WORA 4. hírlevél – partnertalálkozó Romániában

2022. augusztus 13., szombat

Internet és komputer kompetencia a vidéki nők számára – Erasmus + projekt
Negyedik nemzetközi partnertalálkozó Romániában

 

 

Az Erasmus+ WORA projekt partnerei a negyedik, és egyben utolsó nemzetközi -projekt partnertalálkozón Kolozsváron, Romániában találkoztak 2022. július 27-29. között. A találkozót EcoRuralis szervezte és a rendezvényen minden partner részt tudott venni: AgriNatura Lengyelországból, Kislépték Magyarországról és AMA Centar Szerbiából.
A találkozó egy hivatalos vacsorával kezdődött 27-én Kolozsváron. Ez egy jó alkalom volt arra, hogy a partnerek beszámoljanak arról, hogy az utolsó találkozó óta – ami két hónapja volt Szerbiában – mi is történt. A partnerek közül legtöbben, hat fő, Szerbiából érkeztek, Magyarországról három fő érkezett, míg Lengyelországot egy fő képviselte.

A projekttalálkozóra 28-án került sor, ez amiatt is különösen fontos volt, mert ez volt a projekt partnerek utolsó személyes találkozása, amely alkalommal a projekt összes tevékenységét és eredményeit számba vették és a még szükséges teendőket áttekintették. A projekt a vidéki nők számítógépes tudásának fejlesztését tűzte célul, ami egy nagyon fontos feladat és így az eredmények disszeminációja is igen lényeges. A felek ezen felül számba vették azt is, hogy milyen feladatok vannak a projekt zárásával kapcsolatban.

Egy bőséges ebéd és egy rövid séta után a napsütötte városközpontból az EcoRuralis irodájában belevágtunk a témába. A nap második részében a partnerek megismerkedtek az EcoRuralis történetével, tevékenységével és politikai aktivitásával. A szervezők számára különösen fontos volt, hogy hangsúlyozzák a romániai vidéki lakosság életkörülményeinek összetettségét és heterogenitását, ezzel is hangsúlyozva, hogy az EcoRuralisnak az Egyesült Nemzetek Szervezetének nyilatkozata a parasztok és más vidéki területeken dolgozó emberek jogairól (2018. szeptember 28.) deklarációval összhangban kell foglalkoznia a paraszti jogok érvényesítésével az országban és a régióban.

Ecoruralis

Ez a helyzet uniós és európai szinten is hasonló, ezért elengedhetetlen az ilyen a transznacionális eszmecseréknek a fenntartása; ezek segítenek megalapozni tevékenységeinket, határokon és régiókon átívelő együttműködési hálózatok létrehozásával, közös vonásokat találva a kihívásokban és a megoldásokban egyaránt. Az EcoRuralis hangsúlyozta, hogy az IT&C eszközök nélkülözhetetlenek a szervezet jó kommunikációja fenntartásához, ugyanis tagbázisa nagy és országosan elosztott. Ez még nyilvánvalóbbá vált a Covid-19 világjárványhoz kapcsolódó korlátozások 2020-2022-es időszakában. Ekkor a személyesen találkozni nem tudó, az ország négy szegletében falvakban, helységekben élők, a Koordinációs Bizottság, valamint a munkaügyi bizottság tagjai, a különböző témájú csoportok, köztük a magokhoz való jog és a vidéki feminizmus, online eszközöket (pl. Zoom meetingek) használtak tevékenységük fenntartása érdekében.

Stela Zămoiu az EcoRuralis Vetőmagvédő és Koordinációs Bizottság tagja tartott előadást az egyesület éves vetőmagosztási kampányáról. Tekintettel azonban arra, hogy a Covid-19-ből lábadozik, és jelentős távolságra él Kolozsvártól, előadását Zoomon keresztül tartotta, ezzel is bemutatva az információs technológiák felhasználását. Stela arról beszélt, hogyan takarít meg vetőmagokat, vezeti az egyik EcoRuralis vetőmagházat, és tavasszal osztja ki a magokat a tagoknak, családjával együtt. Az éves vetőmag-terjesztési kampány – az EcoRuralis tevékenység és a taggyűjtés alappillére – 2013 óta tart.

A kampány nagymértékben támaszkodik az információs technológiákra, mivel a katalógus, a vetőmagigénylő űrlapok és az általános kezelés online történik. Noha ez bizonyos korlátozásokkal jár, különösen az internethez való hozzáférés tekintetében, ugyanakkor lehetővé teszi a magvak országos és jelentős számban történő terjesztését is. Így például 2021-ben közel 5000 kérés teljesült, 47 faj és 124 fajta növényi vetőmag került kiosztásra. A találkozó résztvevői feltáró beszélgetést folytattak a jelenlegi európai paraszti/hagyományos vetőmag-szaporítási jogszabályokról és annak korlátairól.

A második előadás az EcoRuralis által segített, regionális Közösség által támogatott mezőgazdasági (CSA) kezdeményezés, a Paraszt Doboz volt. Butyka Enikő, a kezdeményezésben részt vevő termelő, aki az EcoRuralis koordinációs bizottság tagja a „hoștezeni” családjában a kertészeti örökségről beszélt – a hoștezeni kolozsváriak közössége volt, akik néhány évvel ezelőttig kertészkedtek, és zöldségekkel és egyéb élelmiszerekkel látták el a helyieket. Mivel a hagyományos paraszti piacokra való bejutásuk korlátozottá vált, életmódjuk megtartása érdekében különféle módokat kellett találniuk vásárlóik elérésére. A Paraszt Doboz kezdeményezés teremtette meg ezt a lehetőséget. Ez egy online platformból, amely összehozza a helyi, hagyományos élelmiszer-termelőket és olyan fogyasztókat, akik heti előfizetéssel kapják a terményeket. A résztvevők megosztották egymással saját országuk tapasztalatait a CSA-val kapcsolatban, bevált gyakorlatokat és ismereteket cserélve az ilyen típusú termelésről és forgalmazásról.

A nap egy kötetlen vacsorával végződött, ahol a partnerek tovább folytattak az eszmecserét. Másnap pedig Kolozsvár látnivalóit fedezték fel a résztvevők.

Szeretnénk megköszönni a projektben résztvevő partnereinknek – az Ama Centarnak, a Kisléptéknek és az AgriNaturának – a projektben való közreműködésüket! Várjuk, hogy újra együtt dolgozhassunk és erősítsük hálózatainkat Európában és a kelet-közép-európai régióban!