WORA 3. hírlevél – partnertalálkozó Szerbiában

2022. augusztus 13., szombat

Internet és komputer kompetencia a vidéki nők számára – Erasmus + projekt
Harmadik nemzetközi partnertalálkozó Szerbiában

 

 

 

A falusi turizmussal foglalkozó lengyelországi, magyarországi és romániai nők idén június végén Szerbiába látogattak. A vidéki nőknek szóló WORA projekt 10 résztvevője a szerbiai résztvevőkkel együtt kétnapos munkalátogatás során Seča Rékában gyűlt össze 2022. május 22-23. között.

A látogatás első napján a résztvevők megismerkedtek a projekttel kapcsolatos korábbi tevékenységekkel és általában az Ama Center, a nemzetközi projekt hazai partnerének munkájával.

A további program során a résztvevők bemutatták mezőgazdasági-turisztikai gazdaságukat. Beszélgettek arról, hogy miért választották ezt a hivatást, milyen kihívásokkal kell szembenézniük, és hogyan kezelik ezeket. Az előadás második részében beszélgetést folytattak a résztvevők az internet szerepéről a vidéki gazdaságok mindennapi munkájában, külön hangsúlyt fektetve az internetes biztonságra. A résztvevők megosztották korábbi tapasztalataikat weboldalak létrehozásával és kezelésével kapcsolatban, valamint az internetes portál fiókok kezeléséről is beszéltek, hogy azok hogyan szolgálhatják a vidéki gazdaságok szolgáltatásainak és termékeinek értékesítését. A résztvevők bemutatták a legújabb trendeket, és azt, hogy hogyan használhatják biztonságosan az internetet szakmai igényeik szerint a jövőben.
Délután a résztvevők meghallgathatták a nők jobb helyzetéért küzdő helyi nőszervezetek tapasztalatait, valamint a faluban maradt vagy visszatért nők sikertörténeteit:
A „Vardanka” nőszövetség mintegy 15 fiatal anyát tömörít a kosjericai Várda községből, akik a nők helyzetének javítása, valamint a faluban élő idősek és gyermekek megsegítése érdekében 2020 elején megalapították ezt az egyesületet. Várda község fejlesztésének vízióját sikerült összefogniuk a helyi önkormányzatot, a falu lakosságát és családjaikat, és segítségükkel, támogatásukkal számos sikeres akciót valósítottak meg: Sikerült óvodát és félnapos bölcsődét nyitniuk. gyermekközpontot, segélygyűjtést egy fiúsebészethez, faluparkot szerveztek és csomagok kiosztását a falu kicsinyeinek.
A Szabadkai Parasztszövetség 1995 óta képviseli a szabadkai és a vajdasági parasztok érdekeit a hazai és nemzetközi színtéren tapasztalatcsere, fejlesztési és gazdasági kapcsolatok ösztönzése céljából. Céljuk, hogy a parasztokat képviseljék azok előtt, akiknek hatalom van a kezében. Az összejövetel második napján a program résztvevői gazdaságokat látogattak meg:
A “Bugarinović” zöld gazdaság több generáció óta termel biozöldséget, úgy, hogy legkevésbé károsítsa a természetet. Ezen a néven 2016 tavasza óta működik, amikor a családi szavazás kiválasztotta ezt a nevet. Termékeiket főképp A nyugat-szerbiai Sevojno városában értékesítik.
Radojka Mihailović a Kosjerić melletti Seča Reka faluból, négy gyermek édesanyja, 3 éve sikeresen készít gyümölcsleveket. Van egy nagyobb málnaüzeme, innen jött az ötlet, hogy saját szükségleteire hűtőházakat építsen, és beindítsa a gyümölcslégyártást. Bemutatta a résztvevőknek a termékeit, valamint a teljes gyártási folyamatot “a termőföldtől az asztalig”.
A résztvevők felkeresték a fővárosból a faluba visszatérő Tijana Marićot is, aki a régi kukoricafajta termelését szeretné megújítani. Felújította a család patakvízi malmát, amely rövid időn belül a régió turisztikai látványosságává vált, „Nagypapa malom” néven, ahol a látogatóknak lehetőségük nyílik frissen őrölt liszt vásárlására.
A nap az Ethno falu, Gostoljubje látogatásával zárult. Ez egy turisztikai komplexum, amely a Maljen-hegy 12 hektáros területén helyezkedik el, Mionica faluban, Divčibar déli oldalán. 600 méteres magasságban 8 szoba fogadja a vendégeket. A háztartásban mintegy 800 szilvafa van, így a házi pálinka és szilvalekvár mellett méz, gyümölcslevek, édességek és egyéb termékeket előállítanak. A komplexumon belül egy háziállat-farm is található. Ez a családi komplexumot is nő vezeti, és a környék kisebb gazdaságait tömöríti, ahol ugyancsak vendéglátással foglalkoznak és különféle házi készítésű ételeket kínálnak a vendégeiknek.
A rendezvény házigazdája Konaci Janković  és Nana háza volt Seča Reka-ban,akik vendégszeretetükkel kivételessé tették a szerbiai WORA találkozót.
A WORA projekt nőknek vidéki területeken (ICT for Women on Rural Areas) célja, hogy gyakorlati tapasztalatokat cseréljen a vidéki oktatási tevékenységekben részt vevő partnerek között. A projektet az AgriNatura (Lengyelország), Kislépték (Magyarország), EcoRuralis (Románia) és Ama Center (Szerbia) partnerek valósítják meg az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával.
A hírlevelet házigazdánk az Ama Centar készítette, eredeti nyelven itt érhető el: http://amacentar.org