Együttműködési megállapodás a fenntartható gazdaságért

2020. február 16., vasárnap

2020. 02. 04-én Budapesten, a minőségi alapanyagokra épülő közétkeztetés  témáját körüljáró nemzetközi szakmai fórumon, került sor az Együttműködési Megállapodás (LETÖLTÉS) aláírására, a társadalmi és környezetei
közjót és a helyi élelmiszerrendszerek fejlődését szolgáló rendszerek
segítése céljából.
A Megállapodás aláírói a kistermelői érdekképviseletet felvállaló Kislépték Egyesület, a Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, a Magyar Szociális Farm Szövetség, és a szövetség tagja, a  Kemence Egyesület, az Etnikai Népfőiskolai Társaság, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a szakmai kerekasztalt szervező Védegylet Egyesület. Az Együttműködő Felek kifejezték elkötelezettségüket és segítségüket ahhoz, hogy egy környezetileg és társalmilag is fenntartható gazdaság valósulhasson meg. A Felek ezzel a társadalmi vállalkozásokat, kistermelőket, családi gazdaságokat, azok megélhetését és helyi élelmiszer rendszerek működését támogatják.
A helyi közösségek megerősödését is szolgáló zöld, szociális szempontok szerinti közétkeztetési ellátás témája megfelelő kereteket biztosított a megállapodás aláírásához.


A kerekasztal beszélgetés az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramja által finanszírozott BOND (Bringing Organisations & Network Development to higher levels in the Farming sector in Europe) „ A szervezetek és hálózatok magasabb szintű együttműködésének szervezése az európai mezőgazdasági szektorban” elnevezésű projekt keretében került megrendezésre. A hazai szakértők mellett, a meghívott nemzetközi szakértők között az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet képviselője is. és zöld közétkeztetést (bio, helyi alapanyagok felhasználásával) megvalósító országok képviselői.
A résztvevők megismerhették a francia Mouans Sartoux 100% bio közétkeztetési rendszerét, a svéd Södertälje önkormányzat Étrend egy zöld bolygóért projektjét, a skót Nemzeti Élelmezési Szakpolitikai Programot, illetve a Pappa Fish nevezetű olasz kezdeményezést is.
Játékos műhelymunka segítségével Lego® Serious Play® (LSP)  alkalmazásával a résztvevők részletesen átbeszélték és feltárták a fenntartható közétkeztetést és közbeszerzést, jogi szabályozást érintő kihívásokat és kapcsolódó kitörési lehetőségeket.
Az adózási problémák közül a hazai közétkeztetést a 27% ÁFA is nehezíti (míg a vendéglátás már 5% ÁFA kedvezményt élvez), más tagországban gyermekek és rászorultak étkeztetése nulla vagy nagyon alacsony ÁFA mellet tud megvalósulni. A megvalósulást akadályozzák a képzett munkaerőhiány, a konyhai dolgozók (konyhatechnológiai, diétás ételkészítés), és a termelők ismereteinek (üzleti tervezés, adminisztráció, termelési módok, raktározás, logisztika) hiánya is. Akadályt jelent a rendszeres minőségi alapanyag-beszerzés mennyiségi korlátai.  A résztvevők konkrét szakpolitikai javaslatokat állítottak össze a döntéshozók munkájának megkönnyebbítéséhez.

This document reflects only the autor’s view and the Agency and the
Commission are not responsible for any use that may be made of the
information it contains.