Segítő Hatóság díjazottak

2024. június 7., péntek

2014-2024-ig (10 év) – 7 díjátadó – 21 díjazott és egy csoportos díj. 

2014 év díjazott  “Segítő Hatóság” címbirtokosok:

  A) Dr. Járosi Linda
Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály munkatársa volt váci járás településein (korábban Gödöllőn)  hatósági (járási) főállatorvosként 2006 – 2015 júliusáig, Jelenleg a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályán járványügyi szakreferens.
Esetleírás: Mindig a szabályok (jog, méhtartás, tűz- és munkavédelem) betartását és betartatását követelte meg a méhegészségügyi felelősöktől és a méhészektől, így a Csomád, Váckisújfalu és Őrbottyán településeken végig húzódó méhegészségügyi zárlatok során is, (6 beteg méhészetből 5 teljesen elégetésre került), szigorúsága mellett emberségét és állatszeretetét is minden esetben bizonyította. A méhek és méhészek melletti elhivatottságát mutatja az is, hogy elvégezte az OKJ-s méhész szakmunkás tanfolyamot és több méhésznél járt, hogy gyakorlati
ismereteket is szerezzen a szakmával kapcsolatban. Így tudása alapján megalapozott döntéseket tud hozni az adott méhegészségügyi kérdésekben.


  B). Dr. Barátossy György

A Veszprém megyei K.H. Tapolcai Járási Hivatal, Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztály
hatósági állatorvosa a Káli medencében.
Esetleírás: A tevékenységét kezdő őstermelő és kistermelő segítségére van, útba igazítja őket, hogy milyen engedélyek, és tárgyi feltételek legyenek meg  a tevékenységnek a folytatásához. Az innovatív termék
kitaposatlan ösvényén is útbaigazítást ad, megkeresve a lehetséges megoldási lehetőségeket.  Több magas hozzáadott értékű terméket azóta is sikerrel és megélhetést biztosítva értékesítenek a térségeben.
Három gyermek édesapja, maga is gazdálkodik.

  C) Dr. Orbán Péter
Baranya megye: Komló település hatósági állatorvosa.
Esetleírás: Már a Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatóhelyettes főállatorvosaként is, s most hatósági állatorvosként is a kistermelői falusi vendégasztal szolgáltatók jogi útvesztőjében elakadt termelőket szakmailag és emberileg is segíti. A jogi szabályozás útvesztőjében az élelmiszerbiztonság veszélyeztetése nélkül, az életszerű megvalósítások jogi lehetőségeit megkeresve, sok térségben működő kistermelő, falusi vendégasztal szolgáltató köszönheti neki azt,
hogy vidéken maradva jövedelem kiegészítő vagy fő kistermelői tevékenységet tud végezni.


  D) Dr. Török József
Budapest, VI-VIII… kerületben, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal hatósági állatorvosa.
Esetleírás* Budapesti terepi hatóságként is sok civil, nonprofit kutatásnál volt terepi helyszíni segítségre, a jogszabályi előírások, lehetőségek feltárásakor gyakorlati példákkal segítette a jelen helyzet megismerését, gyenge pontjainak feltérképezését. Szakmai, esettanulmányi kérdésekben szívesen ad választ. Több helyi termelői piac elindításánál  segédkezett, így a Szimplakerti Háztáji Piac sikeres
elindításában is oroszlánrészt vállalt. Jelenleg az Állatorvos-tudományi kar angol nyelvű képzésében részt vesz a 11. szemeszterben a  külföldi hallgatók élelmiszer-higiéniai gyakorlati oktatásában.

2015 év díjazott  “Segítő Hatóság” címbirtokosok:

A) Dr. Domán György
Megye: Jász-Nagykun-Szolnok megye; Karcagi járás, Karcag.;
Ajánlott szakember munkahelyének neve, címe*: NÉBIH, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, Szolnok, Verseghy u. 9.
Ajánlott szakember státusza*: hatósági állatorvos
Intézkedési területe*: (élelmiszer hatósági ellenőr, engedélyezés,..):
Esetleírás: 1996-tól hatósági állatorvasként dolgozik, ellenőrzi a boltokat, intézményeket, ahol javaslataival, tanácsaival segíti a szakszerű működést. Magán gyakorlatot is folytató állatorvos. Nyitott új gyógymódok iránt.
Egyéb magán- információ (család, gazdálkodás…): Nős, 4 gyermek édesapja.

B) Plopp László
Ajánlott szakember tevékenységi területi illetékessége* Megye: Borsod-Abaúj- Zemplén megye,  település: Miskolc
Ajánlott szakember munkahelyének neve, címe*: Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági Növény és Talajvédelmi Főosztály.
Ajánlott szakember státusza*: élelmiszerbiztonsági felügyelő
Esetleírás: Sajtmanufaktúra engedélyezési eljárás során tanúsított folyamatos, készséges és rendszeres kapcsolattartással, személyes konzultációval, szakmai tanáccsal segíti munkánkat, hogy jó minőségű
jogilag is megfelelő sajtok készülhessenek, főként úgy, hogy hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességűek is dolgoznak a sajtmanufaktúrában.

