A Segítő Hatósági Szakember elismerés 6. alkalommal került átadásra Kaposváron, a II. REL Expó keretében.

2022. november 24., csütörtök

2022. 11. 10-én a Kaposváron, a Magyar Agrártudományi Egyetemen, II. REL Expo és konferencia a Rövid Ellátási Lánc rendezvény” keretében került megrendezésre a Kislépték Egyesület által létrehozott, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közös ÉV SEGÍTŐ HATÓSÁGI SZAKEMBERE díj átadása.

A Díj most 6. alkalommal került átadásra. Eddig 15 egyéni díj és egy csoportos díj is kiosztásra került, amelyhez most újabb 2 egyéni díj átadására került sor.
A díjátadón részt vett dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke. Díjakat és okleveleket átadják:
• dr. Pleva György – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, – Igazgató
• Tószegi-Faggyas Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Stratégiai és Vidékfejlesztési Igazgatóság, Vidékfejlesztési csoportvezető
• Szabadkai Andrea, Kislépték Egyesület szakértő munkatársa.

dr. Pleva György (NÉBIH), az esemény és a díj kapcsán elmondta, hogy napjainkban még fontosabbá vált, hogy megbecsüljük a magyar termelőket, élelmiszer-előállítókat, és örüljünk, hogy a közvetlen környezetünkben hozzáférhetünk a jó minőségű, magyar, hagyományos élelmiszereinkhez. Fontos az összefogás az élelmiszerlánc szereplői között és ezért felelősséggel tartozik a termelő, a felügyelő (és természetesen segítő) hatóság, de a fogyasztó/vásárló is, mivel a magyar termékek választásával mindannyiunk talpon maradását biztosítja, mert a választása visszahat a saját megélhetésére is.

Tószegi-Faggyas Katalin (NAK), az esemény és a díj kapcsán megosztotta velünk, azt, hogy jó látni, hogy évről évre egyre több szakembert jelölnek, akik hozzájárulnak a termelők és családi gazdaságok számára nyújtott segítségnyújtásban. Nem is lehetne hangsúlyosabb napjainkban az, hogy elegendő, elérhető árú és megfelelő minőségű élelmiszer álljon rendelkezésre. Az elmúlt időszakban az energiaárak növekedése és az aszály súlyos terhet jelentett a gazdálkodók számára. Még inkább hangsúlyosabbá válik a fenntartható és válságálló élelmiszer rendszerek alkalmazása. A rövid ellátási lánc és annak értékesítési formái rávilágítanak arra, hogy hogyan csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja és a csomagolóanyagok felhasználása, azzal hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó a lehető legközelebb kerülnek egymáshoz. A fogyasztó és a termelő is jól jár, ha erősödik a helyi termékek kereslete, ugyanakkor a helyi élelmiszer előállítóktól való beszerzés kölcsönös bizalmi kapcsolaton is alapul, mely bizalom elősegíthető a megfelelő tájékoztatással, információ átadásával. A fogyasztó számára fontos, hogy a termék ellenőrzött és minősége garantált legyen, a gazdálkodónak pedig az, hogy el tudjon igazodni a előírások és jogszabályok szövevényében, amelyben segítik őket például a szakmai útmutatók és a hatósági segítő munka is. A Kamara Helyi termék kézikönyv 2022 kiadványa új formában foglalja össze a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókat, az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokat a gazdák számára, de hasznos információt biztosít minden REL szereplő számára.

A 2021-as munkájuk alapján, most 2 segítő hatósági szakember részesülhet a beérkezett ajánlólapok alapján a díjban.
DÍJAZOTTJAINK:
díjazottDr. Vass Krisztina Rita (Baranya Megyei Kormányhivatal, Pécsi Járási Hivatal
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály) –
Feladata hatósági ellenőrzések lefolytatása, engedélyek kiadása.
ESETLEÍRÁS: Helyi termék bolt és piac engedélyezés. Előzetes egyeztetés során részletesen felvázolja a lehetőségeket, alternatívákat és azokhoz a feltételeket. A helyszíni szemle során részletesen elmondja a maximális kihasználás lehetőségeit. Az engedélyezés rövid határidővel megtörtént. Empatikus, udvarias, kedves, segítőkész, együttműködő. – A lehetőségekből ötletekkel is segíti a maximális kihasználás lehetőségeinek átgondolását. Pl. kóstoltatás a boltban, büfé helyi termékekből.

Dr. Révész Bálint (Baranya Megyei Kormányhivatal, Pécsi Járási Hivatal
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály) –
Állatorvos, hatósági állatorvos, feladatai között engedélyezési, ellenőrzési teendők is vannak.

ESETLEÍRÁS: Őstermelői, kistermelői indulásokban segített többeknek a településen. Jó és pontos, támogató tanácsokat ad. Ez kiterjed a címkézési követelményekre is. Olyan speciális termékek megjelenését is segítette, mint a zöldségkrémek, gyümölcs sajtok. Emberséges, pozitív véleményekkel jellemzik többen a térségben.

Az elismerésről dr. Kujáni Katalin ismertette az alábbiakat:
A segítő hatóság kellő szakmaisággal, de kellő emberbaráti, emberismereti, közösségi szellemben segíti a környezetében dolgozó termelőket, vállalkozókat. A segítő hatóság rugalmas, hagyományokat tisztelő hozzáállása nem veszélyezteti az élelmiszer biztonságot, de a sokszor egymásnak ellentmondó szabályozási környezet előírásait a lehetséges életszerű értelmezés keretei szerint, nem túlszigorítva (túlbiztosítva) kéri számon, az EU által is célként megfogalmazott hagyomány és rugalmasság elvén.
Cél a hagyomány által már biztonságát bizonyított módok részére teret engedni. Fontos, hogy felesleges beruházásokba, hitelcsapdába ne kergessük a termék-előállítókat. Cél egy társadalmilag és gazdaságilag fenntartható megélhetés biztosítása vidéken.
A díjjal, a hatósági szakember segítő munkáját, hozzáállását szeretnénk elismerni a legsokszínűbb szegmens, a kistermelők, családi gazdaságok, falusi vendégasztal szolgáltatók, vidéki turisztikai szolgáltatók, fejlesztését segítő szervezetek, közösségek ajánlásával.

Díj:

segítő hatóság

A díj minden alkalommal ÉLETFA motívummal díszített kézműves, vagy kisipari alkotás. Ez szimbolizálja a kisléptékű termékelőállítást, a minőséget. Az életfa jelképezi a jövőt és a sokszínűséget, hisz az életfa ábrázolása is ezerféle lehet.
A most átadott fából készült díjon, az életfa minta egy 18. századi, fennmaradt kézdivásárhelyi kályhacsempe alapján készült. Témája a szívekből kinövő életfa, ismeretlen mester munkája.
Készítette: Fényszabászat néven 2018 óta működő családi vállalkozás. Túlnyomórészt lézeres famegmunkálással foglalkoznak. Ötvözik a modern technikát a hagyományos mintákkal, eljárásokkal. Termékeik legnagyobb része saját fejlesztés, a tervezéstől a gyártásig megvalósítva azt.