Ismertető a CO-FRESH projektről

2021. szeptember 29., szerda

A CO-FRESH projekt célja, hogy technikákat, eszközöket és betekintést nyújtson abba, hogyan lehet az agrár-élelmiszer értékláncokat környezetileg fenntarthatóbbá, társadalmi-gazdaságilag kiegyensúlyozottabbá és gazdaságilag versenyképesebbé tenni.
A projekt technológiai és nem technológiai újításokat hajt végre az agrár-élelmiszer értékláncok több kísérleti projektjében (a CO-FRESH konzorciumban szereplő kísérleti esetek), hogy tesztelje a technológiai és nem technológiai (azaz szervezeti) innovációk kombinációjának több szinten történő megvalósítását és ezen lépések (a mezőgazdasági termelőktől az élelmiszer-feldolgozáson át a fogyasztókig) javíthatják a környezeti és társadalmi-gazdasági előnyök hatását a fenntarthatóság szempontjából.

A Kislépték Egyesület a projekt egyik szakmai partnere.

A mintaprojekt magyar partnere a kísérleti eseteknél a PILZE-NAGY Kft.,

A Pilze-Nagy Kft.- gombatermesztéssel foglalkozó családi középvállalkozásként működik több mint 25 éve. Évente mintegy 15.000 tonna laskagoma szubtrátumot állít elő félautomata gombatermelő helyiségekben, összesen 30.000 m2-felületen. Évente mintegy 1 millió kg friss laskagombát bocsát az európai piacra. A Pilze-Nagy Kft. Legfontosabb piacai Magyarország és Németország; miközben a szomszédos országokban (Csehország, Szlovákia, Románia és Horvátország) is nőnek a vállalat termékei iránti igények. A Pilze-Nagy Kft. Legjelentősebb partnerei a nagykereskedők és az áruházláncok.

Ebben az összetett agrárrendszerben mintegy 6000 tonna búzaszalma, mezőgazdasági melléktermékként öt szinten kerül felhasználásra.
Első lépésben 15.000 tonna laskagomba szubsztrátumot készítenek. A termelés 65% -át független gombatermesztőknek értékesítik helyben (közép -kelet -európai makroregion). Emiatt legalább 40 gombatermelővel van partnerségben. A Pilze-Nagy Kft. Szoros együttműködésben k velük: ellátja a gombával, tanácsot ad a gombatermesztéshez és az általuk előállított gomba visszavásárlásához. A többit (35%) a saját termelésben használják fel.

A friss piacon évente 1 millió kg friss laskagombát értékesítenek (2. termék).

A gombatermelésből származó összes szerves hulladékot (elhasznált gomba szubsztrátumot) biogázzá alakítják a 330 kW teljesítményű biogázüzemben az anaerob emésztés során. A biogázból 2.000.000 kWh villamos energiát állítanak elő (3. termék) és szállítják a nemzeti hálózathoz.

Az anaerob fermentáció mellékterméke, az emésztőanyag szilárd és folyékony részre oszlik, majd visszaadják a mezőknek (200 ha) növényi műtrágyaként (4. termék).

A hőt, amely az energiatermelés mellékterméke, a gomba szárító üzemben szárított gomba előállítására használják fel (5. termék). További kisebb bevételi forrás származik a hulladékkezelésből.

A többi nemzetközi kísérleti partnerről itt olvashat: https://co-fresh.eu/pilotcases/

A Co-Fresh nemzetközi projekt keretében az angol nyelvű weboldal elindult, ahol a projekt alapjairól, a partnerekről olvashat, illetve folyamatosan tájékozódhat a legfrissebb eredményekről az agrár és élelmiszer értékláncok innovatív megoldásairól. A weboldalt ezen a linken keresztül érhetik el: Co-Fresh

A weboldal elindulásával párhuzamosan a hírlevél funkció is elindult, vagyis minden érdeklődő számára nyitott a lehetőség, hogy feliratkozzon a projekt hírlevéle. Feliratkozás ezen a linken keresztül: https://co-fresh.eu/contact/