
Üdvözöljük a CUES hírlevelének 2. számában!
Projekt aktualitások: Betekintés a kutatásba
A projekt 2. szemeszterében tudományos partnereink azon dolgoztak, hogy a fogyasztók (nem) fenntartható élelmiszer-választását befolyásoló tényezők azonosításával megteremtsék a változás alapjait. Ezzel kapcsolatban öt szisztematikus áttekintés készül, amelyek összefoglalják a pszichológiai, társadalmi és digitális tényezők hatását a fogyasztók fenntartható élelmiszer-választására. Emellett fókuszcsoportokat szerveztek európai fogyasztókkal három fő témában: a vegánsággal szembeni ellenállás a magukat anti-vegánnak vallók körében, a növényi alapú hal- és tenger gyümölcseinek fogyasztásával kapcsolatos megítélés a mindenevők és a flexitáriánusok körében, valamint a fenntartható élelmiszerfogyasztást alakító tágabb tényezők a lakosság körében. Emellett három felmérést kezdeményeztek annak feltárására, hogy 14 európai országban milyen szerepet játszanak a személyes, társadalmi és médiatényezők a fenntartható élelmiszerfogyasztás alakításában. Két további felmérés kifejezetten a veszélyeztetett fogyasztói csoportokra, köztük az idősebb felnőttekre és az alacsony jövedelműekre összpontosít.
A projekt főbb eseményei
2. projekt találkozó
A CUES projekt 2024. szeptember 16-17-én tartotta második konzorciumi ülését a belgiumi Leuvenben, a KU LEUVEN szervezésében. A résztvevők közös munkamegbeszéléseken tekintették át az elért eredményeket, osztották meg egymással a tapasztalatokat, és felvázolták a következő évre vonatkozó stratégiai terveket.

Nemzetközi HSCE konferencia
Szeptember 12-13-án a rotterdami Erasmus Egyetem csapata a görögországi Chaniában megrendezett Hellenic Society for Circular Economy nemzetközi konferencián mutatta be a CUES projekt tanulságait. A „Triple Change for Sustainable Food Systems: propositions from the CUES project” (Háromszoros változás a fenntartható élelmiszerrendszerekért: a CUES projekt javaslatai) című prezentáció gyümölcsöző vitákat váltott ki.
Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVII. Vándorgyűlése
2024. október 3-5 között tartotta a Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVII. Vándorgyűlését Kecskeméten, ahol a Kislépték szakértője, előadást tartott a CUES projektről. A konferencián különböző előadók, köztük orvosok, dietetikusok, kutatók és élelmiszerlánc-üzemeltetők vettek részt, akik értékes betekintést nyújtottak a táplálkozás és a fenntarthatóság összefüggéseibe.

Etmaal 2025 konferencia
A CUES partnerei a rotterdami Erasmus Egyetemről és a KU Leuvenből részt vettek az Etmaal 2025 konferencián, amely a média és a kommunikáció vezető konferenciája, és amelyet február 3-4-én tartottak a belgiumi Bruges-ben. A KU Leuven Kommunikációtudományi Tanszéke által szervezett konferencia a média szerepét vizsgálta a jólét alakításában a digitális korban. A konferencián az élelmiszerekkel és a fenntarthatósággal kapcsolatos különböző szekciókat is tartottak, ahol a CUES-partnerek bemutatták az eredményeiket.

TealHelix & Infoodmation projekt Kick-off találkozók
Szinergiaprojektjeink – a TealHelix és az Infoodmation – szeptemberben és januárban tartották nyitó találkozójukat Leuvenben. A CUES KU Leuven csapata mindkét alkalommal ott volt, hogy bemutassa a CUES-t és megvitassa a lehetséges együttműködéseket.

Publikáció
A CUES projekt az első kutatási publikációjával jelentősen hozzájárult a tudományos közösség munkájához. Partnereink egy tekintélyes tudományos folyóiratban publikáltak egy tanulmányt:
Polyportis, A., De Keyzer, F., van Prooijen, AM. et al. Addressing Grand Challenges in Sustainable Food Transitions: Opportunities Through the Triple Change Strategy. Circular Economy and Sustainability (2024). https://doi.org/10.1007/
Videó a projektről
Elkészült a promóciós videónk, amely kreatív módon magyarázza el a CUES fő koncepcióját, célkitűzéseit és céljait.
Fedezze fel videóinkat, szórólapjainkat és egyéb forrásainkat, hogy jobban megértse, mit is csinálunk a projekt weboldalán.
