Segítő hatóság

2019. július 25., csütörtök

Az OMÉK A-pavilonjában, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standján, a látványpultnál szeptember 26-án szombaton 10.30-11.00 óráig az „ Év Segítő Hatósági Szakembere” díjátadóra került sor.
A Kisléptékű termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviselete, a felhívással a hatósági szakember segítő munkáját, hozzáállását szeretné a legrászorulóbb, leg sokszínűbb szegmens, a kistermelők, családi gazdaságok, falusi vendégasztal szolgáltatók, vidéki turisztikai szolgáltatók, és ezen csoportok fejlesztését segítő szervezetek, közösségek ajánlásával elismerni.
A vállalkozó kedvű termelők, szolgáltatók, a komplex tevékenységük, csekély anyagi lehetőségük mellett is tennének a környezetük, a családjuk fenntartható, önrendelkezést segítő fejlesztésért. Mögöttük nem áll munka-, adó-, TB-ügyi tanácsadó, marketing csapat, de a tevékenységük végzésénél minden jogszabályt ismerniük kellene egy személyben.
2010 óta, a módosított, könnyített kistermelői rendelet hatálybalépése óta szép számmal jelentek meg kistermelők, falusi vendégasztal szolgáltatók, reneszánszát élik a helyi termelői piacok..
A NÉBIH információi alapján, a regisztrált kistermelők száma a 2013. július 31-i adatok szerint 8 486 fő. Ebből a nyilván tartott kistermelői vendégasztal szolgáltatók száma számok a megyei ÉBÁI-któl bejelentett adtok alapján: 2010: 10 db / 2011; 90 db / 2012; 162 db / 2013; 298 db / 2014 a III. negyedév vége. 349 db.
Ehhez a szép eredményhez kellett az is, hogy a helyi és szakhatóságok a rugalmas szabályozás elvei mentén lehetőséget, segítséget adjanak a vállalkozó embereknek.
A segítő hatóság vékony jégen kell mozogjon, hogy kellő szakmaisággal, de kellő emberbaráti, emberismereti, közösségi szellemben segíthesse a környezetét. Ha kell, szakmai alapossággal lemeccseli a kollégák között is a félreértéseket, lehetőségeket.
Az ilyen segítő hatósági fellépés is – a visszajelzéseink alapján – megsokasodott.
A segítő hatóság rugalmas, hagyományokat tisztelő hozzáállása nem veszélyezteti az élelmiszer biztonságot, de a sokszor egymásnak ellentmondó szabályozási környezet előírásait a lehetséges életszerű értelmezés keretei szerint, nem túlszigorítva (túlbiztosítva) kéri számon, az EU által is célként megfogalmazott hagyomány és rugalmasság elvén.
Nem cél a jogszabályi környezet kikerülése, de cél a fogyasztói igénnyel visszaélők, és a fogyasztókat ténylegesen nagymértékben veszélyeztetők kiszűrése, ugyanakkor cél a becsülettel, a hagyomány által már biztonságát bizonyított módok részére teret engedni, felesleges beruházásokkal nem terhelni, hitelcsapdába kergetni a termékelőállítókat. Cél egy társadalmilag és gazdaságilag (adójogilag is) fenntartható megélhetés biztosítása vidéken.

A díjakat átadta Papp Gergely a NAK Szakmai főigazgató-helyettese (díjátadó támogatója), Dr. Bognár Lajos  a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, és Dr. Oravecz Márton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke, valamint a díjat alapító Kislépték Egyesület elnöke: Szabadkai Andrea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Díjazottak:

A) Dr. Járosi Linda
Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály munkatársa volt váci járás településein (korábban Gödöllőn)  hatósági (járási) főállatorvosként 2006 – 2015 júliusáig, Jelenleg a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályán járványügyi szakreferens.
Esetleírás: Mindig a szabályok (jog, méhtartás, tűz- és munkavédelem) betartását és betartatását követelte meg a méhegészségügyi felelősöktől és a méhészektől, így a Csomád, Váckisújfalu és őrbottyán településeken végig húzódó méhegészségügyi zárlatok során is, (6 beteg méhészetből 5 teljesen elégetésre került), szigorúsága mellett emberségét és állatszeretetét is minden esetben bizonyította. A méhek és méhészek melletti elhivatottságát mutatja az is, hogy elvégezte az OKJ-s méhész szakmunkás tanfolyamot és több méhésznél járt, hogy gyakorlati ismereteket is szerezzen a szakmával kapcsolatban. Így tudása alapján megalapozott döntéseket tud hozni az adott méhegészségügyi kérdésekben.

