S

2023. január 16., hétfő

Kérdés

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék ,hogy édes és sós aprósüteményen gondolkozom , hogyan lehetne készíteni.

A sós , burgonyás pogácsa lenne ,burgonyánk van hozzá mint alapanyag . Ez így rendben lenne ?

Illetve gyümölcseink vannak amiből lekvárt készítek esetleg mint töltelék megállná a helyét ? Értem ez alatt linzer , ishler, hókifli, néró ?

Meggyes töltelékből esetleg rétes , kisebb pite kosárka szerű?

Dió töltelékből szintén ilyesmi sütemények ?

Nem találtam ezekre vonatkozó mennyiségi korlátot heti/ évi viszonylatban .

Köszönettel

Kata

Válasz

Üdvözlöm!

Feltételezzük, hogy mint kistermelő szeretné ezeket értékesíteni. 52/2010 FVM rendelet.

Kérdés hol értékesítene? Ha csak falusi vendégasztalon, akkor a “jellegében, vagy mennyiségében saját előállítás” megfelelő szokott lenni. Pl. meggyes rétes az mindkettő kitételre igaz. A linzerre egyik sem igaz.

Ha máshol is értékesítené – pl. piacon, akkor már problémás. Helyi hatóság függő, elég-e a burgonya – ahol ez a tészta része. Leginkább saját búza (liszt)- (bérelt vagy saját területen), és/vagy sok esetben saját tojás is kellene.

Ha vendégasztalnál maradunk: a rendelet “A” Mellékletében van olyan, hogy EGYÉB termék: hetente 50 kg.