C). Dr. Székelyhidi László

Ajánlott szakember tevékenységi területi illetékessége* Megye: Veszprém megye
Ajánlott szakember munkahelyének neve: Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága
Ajánlott szakember státusza: Igazgató helyettes, járványügyi szakember.
Esetleírás: A tevékenységét folytató őstermelő és kistermelő segítségére van, útba igazít, hogy milyen engedélyek, és tárgyi feltételek legyenek meg  a tevékenységnek a folytatásához, így a juh hús értékesítéshez. .A cikta juh fajtamegőrzésben így közvetlenül is segít.
Egyéb magán- információ (család, gazdálkodás…) .

D) Dr. Tóth András
Ajánlott szakember tevékenységi területi illetékessége* Megye: Veszprém megye, Pápa
Ajánlott szakember munkahelyének neve: Veszprém Megyei Kormányhivatal. Pápai Járási Hivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály
Ajánlott szakember státusza: hatósági állatorvos
Esetleírás: Munkáját magas szakmai színvonalon végzi, korrekt, segítőkész, megbízható, elkötelezett állatorvos. A Pápa környéki lótenyésztés és lovasélet meghatározó személyisége, lovas versenyeken az ifjúsági és felnőtt válogatott munkáját is segíti. Az Atlantai Olimpián, EB-n, VB-n hazánk nemzeti válogatott állatorvosa volt.

2016 év díjazott  “Segítő Hatóság” címbirtokosok: 

A) Dr. Kovács Péter 

Siófok és járása, hatósági állatorvos.

Esetleírás: Segítségére van a falugazdászoknak a jogszabály értelmezésben, határidők betartásában. A pályázaton induló gazdáknak – kellő szigorával – a pályázatok sikeres lehívását teszi lehetővé. Kérésre a szakmai fórumok aktív szereplője. Dr. Kovács Péter a díjátadón a díj átvételekor
üzenetként a következőket fogalmazta meg: „
Feladatunkat a törvényes keretek között, a józan paraszti ész és a lelkiismeretünk szabályai szerint kell végezni.”

B)  Dr. Karsai Zoltán

Szentlőrinc, Szigetvári járás, hatósági állatorvos.

Esetleírás: Szakmai műhelyeken szívesen aktív szerepet is vállal, hasznos információkkal látja el a kistermelőket. Korrekt szigora maximális segítőkészséggel párosul.

C)  Nagyné Dr. Molnár Zsuzsanna  

Sopron és járása, járási főállatorvos.

Esetleírás: Páratlan szakmai felkészültsége mellett, emberségét, rugalmasságát is sorra megtapasztalhatják az ügyfelei, hiszen munkaidő után is lehet hozzá fordulni, elkészült dokumentumokat útközben elviszi annak
tulajdonosához.

2017-2018 év Segítő Hatósága díjazottak:

A) dr. Gonda Gedeon,

A Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kormányhivatal, Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszer biztonsági és Állategészségügyi Osztály hatósági állatorvosa. A helyi termékek közvetlen értékesítését, minőségi megjelenését segíti munkájával szorosan együttműködve a civil szervezetekkel. Segített kialakítani azt a szabályrendszert, ami alapján a jogszabályoknak megfelelően lehet működtetni egy bevásárló közösséget.
Ez az anyag ma alapját képezi annak is, hogy más bevásárló közösségek számára is átadható, szabályos módszerrel működjön a bevásárló közösség.

B) Sztankovánszkiné dr. Barta Gabriella (Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály, Békéscsaba) aki a kezdetektől segítette a kistermelői jó higiéniai gyakorlat útmutató létrejöttét.

 

 

C) Csoportos díj

Szegedyné Fricz Ágnes (már a Campden BRI munkatársa), Kuti Beatrix, dr. Szalay Orsolya, dr. Hosoff Anita, Kobl Nándorné, Máté Júlia, valamint Steinerné Bertalan Gabriella.

NÉBIH és Agrárminisztériumi szakemberek kapták meg akik 2016-2017-ban társadalmi munkában részt vettek a Kistermelői Jó Higiéniai Gyakorlat véglegesítésében.

A 2019-2020-as év Segítő Hatósága díjazottak:

dr. József Katalin, Somogy megye, Kaposvár
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály osztályvezető
ESETLEÍRÁS: Nagyon sok segítséget kapnak Tőle a REL szereplők, bevásárló közösség szervezők, termelők a térségben, pozitív, megoldásorientált hozzáállással segít. Bármilyen kérdés merült fel, bátran fordulhattak hozzá, valamint rendszeres termelői termékvásárló, ezzel is folyamatosan támogatva a helyi termelőket.

