alapanyagokra épülő közétkeztetés címmel, a Védegylet Egyesület által megrendezett nemzetközi szakmai fórumon. A műhelymunkán a helyi közösségek megerősödését is szolgáló zöld, szociális szempontok szerinti közétkeztetési ellátás problémáit és lehetőségét járták körül a résztvevők a Lego® Serious Play® innovatív módszer segítségével.

Részletesen átbeszélték és feltárták, megépítették és elmesélték a fenntartható közétkeztetést és közbeszerzést, jogi szabályozást érintő kihívásokat és kapcsolódó kitörési lehetőségeket. A közös gondolkodásban részt vettek hazai közétkeztetésben dolgozó szakemberek, döntés-előkészítésben közreműködő hatósági szakemberek, gazdálkodók, civil szervezetek, önkormányzati szereplők, és az Agrárkamara képviselői is.

A csapatépítésre kifejlesztett innovatív módszer, a Lego® Serious Play®, egy irányított (facilitált) workshop. Ez egy egyenrangú kommunikációt használó, és azokra épülő, rendkívül hatékony üzlet- képesség és eredményességfejlesztő módszertan. Egy forgatókönyv alapján, strukturált kérdések segítségével, egy irányító (facilitátor) segíti a résztvevőket.  A „játékosok” megépítik a saját háromdimenziós figuráikat a Lego elemekből, és a metaforák és a történetmesélés módszerével adnak válaszokat a kérdésekre. A mesélés során beleszövik személyes emlékeiket, érzelmeiket is, így megnyilvánul a szakmai és emberi oldal is, félelmek és korlátok nélkül. A folyamat segít a mélyebb megértésben, vélemény- és szemléletformálásban, kapcsolatok kialakításában, abban, hogy problémáinkat alaposan körbejárjuk, más nézőpontjait is megismerjük. A program segíti a közös gondolkodást és alkalmas arra, hogy egy csoport tisztázza, és megértse a jelenlegi helyzetet, és célokat, valamint azt is, hogy miképp lehet azokat megvalósítani. Remek eszköz szervezetek számára stratégiák megalkotásához, helyzetelemzéshez, problémák megoldásához, tervezéshez.

További részletek a fórumról ITT.

This document reflects only the autor’s view and the Agency and the Commission are not responsible for any use that may be made of the information it contains.