WORA 2. hírlevél – Partnertalálkozó Magyarországon

2022. augusztus 13., szombat

Internet és komputer kompetencia a vidéki nők számára – Erasmus+ projekt
Második nemzetközi partnertalálkozó Magyarországon

 

 

 

2021. szeptember 21. és 22. között zajlott le Magyarországon az Erasmus+ által finanszírozott WORA projekt, az ICT for Women in Rural Areas, az Internet és komputer kompetencia a vidéki nők számára elnevezésű projekt második nemzetköz találkozója, amelyen három szervezet képviselői találkoztak: Lengyelországból az AgriNatura Alapítvány, a magyarországi Kislepték és a romániai EcoRuralis. Budapesten és Egerszalókon. A szerbiai AMA Centarnak az utolsó pillanatban kellett lemondania a résztvevők Covid fertőzése miatt.
Az első nap délelőtt a projekt adminisztrációjaára került sor, amikor is a partnerek felülvizsgálták a projekt állsását, megvitatták a Vademacum munkáit, döntöttek arról, hogy a következő hónapokban webináriumokat tartanak, valamint felülvizsgálták a projekt terjesztését és értékelését.

Sódomb

Délután a résztvevők a Bükkben található 2000 lelkes Egerszalókra utaztak.

A település a a teraszos mészkő sódombjáról híres, amelyet a földből feltörő 60°C-os termál gyógyvíz alakított ki, és amely beltéri és kültéri termálfürdőt táplál.

 

 

Ambitus Ház

A résztvevők szállása az Ambitus Vendégházban volt, amelynek tulajdonosa és kedves vendéglátója Bíros Judit.  (https://ambitushaz.hu/)

A Vendégház berendezése kifinomult és nagyon egyedi. A sok különlegesen készített díszítés, bútorok és kiegészítők igazán különleges hangulatot adnak a helynek és egyben maximális komfortot biztosítanak az ott megszálló vendégeknek.

 

Ambitus Ház szoba

Judit elmesélte, hogy a régiségeket is az online tér, és számítástechnika segítségével keresi meg sokszor: Garázsvásár hirdetések, Antik adok-veszek csoportok facebook bejegyzései, és erre szakosodott portálok: pl: www.jofogas.hu, www.galeriasavaria.hu. Judit számtalan szállás foglalási portálra beregisztrált, büszkén mutatta, hogy a vendégházát booking.com 9,8 pontra értékelte. Mobil telefonját használja emailezésre, a nemzeti szállásfoglalási regisztrációnál és számlát is ezzel állt ki.

Polgármesteri köszöntő

Miután a társaság a szállást elfoglalta a faluházba mentünk, ahol házigazdánk Farkasné Uzelman Szilvia a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület várt bennünket.

Elsőként Egerszalók polgármestere köszöntött és bemutatta néhány szóban a települést.

 

 

Gyurkó Béla (FATOSZ)

Majd Gyurkó Béla a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (Fatosz ).
Béla bemutatta a FATOSZ-t, amely a falusi és agro túrisztika szolgáltatók országos érdekképviseleti szervezet. A szövetség és a megyei szervezetei tagjaik számára egy olyan webfelületet tart fenn, amelyen keresztül szállást lehet foglalni, és sok hasznos információt is megosztanak rajta. A szövetség hozta létre a napraforgó minősítési és tanúsító védjegy rendszert, amely a falusi szálláshelyek és nyújtott szolgáltatások minőségét biztosítja és ellenőrzi egy a Fatosz által meghatározott szakmai szempontrendszere alapján.

Megtudtuk, hogy 2020. januárja nagy kihívást jelentett a falusi szálláshelyek számára, mivel ettől kezdve kötelező lett minden szálláshely szolgáltatónak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba elektronikus úton regisztrálnia. Ezen regisztrációt követően lehetett a szálláshely szolgáltatást elektronikusan hirdetni (Airbnb, Accommodation.com, Booking stb..) ugyanis a NTAK regisztrációs számot és szállás típust is meg kell adni ehhez.
Bélának saját vendégháza van egyébként a szomszédos faluban, Demjénben.

A második napon Szilvia mutatta be az Egerszalóki Túrizmus Egyesületet, valamint a település és a környék egyedülálló turisztikai látnivalóit: a környező hegyeket számtalan turista úttal, a gyógyvizeket és gyógyfürdőket, a szomszédos Eger városát, amely tele van történelmi látnivalókkal. Egerszalókon négy darab négy csillagos szálloda, három panzió, 120 vendégház és egy kemping fogadja a látogatókat, és nyaranta a település megduplázza lakóinak számát. A helyi egyesületnek 70 tagja van, amelynek 80 % (!) nő, míg a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület a három környező falut – Egerszalók-Demjén-Egerszólát – segíti. Tagjai között vannak önkormányzatok, vállalkozások, és civil szervezetek. Ők működtetik az ererszalóki Tourinform irodát is, amely multifunkcionális térként is szolgál, mivel itt található a helyi termék bolt, városnéző minibusz innét indul, turisztikai programokat is szerveznek, biciklit is lehet itt bérelni és még a baba múzeum is itt
található. Honlapjuk négy nyelven olvasható, Facebook-juk és Instagram-juk is van, amellyel tagjainak marketingjét támogatják. http://www.gyogyvizekvolgye.hu/

Cvzack Marianna

Marianna Cvzack, a Fatosz Heves Megyei Szervezetének alelnöke volt a soron következő, aki a Fatosz heves megyei munkájáról beszélt. Tagjai száma 130 41 településről és itt is a nők aránya 80 %-os, felük 60 év feletti. Éppen emiatt volt elsődleges faladatuk praktikus digitális tudásátadás és megosztás.

