szlovák vidéki platform

2019. július 25., csütörtök

2015. szeptember 28-29-én ellátogattunk Podkilava (Szakadék) településre, ahol tanácskozását tartotta a Szlovák Nemzeti Bizottság.

A találkozón bemutatta Szabadkai Andrea, a Kisléptékű Termék-előállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete elnöke az IYFF +10 Magyar Nemzeti Bizottság koordinátori szerepét vállaló egyesület a magyarországi kisléptékű, családi gazdasági termeléssel kapcsolatban eddig végzett munkánkat. Bemutattuk azt a széles civil összefogást, amelyben több mint 53 civil szervezet és 100-nál több tag fejtett ki az elmúlt években és amelynek köszönhetően számtalan könnyítés lépett életbe a magyar kistermelők és családi gazdaságok számára. Ezek között szerepel a kistermelői rendelet és a helyi termelői piacra vonatkozó szabályok, amelyek a könnyített higiéni szabályok alkalmazását teszi lehetővé.  Beszéltünk a határon átnyúló kereskedelem kérdéséről is, hiszen a szlovák kistermelők lennének az első lehetséges olyan partnerek, akikkel könnyen lehetne a határ mentén nemzetközi piacokat kialakítani. A hatóságok számára bemutatott nemzetközi jó gyakorlatokatközül a közös értékesítési pontra vonatkozó javaslatunkat emeltük ki, amely azt tenné lehetővé a gazdák számára, hogy saját adózási státuszik megőrzése melett közös értékesítési pontot működtessenek.
Hangsúlyoztuk, hogy eredményeink egy jelentős része annak a kitartó munkának köszönhető, amely az európai uniós jogszabályok hagyományos és a rugalmasság elvét követő szabályozási lehetőségeket tárta fel és a magyar hatóságokkal ismertette.

A Vidéki Platform honlapja szlovák nyelvet ITT  érhető el.