Mustár készítés és árusítás

2022. április 19., kedd

Kérdés

Kedves Hölgyem/Uram!

A közeljövőben szeretnék belevágni a címben említett tevékenységbe a mustár főzésbe, és árusításába. KÉzműves jellegű különleges mustárkészítessel foglalkozom, jelenleg árusítást nem végzek, viszont szeretném a megfelelő szabályokat követve elkezdeni a termék árusítását. A mustárfőzés tulajdonképpen a száraz mustármag vizzel és fűszerekkel való felfőzése, tehát növány feldolgozás.
Sok helye utánanéztem, hogy pontosan milyen termelői és vállalkozási forma lenne a megfelelő, viszont sehol sem egyértelmű az iránymutatás. Több opció van amit eddig körüljártam ezekben kérnék segítséget.

  1. opció: Őstermelőként és kistermelőként foglalkoznék a tevékenységgel: Itt az egyeelten gond, hogy nincs saját gazdaságom. Ha esetleg egy bérleti szerződéssel rendelkezem egy mustártermőfölddel, az megoldhatja-e a problémát?
  2. opció: Kistermelőként és egyéni vállalkozóként: A mustámagot vásárolom, majd a feldolgozás én magam végzem. Itt kérdésesek az előálítási szabályok, hogy pontosan minek is kell megfelelni ebben kérném a segítséget.
  3. opció: Szimplán egyéni vállalkozóként, egy HACCP minősített konyhában végezném a mustár főzését, majd egyszerűen egyéni vállalkozóként folytatnám a kereskedelmio tevékenységet.

Jelenleg ez a három opció állt össze a fejemben az olvasottak alapján, de nem teljesen egyértelmű, hogy ezek hol fedik egymást, és holvan olyan “lyuk”, amit még be kéne tömni, hogy teljesen szabályos legyen a tevékenység. Így ebben kérném a segítséget, hogy tudjak valamelyik opcióból választani.

Köszönettel,
Almássy Csongor

Válasz

Üdvözlöm! Igen a mustár készítés az növényi termék feldolgozás.

1. opció – igen bérleti szerződéssel (ez lehet belterület vagy külterületi föld, -ahol termel) lehetséges őstermelőként és kistermelőként adózva és értékesítve előállítani a mustárt. Kistermelői regisztráció akkor kell ha könnyített higiéniai előírások alapján akar feldolgozni. Kistermelői Jó Higiéniai gyakorlat.

2. opció valójában nem opció, mert kistermelő csak saját termékét dolgozhatja fel, és egyéni vállalkozói adózásnak semmi értelme.

3. opció – bármely vállalkozási formában lehetséges (ami nem őstermelő, kistermelő) vásárolt alapanyagból olyan feldolgozót létesítve, ami HACCP-nek megfelel, de a növény feldolgozó az nem engedély köteles, hanem bejelentés köteles a élelmiszerbiztonsági hivatal felé. A helyi hatósági állatorvossal beszélje meg mit kérnek.