Fajtamézek a gasztronómiában – Mézízbogozó a Chef workshopon

2024. november 30., szombat

2024. november 25-én került megrendezésre az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének újabb workshopja, amin a fő téma a méz volt.

Köztudott, hogy a méhek jelentősége kimagaslóan nagy az élővilágban, mivel számos növényi faj függ tőlük a beporzásban. A beporzás során a méhek a virágporral beporozzák a virágokat, és ezzel elősegítik a növények terméshozamát és génállományának változatosságát.
Ezen felül azt is tudjuk, hogy a méz a méhek által előállított, az egyes virágokra-, növényekre jellemző színű, ízű, illatú termék.
De vajon mit üzen ez a termék a Séfeknek? Egyáltalán az egyes típusokból milyen ízeket éreznek ki, illetve hogyan jellemeznék azokat?

A Kisléptékű Termékelőállítók Országos Érdekképviselete Mézízbogozót tartott. Megismertettük a résztvevőkkel 8 fajtaméz ízkaraktereit: selyemfű (vaddohány), facélia (mézontófű), galagonya, bálványfa, hárs, mézharmat, édeskömény, gesztenye. Most is kiérezték a jelenlévők az édeskömény méz medvecukorhoz hasonlító, ánizsos, diós ízét.

A Trebag Szellemi tulajdon- és Projektmenedzser Kft vezetője Kövesd Andrea és Nagy Viktória kolléganőnk bemutatták az Enforce projektet, és ismertették, hogy miért érdemes a projekt eredményeit nyomon követni. Elhoztuk a Séfeknek megmutatni a projektpartnereinktől kapott mézes szakácskönyvet is. Várhelyi Miklós mesterszakács, szakoktató beavatta a résztvevőket a méz konyhai felhasználásának titkaiba, így pl. a gyümölcsmázak és sült húsok fényes bevonatot kaphatnak a méztől amellett, hogy a méz ízével is kiemelheti az ételek karakterét.

„Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.”