B). Dr. Barátossy György

A Veszprém megyei K.H. Tapolcai Járási Hivatal, Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztály
hatósági állatorvosa a Káli medencében.
Esetleírás: A tevékenységét kezdő őstermelő és kistermelő segítségére van, útba igazítja őket, hogy milyen engedélyek, és tárgyi feltételek legyenek meg  a tevékenységnek a folytatásához. Az innovatív termék kitaposatlan ösvényén is útbaigazítást ad, megkeresve a lehetséges megoldási lehetőségeket.  Több magas hozzáadott értékű terméket azóta is sikerrel és megélhetést biztosítva értékesítenek a térségeben.
Három gyermek édesapja, maga is gazdálkodik.

C) Dr. Orbán Péter
Baranya megye: Komló település hatósági állatorvosa.
Esetleírás: Már a Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatóhelyettes főállatorvosaként is, s most hatósági állatorvosként is a kistermelői falusi vendégasztal szolgáltatók jogi útvesztőjében elakadt termelőket szakmailag és emberileg is segíti. A jogi szabályozás útvesztőjében az élelmiszerbiztonság veszélyeztetése nélkül, az életszerű megvalósítások jogi lehetőségeit megkeresve, sok térségben működő kistermelő, falusi vendégasztal szolgáltató köszönheti neki azt, hogy vidéken maradva jövedelem kiegészítő vagy fő kistermelői tevékenységet tud végezni.

 

D) Dr. Török József
Budapest, VI-VIII… kerületben, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal hatósági állatorvosa.
Esetleírás* Budapesti terepi hatóságként is sok civil, nonprofit kutatásnál volt terepi helyszíni segítségre, a jogszabályi előírások, lehetőségek feltárásakor gyakorlati példákkal segítette a jelen helyzet megismerését, gyenge pontjainak feltérképezését. Szakmai, esettanulmányi kérdésekben szívesen ad választ. Több helyi termelői piac elindításánál  segédkezett, így a Szimplakerti Háztáji Piac sikeres elindításában is oroszlánrészt vállalt. Jelenleg az Állatorvos-tudományi kar angol nyelvű képzésében részt vesz a 11. szemeszterben a  külföldi hallgatók élelmiszer-higiéniai gyakorlati oktatásában.

A díj Ament Éva népi bútorfestő munkája. Az életfa motívum a Segítő Hatósági Szakmeberek munkájának szimbóluma is, amikor az életből új és új élet fakad, a vidéken dolgozók, értékteremtők helyben is boldogulni tudnak.

A KISLÉPTÉK hírei a helyi termék piacrajutását segítő intézkedésekről, tervekről:
–    A 2015 09. 21-i NGM munkacsoporti ülésen, örömmel értesültünk, hogy a nyári terkehez képest a kistermelők, kézművesek, piaci értékesítők, vendégasztal szolgáltatók részére nem lesz előírás az online pénztárgép.
–    A NÉBIH szakemberei önkéntes munkával segítik munkacsoporti üléseken a

1.    Kistermelői Jó Higiéniai Gyakorlat véglegesítését,
2.    A Falusi vendégasztal szolgáltatók, Falusi vendéglátók, és magánházi étkeztetők rugalmas, Jó Higiéniai Gyakorlat megalkotását

–    A NAK segítségével és az FM közreműködésével tovább folytatódik a Közös Értékesítési Pont új fogalom megalkotása az átfutó bizonylatolás bevezetésének jogi előkészítése.
–    Az NGM és a FATOSZ jogharmonizációs munkát végez a falusi szállásadók turisztikai szolgáltatók megsegítésének érdekében.