wrf nov latogatas

2019. július 25., csütörtök

 2015. november 17-én Magyarországra látogatott Laura Lorenzo a World Rural Fórum munkatársa, a Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve +10 nemzetközi kapcsolatok és az európai nemzeti bizottságok összefogó koordinátora. Fő célja az volt, hogy a magyar Nemzeti Bizottság tagjaival találkozzon. Laura a találkozón bemutatta azt a nagy munkát, amely megelőzte, hogy a 2014. év a Családi Gazdaságok Nemzetközi Évévé lett nyilvánítva, majd pedig bemutatta a Nemzetközi Évben elért szép sikereket és eredményeket. Ezután ismertette a IYFF +10 meghosszabbított kampány három fő célkitűzését: (1) a nemzeti bizottságok munkájának megerősítése, (2) a Családi Gazdaságokra vonatkozó Iránymutatás kidolgozása, és (3) a családi gazdaságok és a kutató intézetek, akadémiai és egyetemi kutatóműhelyekkel való kapcsolat kiépítés.

A magyar Nemzeti Bizottság tagja miután bemutatkoztak és ismertették azokat a területeket, amelyben jártasak, illetve amiben a IYFF +10 munkáját tudnák segíteni, beszélgetni kezdtek a mai magyar helyzetről, amelyben a kistermelők, a családi gazdaságok élnek, működnek és igyekeznek megélhetésüket megteremteni.

A magyar Nemzeti Bizottság tagjai igyekeznek tudásukkal és ismereteikkel minél hatékonyabban segítséget nyújtani a családi gazdasági és kistermelői lét felemelésében, és nagy segítséget jelent számunkra, hogy egy ilyen nagy nemzetközi kapcsolati hálóval rendelkező szervezet tagjai lehetünk, ahol az egyes nemzeti bizottságokkal összefogva és együttműködve még jelentősebb eredményeket lehet elérni. A jelenlévő tagok úgy határoztak, hogy a feladatok és problémák sokszínűsége és összetettsége miatt kialakítanak több olyan kisebb akció csoportokat, amelyekben azonos tudású, illetve érdeklődésű nemzeti bizottsági tagjaink vehetnek részt. Ezek az alábbi témakörök és szervezőjük:
Falusi turizmus – FATOSZ (dr. Szalók Csilla, Zala Andrea)
Kistermelők, kézművesek – KISLÉPTÉK (Szabadkai Andrea, dr. Major Ágnes)
GMO- Föld kérdések  – MTVSZ (Fidrich Róbert)
Biodiverzitás, szaporítóanyagok – BESE Egyesület (Kiss Dorottya)
Bio – Közösségi szociális gazdálkodás Dezseny Zoltán (ÖMKI)

Kérjünk nemzeti bizottsági tagunkat csatlakozzon bármelyik akció csoporthoz, küldjön erről egy üzenetet koordinátorunknak, dr. Major Ágnesnek a drmajor@t-online.hu e- mail címére. És minden más érdeklődőt bátorítunk csatlakozzon a magyar Nemzeti Bizottsághoz az alábbi nyilatkozat kitöltésével a koordinátorunk részére történő megküldésével és csatlakozzon bármelyik akció csoportunkhoz.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Fatosz elnökének, dr. Szalók Csillának, aki lehetővé tette számunkra, hogy a találkozó színhelyéül a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Tanácstermében tarthassuk meg találkozónkat.