Legeltetett Állatállomány Szövetség H2020 BOND Tanulmányút – Anglia 4

2018. november 5., hétfő

Legeltetett Állatállomány Szövetség [Pasture-Fed Livestock Association – PFLA]Alapinformációk

Név(angolul)

honlap

LegeltetettÁllatállomány Szövetség
(Pasture-Fed Livestock Association)

www.pastureforlife.org

Koordinátorneve, elérhetősége.

ElissaOwen, tagsági koordinátor (MembershipCoordinator)

membership@pfla.org.uk

RussCarrington

Pasture-FedLivestock Association

TrentLodge, Stroud Road, Cirencester

GL76JN United Kingdom

Tel(44) 1285 889 853

Partnereknevei és elérhetőségei

GlobálisLegeltetett Szövetség (Global GrassfedAlliance)

Alakulásdátuma

2009

Szektor/ fókusz

Legeltetettállatállományok

Szervezettípusa (pl. szövetkezet, hálózat)

közérdekűtársaság (társadalmi vállalkozás)

Community Interest Company (socialenterprise)

Tagoklétszáma

325

Tagságjellemzői

Farmerek,hentesek, kereskedők, fogyasztók

Tevékenységterülete (helyi, regionális stb.)

Helyi,regionális, országos

Finanszírozásforrásai

Különféle– alapítványok, tagság, minősítésből befolyó bevételek

Teljesköltségvetés

alacsony

Akezdeményezés céljai

ALegeltetett Állatállomány Szövetség (Pasture-FedLivestock Association) a kizárólag legeltetett állományokból származóhústermékek különleges minőségét, és a legeltetéses állattartás továbbikörnyezetvédelmi, állatjólétre gyakorolt kedvező hatásait népszerűsíti

Főtevékenységek leírása

·        Minősítési rendszert fejlesztett ki ésműködtet

·        Promóciós kampányokat folytat a legeltetettállományokból származó marha- és bárányhús népszerűsítésére

·        Aktív internetes vitafórum és regionáliscsoportok nyújtanak információt és segítik a gazdákat az egymás közöttitapasztalatcsere és együttműködés lehetőségének megteremtésével

Tevékenység rövid összefoglalója
A PFLA 2009-ben indult, válaszként arra, hogy az állattartás sok kritikát kapott üvegház hatású gáz kibocsátása miatt. A szervezetnek ma 325 tagja van, szerte az Egyesült Királyságban. Állattartó gazdák egy csoportja a változást akart, és úgy döntött, hogy a fogyasztókra koncentrál a politikusok vagy a gazdálkodók helyett. Ezért létrehoztak egy minősítési rendszert, ami garantálja a fogyasztónak, hogy legeltetett állatokból származó marha-, bárányhúst, illetve tejet kap, és e rendszer az állatok és fogyasztók egészségére koncentrál. Az emberek azt mondták, hogy nem lehetséges, de ők bebizonyították, hogy az állatokat lehet egész évben legeltetni, illetve a téli hónapokban [szálas]takarmánnyal etetni. Míg egy átlagos farm a támogatásoktól függ, a PFLA nagyobb biztonságot nyújt azáltal, hogy az etetési és antibiotikum költség alacsonyabb, az állatok tovább élnek és a piaci árak magasabbak. A termékek tápértéke magasabb – gazdagabbak Omega 3 és 6 zsírsavakban CLA-ban (konjugált linolsavban), bizonyos vitaminokban és ásványi anyagokban.

A tagság létszámának és a marketing eredményességének nagy lökést adott 2017-ben, hogy az Egész életében legelőn (Pasture for Life) történet több millió fogyasztóhoz eljutott a Nagy Brit Marhahús Héten (Great British Beef Week), a tagok megjelentek a BBC CountryFile-on, a BBC Radio 2-n és több más, nagy elérésű médiacsatornán.

Az egyik aktuális kihívás számukra az, hogy a ‘fűfélékkel takarmányozott’ (‘grass fed’) jogi meghatározás szerint az eledelnek csak 51%-át kell fűfélékből biztosítani, amit a fogyasztók 93%-a félrevezetőnek talál. A PFLA hálózat gazdálkodóinak 80%-a szerint azonban még így is megéri részt venni és érdemesnek tartják, hogy változtassanak a saját gazdaságaikban is.

•    Ian Boyd létre tudta hozni saját márkáját – a legeltetésből származó állati termékek védjegyét. A ‘fűfélékkel etetett’ minimum 51% füvet jelent. A ‘legelőn tartott’ 100% füvet és gyógy-/fűszernövényt jelent. A megrendelt húst dobozokban postán küldi.

Angolnyelvű beszámolók ITT olvashatóak: www.bondproject.eu/repository/

 

WEB OLDAL www.bondproject.eu

FACEBOOK oldal: @bondproject  

TWITTER oldal https://twitter.com/BOND_project_EU