Fenntartható iskolai közétkeztetési programot valósít meg Valenciában a CUINATUR szociális vállalkozás.

2018. november 29., csütörtök

A CUINATUR 30 iskolai étkezdét működtető privát szociális vállalkozás.
Organikus és helyi élelmiszereket igyekszik beszerezni.  Tréningeket tartanak még tanárok, szülők, szakemberek, konyhai dolgozók és tanulók részére a fenntartható, méltányos élelmiszer ellátás, fogyasztás témakörében. 

A jó gyakorlattal a BOND projekt keretében ismerkedhettünk meg, házigazdánk a JUAN CLEMENTE és Miriea Vidal COAG szervezettől . Ezúton is köszönjük a segítséget!

A projekt egyik célja, hogy erős szervezetek kialakulását segítse hálózatok és együttműködések generálása által. „Együtt többek vagyunk mint külön”
34 országból 60 ember vehetett részt tanulmányutakon. A tanulmányutakról filmek is készülnek majd. WEB OLDAL w ww.bondproject.eu

FACEBOOK oldal: @bondprojekt  

TWITTER oldal https://twitter.com/BOND_project_EU

A fenntartható iskolai közétkeztetési program keretében a főbb alapelveik, hogy a szolgáltatók válasszák ki a helyi, közelben lévő beszállítókat, így csökkentő a közlekedésből származó hosszú távú káros környezeti hatás, és ezzel elősegítik a helyi gazdaság fejlődését. Az alapanyagok frissen beszerezhetőek, ezáltal is nő élelmiszerek beltartalma, tápanyagtartalma, valamint csökken az adalékokkal vagy tartósítószerekkel készült élelmiszerek fogyasztása.
Az alapanyagok minél nagyobb hányada ökológiai termelésből kellene származzon, amelyet bizonyítvány is igazol, ezáltal elkerülhetőek a genetikai módosított élelmiszerek, valamint a mesterséges kémiai/ vegyi adalékok fogyasztása.
Az általános iskolai menük is ezen elvek alapján állnak össze, figyelembe véve az élelmiszerek időbeli szezonalitását is.
A beszállítók megfelelő kiválasztásához elengedhetetlen a fenntartható fejlődés érdekében a megfelelő menedzsment a láncban. A Cuinatur-ban szerzett elsődleges termékeket a környezeti, társadalmi és gazdasági környezetvédelmi minimumkövetelmények garantálják. Szolgáltatóik:

ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS 
Jelenleg a menü gyümölcsei és zöldségei 100% -a friss, szezonális és többségében ökológiai és helyi termelésből származnak. Vásárlás helyi kiskereskedelmi szereplőktől, és elsősorban direkt vásárlás útján történik. Pl. La crisopa coop.v. (Camp de Túria – Horta nord) és L'horta del Rajolar de Betxí.

RIZS
A Riot -Vell nevű vállalat, amely a SEO / BirdLife civil szervezethez tartozik, a természet megőrzés és biodiverzitás úttörő szervezete. A tápláló rost pótolja, a B1-, B2-, B3-vitaminokat, D-vitamint, vasat, magnéziumot, calciumot, káliumot.

HAL
A 100 % vad (nem haltenyésztésből), a fenntartható haltermelés és betakarítás (kisszerszámos halászással), valamint a szárított halakkal 10 éve látja el a fogyasztókat a Pescados y mariscos A.M. a, Vinaròs-ból. Fagyasztott halakat is adnak, MSC tanúsítással, elvetve azokat, amelyek az élelmiszerláncban nem biztonságos/fenntartható zónákból származnak (panega…). A Spanyol Táplálkozástudományi Társaság ( SENC ) is javasolja az iskolai étkeztetés, legalább 8 havonta tartalmazzon ilyen kék logóval ellátott halat. Cuinatur, az ajánlott fajták tiszteletben tartása mellett, friss halat kínál, legalább egy napon hetente, és kék logóval ellátott halat havonta legalább kétszer.

