családi gazdaság(i társaság)

2021. február 8., hétfő

Kérdés

A családi gazdasági társaság alakulása esetén várható a társasági forma adta lehetőségek kistermelőknek (őstermelőnek). Konkrétan a távolság (40 km+megye), illetve a termelhető és értékesíthető mennyiség is érdekel (ill. érint). A jelenlegi mennyiségi korlátok betartásával egy őstermelő az állatait nem tudja fenntartani, nem hogy a családját, ahol minden családtag kiveszi a részét az ellátásukból. Ha nem tudom a feldolgozott termék értékesítéséből ellátni a jószágot sem, akkor mire jó mindez?, máshol megszerzett jövedelemből kellene?, vagy ….?

Válasz

KÉRDÉS: A családi gazdasági társaság alakulása esetén várható a társasági forma adta lehetőségek kistermelőknek (őstermelőnek). Konkrétan a távolság (40 km+megye), illetve a termelhető és értékesíthető mennyiség is érdekel (ill. érint). A jelenlegi mennyiségi korlátok betartásával egy őstermelő az állatait nem tudja fenntartani, nem hogy a családját, ahol minden családtag kiveszi a részét az ellátásukból. Ha nem tudom a feldolgozott termék értékesítéséből ellátni a jószágot sem, akkor mire jó mindez?, máshol megszerzett jövedelemből kellene?, vagy ….?

VÁLASZ (Az új őstermelői adózás szabályainak értelmezése még folyamatban van).

A CSMT az társas vállalkozás, azt kistermelőként (52/2010 FVM rendelet) nem lehet végezni. ÖCSG-ként lehet.

1.) ha nem üzemben csinál a sajtot, akkor lehet kistermelőként is. Ha üzemben készíti valaki a sajtot, akkor nem is kell “kötelezően” kistermelőnek lenni – ez kizárná a CSMT formát. (Pontosítást kértünk arra vonatkozólag, hogy a lehivatkozott termékfeldolgozási mennyiség akkor hogy áll össze, ha valaki nem kistermelő).

2) Mostani szabályban a feldolgozott termék még vitatott a fentiek miatt is.

3) Ha regisztrált kistermelő valaki, akkor a feldolgozott terméket értékesíteni kell a 40 km-ben (+megyében, Budapesten).  Ha boltnak értékesít a kistermelő – az fix helyen van, így egyértelmű – azaz 40 km-en belül +megye, Budapest).

Napi 200 l tej előállítás ÉS értékesítés a kistermelői limit. Ha nem ads el egy nap, a következőn nem lehet 400 l.

Ugyanakkor 2 napi tejből lehet napi 40 kg sajt akár EGY napon eladva.

2021 02 08.