Szappankészítőkért hatósági állásfoglalás kérés

2014. február 9., vasárnap

Tisztelt Hatóságok, Döntéshozók!

szappanAz egyablakos ügyintézés elvén szeretnénk kérni hatósági állásfoglalást a következő felvetésekre vonatkozóan.
A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesületéhez (KISLÉPTÉK-hez) sokan fordulnak szappankészítő kézművesek. Nem tudnak eligazodni a szabályrendszerben, vagy csak ipari léptékű előállítási szabályokat találunk, amely alól nincs kivétel, nincsenek könnyített szabályok részükre. Kérjük, hogy minden az alábbiakban feltett kérdésre szíveskedjenek külön-külön válaszolni, hivatkozással az adott kérdés számára. Kérjük, hogy válaszaikat szíveskedjenek a vonatkozó jogszabály számának, annak vonatkozó paragrafusának feltüntetésével, és magyarázó leírásával megadni, esetenként a hatósági ügyintézés pontos díjainak feltüntetésével.

1. kérdés
a) Szappankészítő főállás mellett végez házi körülmények között, saját edényeivel termékkészítést. Tehát semmiképp nem ipari üzem. Hulladékelszállítás tekintetében az esetleges veszélyes hulladék és kommunális hulladék elszállításra szerződése van (mint pl. a kolbász előállító kistermelőnek). Végezheti-e ezt a kézműves (nem népi iparművészeti) tevékenységet üzem létesítés nélkül, egyéni vállalkozóként? Ha igen, milyen ÖTVJ / TEÁOR szerint? Kell-e üzem neki? Milyen rendelkezés alapján? Elég-e a műhely neki, ha igen, milyen szabály alapján, milyen feltételekkel? Csinálhatja-e konyhában / nyárikonyhában?
b) 7-es adószámmal végezhető-e a szappankészítés, hogyan, milyen egyéb engedélyezéssel, szakképzettséggel?
c) Előírja-e a szabályozás az egyéni vállalkozónak az üzlet létesítést, ha háztól vagy házhozszállítással végzi a tevékenységet? Milyen jogszabály alapján, ha igen?

2. kérdés
2013 elejétől részt vett a KISLÉPTÉK egy tagja és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) a telephely-engedélyezési kormányrendelet módosításának több körös, az NGM-ben is tartott szakmai kerekasztal-egyeztetésein és az ezzel kapcsolatos levelezésben (1085/2013. /II. 27./ Korm. határozat). A jogszabályt az AJBH visszaküldte, hivatkozással arra, hogy azt az OKT-vel nem egyeztették. A környezetvédelmi szempontok beépítésével kihirdetésre került ideiglenesen a kormányrendelet, de a kézműves termék előállításra vonatkozó kivételek megfogalmazása jelenleg sem került hatályba. Az NGM is és a VM is egyetértett a kézműves termékek kivételét illetően a telephely engedélyezés alól (pl. szappankészítők, rongyszőnyeg készítők stb.). Kérem válaszolják meg, mikor kerülnek beemelésre a kormányrendeletbe a megfogalmazott kivételek.

3. kérdés
Szappankészítő fűszernövényeket termeszt/gyűjt, az SZJA trv. 6. melléklete szerint lehet őstermelő, de a szappan alapanyagot nem maga termeli/tenyészti. Lehet-e őstermelői igazolvány szerint végezni a szappankészítést és értékesítést? Ha lehet, akkor kell-e üzem? (Ha igen, mely jogszabály a hivatkozási alap?) Mert ha kell, nem zárja-e ki az üzem fogalma, hogy őstermelő lehessen? (Jogszabályi alap? Engedélyeztetés? Végzettséghez kötöttség?)

4. kérdés
Szappankészítő környezetvédelmi elkötelezettségből más háztartástól venne használt zsiradékot (vagy kapna). Bevizsgáltatott, saját használt zsiradékból készített terméke a legbőrbarátabb minőségi jellemzőkkel bír más kozmetikai hasonló termékekkel összehasonlítva. A Hulladék törvényt tanulmányozva (azt láttuk: nem veszélyes hulladék) nem értjük hogy tehetné meg legálisan, hogy felvásárolja ezen használt zsiradékokat? (Ezek pl. ingóságnak minősülnek?) Ha veszélyes hulladéknak minősül, akkor mi alapján? A szappankészítés hagyománya semlegesíti, újrahasznosítja házi keretek között e hulladékokat. Hogyan, milyen jogszabály, paragrafus alapján lenne lehetséges ezt a tevékenységet folytatni?

5. kérdés
Szappankészítő jogosult cégtől (pl. a Biofiltertől) szeretne használt zsiradékot vásárolni, hogy házi szappankészítést végezzen, azt utána értékesíthesse. Mi kell ahhoz, hogy ezt legálisan megtegye, illetve mi kell ahhoz, hogy legálisan szappant főzve azt értékesíthesse boltok részére is (kis kézműves tételben vagy nagy tételben főállású kézműves szappankészítőként)? Kérjük, válaszukban szíveskedjenek az alábbi részletekre is kitérni:

Jogszabály, § (szakjog, (képzettség, infrastruktúra, engedélyek, vizsgálatok…, hulladék…) és adójog, hatósági eljárás és díjazás jogszabályai)

Lényegi tartalom (Szakképzettség? Hatósági engedély? Dokumentációk? Labor és más vizsgálatok? Infrastrukturális követelmény?

Eljárások hatósági díjai (az illetéket is beleértve). mely hatóságnál, kiknél fizetendő?

6. kérdés
Szappanfőző megkapja-e a jogosultságot a saját termék értékesítésre, ha magának nincs szakképzettsége, de bérmunkában, szakképzettséggel rendelkezővel gyártatja le termékét, egy üzemi (ezidőre bérbevett eszközzel) engedéllyel rendelkező helyről? Milyen TEÁOR/ ÖTVJ szám alatt végezheti tevékenységét, milyen tevékenységi / jogi formában?

Szíves válaszukat előre is köszönjük!

Nagykörű, 2014. január 8.

Szabadkai Andrea
SZÖVET elnökségi tag
a KISLÉPTÉK elnöke
www.kisleptek.hu

Kajner Péter
a SZÖVET elnöke
www.elotisza.hu

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület működését támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma. (NEA-UN-13-M-1773).
A szakemberek munkáját a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok pályázat a SMCA-2012-0071-Z „Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása” című pályázat keretében támogatja..

Levelünket kapják:
VM – környezeti ügyekért felelős államtitkár
VM – vidékfejlesztésért felelős államtitkár
NÉBIH
NAV
EMMI
KIM
NGM – Ipari és Építésgazdasági Főosztály Műszaki Szabályozási Osztály

(2014.01.09.)