Közösségi szállítás! Franciaország

2022. január 5., szerda

La Charette megoldást ad a kis mennyiségben szállító gazdák és termékelőállítók számára Franciaországban. Egy olyan internet platformot hoztak létre, ahol termelők regisztrációjukat követően, szállítmányozó társakat találhatnak, azaz egy közös úticélra tartó jármű elszállítja az ő terméküket is és így nem kell nekik
foglalkozni az árú szállításával. A platform megjeleníti a célállomást, az indulás napját és óráját és a szállítási körülményeket rögzíti (pl. hogy a teherautónak hűthető-e), vagy hogy friss termék szállítására alkalmas-e. A platform linkje itt érhető el: https://lacharrette.org/.

Fizetni nem csak pénzzel lehet, hanem egy másik szállítmányozással. Jelenleg 6.000 termelő és 500 független fuvarozó regisztrált ezen a platformon és 400 értékesítési helyet tudnak elérni.
A szállítmányozás díj 15%-ával egy start-up-okat finanszírozó alapot támogatnak.
Ezt a platformot BPI France, – egy olyan francia nemzeti ügynökség – támogatja, amelynek célja, hogy a vállalkozásokat hátráltató tájékoztatási finanszírozási és növekedési akadályokat felszámolja; valamint a France Active, amely a társadalmi és szolidáris gazdaság számára nyújt támogatást több, mint 30 éve. Továbbá a Groupama, France biztosítja Őket.
Ezt a jó gyakorlatot a projekt francia partnere, a Savoir-Faire & Co mutatta be a prágai partnertalálkozón.

A rövid élelmiszer-ellátási láncot gyakran kritizálják a termékeinek nem hatékony szállítása miatt, és azzal, hogy ennek eredményeképpen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása a szállított termék kilogrammjára vetítve magas a hosszú élelmiszer-ellátási lánchoz képest (azaz a
szupermarketekbe történő szállítás), amit azonban több tanulmány is megkérdőjelez.

Ezen problémákra ad választ a fenti KÖZÖSSÉGI szállítás példája.

A Kislépték Egyesület megvizsgálja, ez a hazai szabályozás, EKÁER rendszerébe hogy fér bele….

A jógyakorlat a RuralFacilitator 3. hírlevelében jelent meg