Farmwell- Ausztriai tanulmányút iskolafarmokon

2023. november 24., péntek

2023. november 20-án, a Agrár Közgazdasági Intézet és a Magyar Szociális Farm Szövetség, valamint a Nyitott Porták Hálózat tagjai közös tanulmányutat szervezett Ausztriába a Farmwell program keretében 2023. 11. 20-án. A projekt a gazdák jóllétét vizsgálja és segíti. Bővebben a FARMWELL programról itt. 
A program bemutatása alatt a programhelyszínekről írt beszámolók következnek. PROGRAM:

1. Az Antoniushof rekreációs központ meglátogatása
Az Antoniushof, egy 8 hektáros gazdaság háziállatokkal és profi szakembergárdával az állatasszisztált terápia, pedagógia és coaching területén.  A gazdaság bemutatása után a Green Care program bemutatására is sor került – ami az emberek, állatok és természet közötti egészségfejlesztési, oktatási vagy szociális célú tevékenységek osztrák vidékfejlesztési programja. www.greencare-oe.at

2. Az „Iskola a farmon” c. program bemutatása (Familie Schweinzger, Labuttendorf)
Tojótyúkokra specializálódott a családi gazdaság, és örömmel nyújt betekintést a mezőgazdaság működésébe iskolásoknak is. Házigazda: Nina Schweinzger gazdálkodó. www.schweinzgernudeln.at
Infó a programról: www.schuleambauernhof.at

3. Az „Életminőség a gazdaságban” c. program bemutatása.
A „Lebensqualität Bauernhof” egy országos oktatási és tájékoztatási kezdeményezés a speciális élethelyzetben lévő gazdálkodók támogatására. www.lebensqualitaet-bauernhof.at

Beszámolók:
1. Állami Kompetencia Központ ember-állat kapcsolatokra – Antoniushofban

Antoniushof

A Központ istállói és gyakorlóterei a Seggauberg-i Antoniushofban találhatók.  A terápiás állatfarm a szelíd, dombos tájon fészkel, lábánál a Sulmsee-tóval, oldalt pedig a Seggau-kastéllyal, a Dél-Stájerország Természetvédelmi Park közepén. Graz autópályán 20 perc alatt, Leibnitz főtere pedig 5 perc alatt elérhető.
A mezőgazdasági tevékenységük során a zöld réteken, erdőben és gyümölcsösökben állíatanak elő szelíd, fenntartható módon élelmiszert, és biztosítják az állatok ellátását. A terápiás állataik tojást és kecsketejet adnak. Jelenleg épül az istálló és a tanyasi bolt is.

Antoniushof

Hangulatos hely a kikapcsolódásra és a nyugalomra, valamint a kalandokra – az embereknek és az állatoknak is mindig jó a közérzetük a természetben.
Az Ember-Állat Kapcsolatok Állami Kompetenciális Központja egyesületként működik a leibnitzi Seggauberg Antoniushofban. A hely tulajdonosai, a gazdálkodó házaspár, egyben pszichológus, coach, tréner is. Mindketten teljesállásban az egyesület alkalmazottai. A Központ Green Care minősítéssel rendelkező terápiás állatfarmot üzemeltet állatasszisztált beavatkozás és lovagoltatás céljából, ami azt jelenti, hogy az emberek, állatok és létesítmények ellenőrizve és tanúsítva vannak. Az állatasszisztált beavatkozási ajánlatok egész évben igénybe vehetők egyénileg vagy csoportosan. A Központ rendszeresen fogad csoportokat, mentálisan, szociálisan sérülteket, fogyatékkal élőket, ambuláns vagy éjszakai szállással rendelkező szolgáltatásaik is vannak.
A Házigazdák tevékenysége 5 típusú: mezőgazdasági tevékenység; csoportok és kliensek részére terápiás/fejlesztő programjainak helyszíne és a foglalkozások megvalósítói; a terápiás ügyfelek előzetes és folyamatos értékelése, fejlesztési terv kialakítás más szakemberekkel; valamint szabadidős programok szervezése és megvalósítása (jóga, táboroztatás, programhelyszín – pl. születésnap, túrák – pl. láma túra, …). Mindezeken túl állatgondozókat, és állatasztisztált terápiát is oktatnak.

