Agroturizmus Étele 2025 – egy verseny azoknak, akik kistermelői, őstermelői termékek felhasználásával sütnek, főznek

2024. november 28., csütörtök

Elindult a nevezés az idén először meghirdetett “Agroturizmus Étele 2025” versenyre. A versenyre termelői termékekből (jellegében, vagy mennyiségében 70%) készített ételsorral lehet nevezni, a döntőbe jutott 12 versenyző ételeit neves (több mint 30) séf, mesterszakács fogja megismerni, a zsűrit az elismert mesterszakácsok és vidékfejlesztési szakemberek alkotják majd.

Nevezési lap leadási ideje: 2025. január 15. Nevezési lap letölthető ITT. 

A receptúra leadásának határideje: 2025. január 30. A részletes felhívás ITT olvasható.

Döntő: Szolnok, 2025. április 26-27.

A nevezéseket 2025. január 15-ig lehet benyújtani, és január 30-ig kell a receptúrát teljesen kidolgozva beküldeni. A “Magyarország Éltele” verseny keretein belül megszervezett “Agroturizmus Étele 2025” verseny egyedülálló lehetőség arra, hogy a vendéglátásba bekerüljenek a termelői termékek, és a szabadidejüket töltő családok pedig megismerjék a gazdálkodók turisztikai és termékkínálatát.

Egyéni és csapat versenyben (3 fő) is lehet nevezni. A csapatversenybe REL (rövid élelmiszer-ellátási lánc) csoportokat, közösségeket várnak a szervezők (pl. vendéglátó, termelő, piacszervező tagokkal), akik a közösségük termelőinek termékeiből készítenek ételsort a táji jelleg, a hagyományok és az innovatív megközelítések megjelenítésével.
Az egyéni versenyben részt vehet minden olyan nyilvántartásba vett mezőgazdasági tevékenységet végző őstermelő, őstermelők családi gazdasága (ÖCSG), egyéni vállalkozó, családi vállalkozás, aki minimum 70%-ban saját, vagy közvetlen beszerzésű kistermelői terméket használ fel a fő mennyiségi vagy jelleget adó összetevők esetében.

A verseny során a feladat olyan háromfogásos menü és hozzá egy tetszőleges ital elkészítése, amelyben a saját termelésű vagy a kistermelői portékák felhasználására, bemutatására kerül a hangsúly.

 

A helyezettek értékes díjazásban részesülnek:

A Vasvár Népfőiskola az egyéni-, és a csapatverseny első helyezettjei részére felajánl egy “közösségi értékfőzés” népfőiskolai képzést, melynek piaci értéke meghaladja a 300.000 Ft-ot. Az értékfőzés a jól felszerelt védjegyes Ízes Vidék Gasztroműhelyben valósul majd meg, ha szükséges az alapanyagok biztosításával. A főzésről profi kisfilm készül majd. A nyertes csapatok ellátása: szállással étkezéssel biztosított lesz.

A Pannon Helyi Termén Nonprofit Kft. a “Helyben vagyunk” programja keretében PR marketing szolgáltatást biztosít az egyéni-, és a csapatverseny első három helyezettje részére.

Bővebb információ a versenyről és a nevezéssel kapcsolatos anyagok a https://magyarorszagetele.hu/agroturizmus-etele-2025-versenykiiras/ oldalon találhatók meg.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében meghirdetett verseny célja a tájjellegnek megfelelő, főként kistermelői termékekből készített ételek népszerűsítése a fogyasztók és a gasztronómia szereplőinek körében.
A szervezők ezzel a versenykiírással is szeretnének hozzájárulni a termelői vendéglátás sokszínűségéhez. Az új receptek és a jó példák segíthetik a kistermelőket, hogy kedvet kapjanak a kisléptékű étkeztetési szolgáltatások bevezetésére, amelyet saját kertjükbe termelt alapanyagokból és más termelőktől vásárolt termékekből tehetnek meg.
A falusi vendégasztal szolgáltatóknak, kistermelőknek, vidéki gasztronómiai szolgáltatóknak kiírt verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a gazdag, magyar táji adottságokra és a kistermelői eredetű termékekre.

 

A verseny szakmai támogatói:

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI)

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ)

Modern & Stílusos Vidék Üzleti Közösség

Debreceni Egyetem

Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK)

A verseny védnökei:

Dr. Nagy István
Agrárminiszter

Lezsák Sándor
az Országgyűlés alelnöke (Felkérés alatt)

Papp Zsolt
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke

ifj. Hubai Imre
Jász-Nagykun Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke

Dr. Feldman Zsolt
mezőgazdaságért felelős államtitkár

Dr. Nobilis Márton
Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár