SMARTCHAIN projekt záróeseménye – eredmények és ajánlások

2021. július 7., szerda

Az EU által finanszírozott SMARTCHAIN projekt kulcsfontosságú lépéseket tár fel a rövid élelmiszer-ellátási láncok (REL) fenntarthatósága javítása érdekében

Brüsszel, 2021. július 6.

Az EU által finanszírozott SMARTCHAIN projekt záróeseményén bemutatásra kerülnek azok az eredmények és ajánlások, amelyek segítik a rövid élelmiszer-ellátási láncok (REL) együttműködését Európában. A 3 éves projektben a döntéshozók, a gyakorlati szakemberek és a kutatók széles köre dolgozott együtt annak érdekében, hogy minél többet megtudjanak a REL-ek jelenlegi működéséről és arról, hogy mely területeken milyen támogatásra van szükség. A REL-ek alkalmasak arra, hogy a termelők, élelmiszerelőállítók és a fogyasztók elvárásaihoz és lehetőségeihez leginkább megfelelő módon történjen az élelmiszer előállítása és forgalmazása, valamint közvetlen hatása van az élelmiszerfogyasztási szokásokra.

A SMARTCHAIN projekt főbb megállapításait tartalmazó „Betekintés és ajánlások az együttműködő rövid élelmiszer-ellátási láncok támogatására” című kiadványban összegyűjtött ajánlások ösztönzőleg hatnak az európai élelmiszer-ellátási lánc modell megváltoztatására.

Az Európa szerte működő különböző típusú REL-ek, mint például a mezőgazdasági közvetlen értékesítés, a termelői piacok, a közösség által támogatott mezőgazdaság és szövetkezetek, valamint ezek szabályozási kereteinek alapos elemzése alapján ágazatpolitikai és üzleti ajánlások kerültek megfogalmazásra.

Dr. Javier Casado Hebrard, a SMARTCHAIN projektmenedzsere a Hohenheimi Egyetemről, elmondta:

„A SMARTCHAIN projektben az elmúlt 3 évben a 9 különböző országban működő 18 rövid élelmiszer-ellátási lánc elemzését végeztük el. A munka célja az volt, hogy megismerjük milyen tényezők játszanak szerepet a sikereikben, beazonosítsuk a főbb korlátozó és/vagy akadályozó tényezőket, mindezt a fogyasztó szemszögéből vizsgálva. A SMARTCHAIN kiadványban a termelők, az élelmiszer-előállítók és más REL-szakemberek olyan megoldásokat, ajánlásokat és hasznos tippeket találhatnak, amelyeket az üzleti teljesítmény javításához, a fenntarthatóság növelése mellett tudnak alkalmazni. Kidolgoztunk egy sor szakmapolitikai ajánlást is a döntéshozók számára REL-k versenyképes működésének támogatása érdekében.”

A különböző európai régiókban azonosításra kerültek a fenntartható élelmiszer-termelést és a vidékfejlesztést befolyásoló legfontosabb tényezők. Ezek alapján a SMARTCHAIN által alkalmazott elemzési módszerek segítséget nyújtanak a REL-vállalkozások számára, hogy azonosítani tudják a fő sikertényezőiket, amelyeket ki tudnak aknázni, valamint a szűk keresztmetszeteiket, amelyek további fejlesztést igényelnek. Az új innovatív megoldások alkalmazása növelheti a REL szereplőinek a versenyképességét, gazdasági növekedését, segítséget ad logisztikai fejlesztésekhez és új értékesítési csatornák létrehozásához.

Társadalmi innováció a REL-ek változásának középpontjában

A SMARTCHAIN útmutató hangsúlyt fektet az REL-ek társadalmi innovációira és fenntarthatóságuk gazdasági, környezeti és társadalmi szempontú értékelésére is. Ezenkívül bemutatja a fogyasztók értékfelfogásának és a REL-ek iránti fogyasztói attitűd elemzésének eredményeit. Az eredmények alapján javaslatok kerültek megfogalmazásra arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet elérhetőbbé tenni a fogyasztók számára a rövid élelmiszer-ellátási láncokat.

A SMARTCHAIN partnerek innovációs platformot indítottak a tudás, az innovatív megoldások és a know-how átadásának megkönnyítésére azzal a közös céllal, hogy változást hozzanak a REL-ek működésébe. A SMARTCHAIN kiadvány hamarosan elérhető lesz kilenc nyelven a Platformon is: holland, francia, angol, német, görög, magyar, olasz, szerb és spanyol.

ÖSSZEFOGLALÓ

 A SMARTCHAIN-RŐL RÖVIDEN:

A REL-ek olyan élelmiszer-ellátó rendszerek, amelyek képesek reagálni a mezőgazdasági termelők, az élelmiszer-előállítók és a fogyasztók alapvető igényeire és lehetőségeire. Számos előnyt hozhatnak a hagyományos, hosszabb élelmiszerláncokhoz képest, például a termelés és a fogyasztás közötti rövid távolság, az ismert eredetű, helyben előállított élelmiszerekhez való hozzáférés és a helyi gazdaság támogatása révén.

A SMARTCHAIN 11 európai országból érkező 43 partnere 3 éven át azért dolgozott együtt, hogy segítse az egymással is együttműködő REL-ek felé történő elmozdulást, összekapcsolva a kutatókat a gyakorlati szakemberekkel az ágazat más szereplőivel. Az „Innováció által vezérelt és intelligens megoldások rövid élelmiszer-ellátási láncokban” című SMARTCHAIN projektet a Hohenheimi Egyetem koordinálta, és az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatását kapta a 773785. számú támogatási megállapodás keretében.

Mi a következő lépés?

A SMARTCHAIN Innovációs Platform –SMARTCHAIN Innovation Platform – amely a projekt egyik fő eredménye, továbbra is elérhető lesz, köszönhetően annak a döntésnek, amely 5 új Horizon 2020 projektnek lehetőséget biztosít az elkövetkező években történő további működéséhez és frissítéséhez. A kiadványban elérhetők a SMARTCHAIN partnerek által a platformon megosztott dokumentumok és információk.

Weboldal: www.smartchain-h2020.eu

SMARTCHAIN Innovációs Platform: https://www.smartchain-platform.eu/

Twitter: twitter.com/Smartchain_EU

Media kapcsolatok

Davide Carrino, European Food Information Council (EUFIC), Media Manager

email: davide.carrino@eufic.org;

mobil: +32 483 67 31 98

Dr. F. Javier Casado Hebrard, University of Hohenheim, SMARTCHAIN Project Manager

email: fjavier.casado@uni-hohenheim.de;

mobil: +49 1794 87 86 28