Antoniushof

Az állat-asszisztált beavatkozások (TGI) professzionálisan megtervezett terápiás, oktatási, pszichológiai és szociálisan integratív ajánlatokat foglalnak magukban minden korosztály számára, fizikai, pszichológiai, szociális-érzelmi és kognitív korlátokkal és viselkedéssel. Ebbe beletartoznak az egészségfejlesztő, megelőző és rehabilitációs intézkedések is. A TGI egységeket olyan személyek tervezik, végzik és értékelik, akik terápiás, oktatási vagy szociális alapképzést, valamint állatsegítő képzést és továbbképzést végeztek. Az állatokat szakszerű felügyelet mellett tartják, képezik ki és használják fel. A minőségbiztosítást az emberek, állatok, létesítmények és gazdaságok saját tanúsítása garantálja. (Élhető Ausztriáért Minisztérium hivatalos, nemzetközileg elismert meghatározása)

Antoniushof

Az állatasszisztált beavatkozás egyéni vagy csoportos keretek között történik, a beavatkozás alapja a kapcsolat- és folyamattervezés a kapcsolati háromszögben a kliens – állat – gondozó. A kliensek kapcsolatba lépnek, kommunikálnak az állatokkal, vagy az állatok nevében cselekszenek. Az irányított interakció célorientáltan, világos folyamat- és témaorientációval, állatetikai elvek figyelembe vételével, utólagos dokumentálással és szakmai reflexióval, értékeléssel, szupervízióval valósul meg.
Bevonják a terápia elemzésbe, fejlesztésbe a társadalmi környezetet és más szakembereket, akik részt vesznek a célorientáció kialakításában és az egyes kliens fejlődéséhez. (ÖKL)

Antoniushofban a terápiás állatfarm különlegessége a különféle állatfajták nagy száma. Az egyedszám 100 felett van. Az állatok közül az ügyfelek is választhatnak, – vannak minősített birkák, sertések, lovak, szamarak, lámák és alpakák, csirkék, fürjek, kecskék, tengerimalacok, macskák, nyulak és kutyák.

Hogyan lesz terápiás célú egy állat? A legjobb, ha az állat terápiás állattelepen születik, hiszen az első fontos lépés az emberekkel való bizalmi élet felé a bevésődési fázissal, az anyaállat emberrel szembeni viselkedésével kezdődik. Az állatokat minden korosztályú kliensekkel szocializálják, hozzászoktatják az összes lehetséges követelményhez és a médiához, és végül kiképezik őket a jövőbeni alkalmazási területekre és feladataikra.
Állat-jóléti követelmény az istállókban, és minden telepen, hogy az állatok elegendő helyet és mozgáslehetőséget élvezzenek, minden istálló nyitott, amely garantálja a más állatokkal való érintkezést, a rendszeres mozgást és a friss levegőt. A szabadtartású helyeket közvetlenül minden istállóhoz építik, így az állatok élettere még tágasabb. Minden állatot csoportokban tartanak, rendszeresen viszik legelőre, az erdőbe, mint természetes élménykörnyezetbe, vagy a kijelölt tevékenységi területekre, gyakorlótérre kiképzésre. Az istállótartási rendszerek legalább megfelelnek az EU ökológiai állattartási irányelvének, ráadásul minden terápiás állattartó telepen nem alkalmaznak lekötést vagy egyéni tartást!

2. „Iskola a farmon” c. program (Familie Schweinzger, Labuttendorf)

Ausztria

A tojótyúkokra specializálódott a családi gazdaság naponta 5000 tojást termel, aminek 20%-át közvetlenül értékesítik a fogyasztóknak. Helyben (fogyasztók, boltok, étkeztetések, vendéglátás, feldolgozó) a tojások 70%-t értékesítik (ez tartományi szint lehet). A tyúkok több egységben vannak elhelyezve. Van szabadtartású (idősebb tyúkok), vannak fiatal mélyalmos-kifutós, és egy “aktív” mélyalmos-kifutós csarnok is.

 

Tyúkterápia

A gazdaság minőségi tésztákat is előállít, farmboltot üzemeltet (más gazdák termékeit is értékesítve).

 

Az iskolás csoportoknak játékos-ismeret átadó “testközeli” foglalkozásokat tartanak, legintenzívebb időszakuk a Húsvéti időszak.

A programnak országos hálózata van, a generáció váltást segítő támogatás keretében.