dr. Tuskó László
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolci járás, Miskolc, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály osztályvezető, hatósági állatorvos.
ESETLEÍRÁS: A szociális farmgazdálkodás és civil szervezeti élelmiszer előállítás sokszor bizonytalan jogszabályi környezetében sok esetben kaphattak segítséget, tanácsokat, megoldást a hozzá fordulók. Olyan rendkívüli esetben is hatékony segítséget adott, ami már nem csak az Ő feladatköre lett volna. Konkrétan, vadászebek 22 anyakecskét pusztítottak el, és terápiás állatokat sebesítettek meg. A rendvédelmi intézkedés csak akkor lett hatékony, amikor az országos média is beszámolt az ügyről. A rendvédelmi és önkormányzati hivatali átszervezések miatt húzódó ügy nem zárult volna le megnyugtatóan dr. Tuskó László hatósági állatorvos proaktív és támogató intézkedései nélkül. Később a biztonságos kerítészóna kialakításban is segítséget nyújtott. Segítette a hozzá fordulót az építésügyi hatósági átminősítés során, hogy megfelelő állattartó épülete lehessen a gazdálkodó szervezetnek. Partnerként kezeli a helyi termelőket és elkötelezetten támogatja őket a problémáik megoldásában.

2021-2022 év Segítő Hatósága díjazottak:

díjazottDr. Vass Krisztina Rita (Baranya Megyei Kormányhivatal, Pécsi Járási Hivatal
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály) –
Feladata hatósági ellenőrzések lefolytatása, engedélyek kiadása.
ESETLEÍRÁS: Helyi termék bolt és piac engedélyezés. Előzetes egyeztetés során részletesen felvázolja a lehetőségeket, alternatívákat és azokhoz a feltételeket. A helyszíni szemle során részletesen elmondja a maximális kihasználás lehetőségeit. Az engedélyezés rövid határidővel megtörtént. Empatikus, udvarias, kedves, segítőkész, együttműködő. – A lehetőségekből ötletekkel is segíti a maximális kihasználás lehetőségeinek átgondolását. Pl. kóstoltatás a boltban, büfé helyi termékekből.

Dr. Révész Bálint (Baranya Megyei Kormányhivatal, Pécsi Járási Hivatal
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály) –
Állatorvos, hatósági állatorvos, feladatai között engedélyezési, ellenőrzési teendők is vannak.

ESETLEÍRÁS: Őstermelői, kistermelői indulásokban segített többeknek a településen. Jó és pontos, támogató tanácsokat ad. Ez kiterjed a címkézési követelményekre is. Olyan speciális termékek megjelenését is segítette, mint a zöldségkrémek, gyümölcs sajtok. Emberséges, pozitív véleményekkel jellemzik többen a térségben.

2023 év Segítő Hatósága díjazottak:

Dr. Földvári-Nagy Csaba, hatósági állatorvos (Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály, Kecskeméti járás), feladata a hatósági ellenőrzésekhez és eljárásokhoz szükséges okmányok kiállítása. Munkája során nagyban támogatja a kistermelői tevékenységek kialakítását.

 

Szebenyi István (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal, Agrárügyi Főosztály, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály vezetője)

ESETLEÍRÁS: A helyi kis-, és őstermelőket segíti. A helyi rendezvények és piacok folyamatos tanácsadója, látogatója, mi több időnként résztvevője. Maga is részt vesz a helyi cseresznyetermelő hagyományokban, mint őstermelő. Innovatív kistermelőként cseresznye feldolgozással is kísérletezik (cseresznyemustár). A helyi turisztikai egyesület és helyi termék klubnak alapító tagja.

Pálinkás Csilla Viktória (Veszprém Vármegye Kormányhivatal Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Normatív Támogatások Kérelmezési Osztálya)

ESETLEÍRÁS: Segít a gazdálkodó családoknak a bonyolult határozatok, jogszabályok értelmezésében, és elmagyarázza a szükséges beadványok hiánypótlások menetét, és a beadás helyes módját. Személyesen, e-mailben és telefonon bátorítja, tanítja a gazdákat az elektronikus felületek használatára szabadidejében is, amivel kitűnik a gazdálkodók iránti elkötelezettsége. Tudása naprakész, tempója gyors, személye határozott és szeretetteljes. Sok ilyen képességű hatósági szakemberrel hamar tanulnának, és reménykedőbbek lennének a gazdák. Tevékenysége egyedülálló és példaértékű!

Tarnai Lívia (Baranya Vármegyei Kormányhivatal, Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály, főosztályvezető)

ESETLEÍRÁS: Tarnai Lívia kiemelkedően támogatja a helyi termelőket és kézműveseket. A baranyai termelőket összefogó egyesület vezetőjeként és munkáim során azt tapasztalom minden alkalommal, hogy rendkívül elkötelezett, és amikor kell rendelkezésre áll, szívesen megosztja tudását és tapasztalatait másokkal. Lívia nagyon fontosnak tartja a helyi termelők támogatását, mivel hisz abban, hogy ezáltal erősödik a helyi gazdaság és közösség. Rendszeresen aktívan vesz részt eseményeken és programokon, fórumokon, ahol előadóként is segít, valamint személyesen is támogatja a hozzá fordulókat. Mindig ad tanácsot és útmutatást, segít a kérelmek, pályázatok világában eligazodni, készségesen válaszol a kérdésekre és segít megtalálni a legjobb megoldást.