HÚS
Friss és minőségi hústermékeket, a Castellón belseje hegyeiből szerzik be, támogatva a természetes és etikus hús kis vidéki termelőit, mint a Carn Natural Coop. V. de Morella. A hamburgert és a húsgombócot tartósítószer vagy kémiai adalékanyagok hozzáadása nélkül készítik. Mivel ezek a húsok telített zsírsavakat tartalmaznak, így korlátozottan szolgálják fel, hetente egyszer a vörös húst (sertéshús és marhahús), és a hústermékeket (a darált húsból, mint például a hamburgert, a kolbászt vagy a húsgombócot) legfeljebb hetente kétszer nagyobb mennyiségben.

JOGHURT és TEJTERMÉK
Tejtermelőink kis helyi vállalkozások, amelyek joghurtot, sajtokat állítanak elő, juh és kecsketejből, Masia els masets de la Torre d’En Besora o Quesos de Catí COOP.V -tól.   és

HÜVELYESEK, GABONÁK
Hüvelyesek, gabonafélék keverve, a növényi fehérje kiváló forrásai. Javasolják, hogy az iskolai étkeztetésben havonta 6-8 alkalommal tartalmaznak ilyen ételeket, bár (mint a hal vagy zöldségek), ez nem az iskolások által kedvelt ételek. Ezért kell fantáziadúsnak kell lenni, és változatos és vonzó ételeket kell készíteni.

OLIVA OLAJ
Az L'oli d'Oliva olívaolaj a földközi-tengeri diéta egyik fő étele. Csak szűz olívaolajat használnak sütéshez és magas olajsavas napraforgóolajat. Szolgáltató a Sant Pau d'Albocàsser Mezőgazdasági Szövetkezet, a Comarca del Maestrat régióból, ahol a millenniumi olajfák fontos természeti értékek vannak.

PA
Az általuk kezelt központok mindegyikében hagyományos kemencékkel dolgoznak. Félig integrált ökológiai kenyeret is fogyaszthatnak az érintettek Forn del Parral – ban, a Serra d'Engalcerà-ban (Plana Alta) legalább egy napon hetente.

TÉSZTA
A szénhidrátok főleg kenyér, tészta, gabonafélék, rizs, mák és hüvelyesek. A makaróni és a spagettink szerves és ökológiai termelésből származnak, és azokat Riet Vell gyártja. Az ökológiai metélt és spirálokat, amelyeket a Pastas Romero Darocában, Saragossa-ban vásárolják.

TOJÁS
A tojás sok fehérjét, egészséges zsírt és vitaminokat (A, B, D és E), ásványi anyagokat (nátrium, cink …) és antioxidánsokat tartalmaz . Javasolják, hogy az iskolai étkeztetésben 4-8 havonta a legtermészetesebb és legegészségesebb friss tojás használatát. Óvintézkedésként, hogy elkerüljék a szalmonellózis kockázatát, 75 fokos vagy annál magasabb hőmérsékleten meg kell főzni. A Huevos Sales biztosítja, a Les Useres-ben lévő farmok tojásait.


A Cuinatur kizárólag a Sal Altava által termelt Ebro Delta természeti parkjának finomítatlan és ökológiai sóját használja. A szervezetnek egyensúlyban kell tartania a kálium / nátrium arányt, és egy feleslege kimeríti a másik tartalékait. A jelenleg alkalmazott só, az asztali só, amelyet minden szupermarketben megtalálható, egy nagyon finomított termék, amely elvesztette a legtöbb jó tulajdonságot. A finomítatlan tengeri só előnyös, mivel jódot, magnéziumot és szinte minden olyan nyomelemet tartalmaz, amelyet a szervezetnek szüksége van.

CSOKOLÁDÉ

A tisztességes kereskedelem etikai és környezeti értékeinek tudatosítása a gyermekek körében, a tradicionális kereskedelemből származó kakaó beszerzésével.

MENÜ letölthető appról és honlapjukról.