 

A vendégházak általában az alábbi szállásfoglalási portálokat használják (ebben a sorrendben):
• Szallas.hu
• Booking.com
• Facebook
• egyéb honlapok
• airbnb
• más statikus foglalási oldal

Covid az online kommunikáció szükségességét megnövelte, akárcsak az okos telefonok és mobil applikációk használatát. Azt is megtudtuk, hogy a vendégházaknak egyszerűsített személyi jövedelemadózása van, hogyha a szálláson legfeljebb 8 szoba (16 személy) elszállásolására alkalmas. Ennek összege 38.400 Ft/év/szoba, ugyanakkor az ÁFA még mindig jelentős probléma, mert nagyon magas (27 %) amit akkor terheli a szállás árát, hogyha az árbevétel meghaladja a 12 millió forintot. Az elmúlt években nagyon sok Vendégház újult meg illetve fejlődött a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében.

Krzysztof Magdziak & Agnieszka Drelich Magdziak

Ezt küvetően a résztvevők mutatkoztak be. Először a lengyelek. Krzysztof Magdziak és Agnieszka Drelich Magdziak egy hektáros gazdaságban élnek és dolgoznak, kecskéket tartanak és sajtot készítenek. Küldetésük, hogy a vidéki életet és értékeket bemutató programjaik résztvevőinek élményeket adjanak, találkozási pontokat szervezzenek, elősegítsék az együttműködéseket, közösséget szervezzék. Elmondták, hogy náluk nagy gondot okoz a jogosítvány hiánya, ami a nagy távolságban lévő embereket izolálja. Ennek ellenére közösségük több tagját is bemutatták, akik igenis kapcsolatot tartanak és kommunikálnak egymással az internet és közösségi média eszközeinek felhasználásával, és így kézműves és feldolgozott termékeiket, mint például sajt eladnak. Sokat írnak blogot is.

Waldemar Fortuna

Waldemar Fortuna a Lengyel bio dinamikus agroökológiai gyakorlatról beszélt és hogy az IT mi képpen tudja azt segíteni.

(www.learningonbiofarm.eu

 

 

 

Tomasz Wloszczowski

Tomasz Wloszczowski  bemutatta a WORA projektet és szervezete, a Fundacja AgriNatura tevékenységét. Kiemelte, hogy a számítástechnika és az online jelenlét és készségek megfelelő használata segít leküzdeni a vidéki elszigetelődést, különösen a vidéken gyermeküket nevelő nőkét, ami a COVID során vált fontossá. Segíti az ügyintézést és a kommunikációt a vidéki kisvállalkozásoknál, szolgáltatóknál is. A projektet célja is ez, hogy informatikai felhasználásra motiváljon. Majd bemutatta a ökotúrisztikai minősítrési rendszert Ezután bemutatta tanúsítási rendszerüket, amelyet az ökoturisztikai hálózathoz kapcsolódó ökoturisztikai helyekre készítettek. http://www.bugnarew.pl/.

Azt is megtudtuk, hogy Lengyelországban olyan agro turisztikai szolgáltatok, akik nem több, mint öt szobát üzemeltetnek eze tevékenységük után nem fizetek személyi jövedelemadót.

Raluca Dan

Raluca Dan  a romániai Eco-Ruralist mutatta be. Ez a Via Campesina nemzetközi paraszt mozgalom romániai szervezete, tagjainak száma 14.000 és tagságuk 80 %-ának 1 hektárt meg nem haladó nagyságú földje van. Többségük háztáji gazdálkodást folytat és csak kis részük értékesít piacon. Carmen Moldoveanu, egyik tagjuk bemutatta vendégházát: https://pensiunea-albinuta.business.site. aminek a besorolása “Agro Turisztikai Pont”, ami lehetővé teszi számára. hogy ne csak szálláshely szolgáltatást nyújtson, hanem érkezést és más programokat is biztosítson. A vendégházban három szoba van nyolc ággyal. Gazdálkodást is folytatnak a vendégház körül, méhészetük van és fél hektáron pedig zöldséget termesztenek.

Raluca

Az ebéd után megnéztük a falu látnivalóit, a a sódombot. Időutazást tettünk: megnéztük a falu történetéről szóló videót a barlanglakások mellett kialakított látogatócentrumban, majd a barlanglakásokat is megnéztük. Ezeket a 17. században alakították ki, de még az ezerkilencszázhatvanas években is használták. Ma már múzeumként funkcionálnak, aminek a berendezésében Egerszalók lakói sokat segítették, mert sokrégi bútort és használati eszközt adományoztak.

3D
3D
Gerendás Vendégház

Délután még két vendégházat – Gerendás Vendégház és Zöldbiciklis Ház – is meglátogattunk, ahol a tulajdonoska meséltek a vendégházról kialakításukról és szolgáltatásaiktól.