Az iskolában olyan oktatási platformokat hoztak létre, amely az egészséges táplálkozási szokások mellett lehetővé teszi a gyermekek érzékenyebbé tételét az étel által okozott környezeti és a társadalmi hatásokra.  Kifejlesztettek egy FOLYAMATOS KÉPZÉSI tervet, amely kifejezetten a képzési igényekhez igazodik. Szükséges, hogy minden érintett: vezető és konyhai személyzet képzett és motivált legyen. Ez a képzés személyesen és a vállalat különböző munkaközpontjaiban történik.

2010-ben elkészítették az első jelentést a társadalmi felelősségvállalásról. 2015-ben készítették el az első közjó egyensúly egyenlegüket, és ez 628 pont lett az 1000-ből. 
A közjó gazdaság (EBC) egy alternatív gazdasági rendszer, amelynél a cselekvés központjában az együttműködés, nem pedig a verseny áll, a közjó és nem a nyereség elérése a cél.
Az őszinteség, az átláthatóság, az elkötelezettség, az emberi kiválóság és a közös elképzelésekkel való együttműködés az elvek, amelyek inspirálják a társadalmi felelősségvállalás modelljét.
Economy for the Common Good (Gazdaság a közjó érdekében, ECG) modell a közjót szolgáló gazdasági modell, alapját azok az értékek képezik, amelyeket mindenki egyetemesnek ismer el: az emberi méltóság, a szolidaritás, a környezeti fenntarthatóság, a társadalmi igazságosság, az átláthatóság és a demokratikus részvétel. z  ECG  olyan holisztikus modell, amely a  gazdaságot az  európai társadalom, társadalmi, kulturális és  ökológiai kontextusba kívánja integrálni. Emellett, az  ECG-modell magában foglalja  különféle gazdasági modellek alapvető értékeit.

Cuinatur rendelkezik társadalmi integrációs és egyenlőségi tervvel, fontos számára a  személyes, a családi élet és a munka összeegyeztetése.

FÉLIX SEGARRA a CUINATUR létrehozója, működtetője
Jogi végzettséggel rendelkezik és munkaügyi, adó-és számviteli kérdésekben szakosodott. 2004-ben a indította el és alapította meg a CuiNatur-t, amely mintegy 300 alkalmazottat foglalkoztató cég, amely egész évben egészséges természetes ételeket szolgáltat Valencia és Castelló diákjai számára.
A CuiNatur-t a Castellón de la Plana városi tanácsa 2017-es társadalmi innovációs vállalkozásaként ismeri el, és elnyerte a Jaume I Egyetem Érzelmi Intelligencia Mesterének a 2018-as Richard Roberts-díját, a munkavállalók érzelmi jólétének javításához való hozzájárulásáért és elkötelezettségéért.
Az érzelmi intelligencia készségeket oktatja az iskolai étkezők monitorjain keresztül. Elemezték a monitorok napi érzelmi minták alakulását munkaidőben. Ennek során olyan iskolai étkezőket használók visszajelzéseit gyűjtötték,  amelyekben több empátiát és nyugalmat alakítottak ki.
Minőségi étrendet kínálnak nem csak táplálkozási szempontból, hanem környezeti és társadalmi szempontból is. Friss, szezonális és közelből származó élelmiszerekkel dolgoznak közvetlenül a termelőtől vagy rövid értékesítési csatornákon keresztül, és lehetőség szerint differenciált minőségi vagy biogazdálkodási tanúsítással.

Valencia kiváltságos helyzetben van szabályozási szempontból, mert lehetővé tették, hogy az egyes oktatási központok (vezetőség, tanárok, szülők, AMPA, diákok, munkaerő személyzet és önkormányzati képviselők) iskolái maguk döntenek arról évente, hogy melyik cég működtesse az iskolai étkezdét, így az jobb ár-érték arány alapján. Véleményünk szerint ennek a modellnek a legfontosabb értéke, hogy a valódi demokrácia egyik példája, hiszen a leginkább érintettek dönthetnek, azok, akik a szolgáltatásért fizetnek.
Ha jó erőforrás-gazdálkodás zajlik, az ár-érték arány megfelelő. Ehhez kell: az adagok súlyának ellenőrzése a hulladék elkerülése, az állati és növényi fehérje arányának kiegyensúlyozása, a közvetítők kiküszöbölése, jó beszállítói politika kialakítása, a projekt részét képező emberek motiválása.  A menüben a legmagasabb ár 4,25 euró. 

A közjó egyensúly és a közjó martix
CUINATUR ACTIVA SL., vállalat 2015.
Összegegyenleg: 628 pont 1000 pontból

 

A közjó mátrix számítási mód leírása (angolul): ITT www.ecogood.org

A szempontok:
Az emberi méltóság / szolidaritás / Ökológiai fenntarthatóság /A társadalmi igazságosság / Demokratikus részvétel és átláthatóság
A résztvevők: beszállítók / pénzügyi szolgáltatók / Munkáltatók, tulajdonosok / Vevők / ügyfelek, üzleti partnerek, termékek, szolgáltatások / Szociális környezet.

Szociális vállalkozás és a közös jólét gazdaságának előmozdítására vonatkozó rendelet:

2017 Február 1-én a Spanyolországi Valenciában, a Regionális Fenntartható Gazdaság, Termelő Szervezetek, Kereskedelmi és Foglalkoztatási Minisztérium kiadta a szociális vállalkozás és a közös jólét gazdaságának előmozdítására vonatkozó rendeletet (2/2017).
A Valenciai Kormány ("Generalitat Valenciana") hivatalos lapjában ("Diari Oficial") 2017. február 1-jén közzétett rendelet meghatározza a támogatások elosztásának szabályozási alapját a fenntartható gazdaság érdekében.
A rendelet 25 oldalas, és 28 cikkből áll. A közös jó közgazdaságtan (Economía del Bien Común) kifejezést 41 alkalommal, a "Közös mérleg" ("Balance del Bien Común") 41-ben jeleníti meg, a Common Good Matrix ("Matriz del Bien Común" ") 3 alkalommal, és " általános jó " kifejezés további 9 alkalommal. Összességében a "közjó" kifejezés 64-szer jelenik meg a rendeletben.
A rendelet preambuluma foglalja össze a célkitűzést "a gazdasági modell átalakítását a valenciai közösségben". A közös jólét gazdasága "egy stabil társadalmi-gazdasági rendszer kialakításának modellje, amely egy etikus és fenntartható piacgazdaságot fejleszt, ugyanazon alapvető és alkotmányos értékek alapján, amelyek egyetemesen elismertek: méltóság, szolidaritás, ökológiai a fenntarthatóság, a társadalmi igazságosság, az átláthatóság és a demokrácia ".
A spanyol alkotmány 128. cikkéhez kapcsolódik a közös jólét gazdasága, amely szerint "az ország teljes vagyonának különböző formái (…) másodlagosak az általános jószághoz képest". Idézi az EU Gazdasági és Szociális Bizottságának a közös jó gazdasági gazdaság javára hozott állásfoglalását. Ugyancsak foglalkozik a szociális vállalkozás és a szociális gazdaság alapjaival. Összefoglalva: "Ez a fenntartható gazdaság megerősítésének koncepciójának a két legfontosabb eleme, a közös jólét és a szociális vállalkozás, a gazdasága előmozdítása és megosztása révén."
A rendelet 12 fogalmat határoz meg, köztük a "Gazdaság a közjóért", a "közjó állapot" és a "közjó matrix".
Három entitás a finanszírozásra jogosult:
1. Szervezetek, alapítványok és egyéb nonprofit szervezetek, amelyek elkötelezettek a társadalmi vállalkozás és a közös jólét érdekében.
2. KKV-k, amelyek elfogadják a szociális vállalkozás és a gazdaság közös javak elveit.
3. Oktatási intézmények, amelyek kutatják vagy tanítják a fenntartható gazdaságot, a szociális vállalkozást és az EKG-t.
A támogatás lehet szervezeteknek és alapítványoknak ahol (4.1.a. cikk), "olyan tevékenységeket szerveznek, amelyek felhívják a figyelmet a szociális vállalkozásokra és a gazdaságra a közös jóságért" (4.1.b. cikk), valamint mint a társadalmi innováció és a szociális vállalkozás támogatása.
A kkv-k számára fenntarthatósági jelentéseket fognak finanszírozni, például egy közjó mérleg (…), amely méri a szervezet etikai sikereit és hozzájárulását a közjóhoz "(4.2.a. cikk).
Az oktatási intézményeknél "a közjólétről, a társadalmi vállalkozásról és az innovációról szóló alaptanulmány, valamint ezeken a területeken megvalósuló alkalmazásorientált kutatásokra irányuló tevékenységek" finanszírozhatóak, különösen:
•    "alapkutatás a modell alapját képező fogalmakról és értékekről";
•    a modellekben található eszközök "gyakorlati alkalmazása, például egy módszertan a vállalkozásnak a közjósághoz való hozzájárulásának mérésére, a közjó állapot mérlegének elkészítésére és más hasonló folyamatokra";
•    "Kutatások és tanulmányok a szociális vállalkozások és a Gazdaság közjavára való tényleges hozzájárulásáról a legfontosabb makrogazdasági aggregátumokról, valamint hozzáadott értéke az egyéb üzleti modellekhez képest, azok hatása a rugalmasságra és ezekkel való kapcsolatra, a társadalmi innovációra és a vállalkozói szellemre";
•    "Statisztikák gyűjtése és mutatók kidolgozása, amelyek a társadalmi vállalkozás és a szociális vállalkozás nagyobb láthatóságát és elismerését eredményezik";
•    "Szakmai képzés a szociális vállalkozásban a gazdasági a közjóért".
A 18-20. Cikk részletezi azokat a költségeket, amelyekre a 3 finanszírozott szervezet igényelhet térítést (finanszírozást).
A nonprofit szervezetek és alapítványok (18. cikk) költségei közé tartoznak többek között: bérleti díj, képzési anyagok, hangszóró díjak, fogyasztási cikkek, utazás, kézművesség, általános költségek (5%). Minden egyes költség legfeljebb 120 000 euró-ig téríthető meg.
A kkv-k számára (19. cikk) nyújtott finanszírozás a fenntarthatósági jelentések elkészítését és közzétételét biztosítják "a közjó állapotra vonatkozóan". Ezen a ponton a közjó mércét a rendelet referenciaszabványaként határozza meg. Az EU nem pénzügyi beszámolási irányelvében említett összes jelentési szabványt csak helyettesítő opciókként említi. Például az Art. 19.1.d a közjó beszámolók ellenőrzése is támogatásra jogosult. Megjegyzés: A közjó mérleg elkészítéséhez a Valenciai könyvvizsgálói Egyesületnek kell jóváhagynia a közjó gazdaság előmozdítása miatt. (19.6. Cikk). Minden vállalkozásnak legfeljebb 15 000 eurós költségét lehet így megtéríteni.
Az oktatási és kutatási létesítmények számára (20. cikk) legfeljebb 100 000 eurót fognak nyújtani igénylőként a szakemberek, a mobil anyagok, az utazási és szállásköltségek, a napidíj és egyéb tételek, újságok előfizetéseire.
A parlamenti költségvetés, e promóciós célokra 470 000 eurót csoportosított félre. A következő rendeletet júniusra tervezik, ezúttal nagyobb volumenű beruházásokhoz. A követeléseket a benyújtástól számított 6 hónapon belül kell megítélni.

Kapcsolódó linkek:
http://www.europapress.es/comunitat-valenciana/noticia-empresa-valenciana-lleva-inteligencia-emocional-comedores-escolares-lograr-clima-mas-tranquilo-20181001143812.html
http://www.cuinatur.com/wp/emocionatica/
http://alimentarelcambio.es/materiales-didacticos/

Entrevista a Félix Segarra Beltrán, fundador de CuiNatur

https://www.ecogood.org/en/meta-navigation-top/blog/economy-common-good-spanish-legislation-promotion-businesses/