Petíció Tájfajtáinkkért!

2019. július 25., csütörtök

magJelenleg egy új vetőmag-szabályozást készítenek elő Brüsszelben. Több régi és ritka gyümölcs-, zöldség- és gabonafajta tűnhet el a piacról. Ezen változatos, illetve biotermesztéshez alkalmazkodott fajták használatát a bürokrácia megnehezítené, miközben a mezőgazdasági nagyvállalatok befolyása tovább erősödne. A civil érdekképviselet által megfogalmazott PETÍCIÓHOZ csatlakozási lehetőség Itt!

Az új európai uniós vetőmag-szabályozás aktuális tervezete elősegíti, hogy a vetőmagpiac néhány vetőmagipari vállalat kezében összpontosuljon. Ez elfogadhatatlan. Az új európai uniós vetőmag-szabályozásnak lehetővé kell tennie a fajták változatosságának megőrzését, a kisléptékû gazdálkodásban alkalmazható fajták használatát, valamint az ökológiai alkalmazkodáson alapuló nemesítést. A változatos fajtákat ne csak a génbankokon keresztül lehessen elérni, hanem nyíltan a piacokon is, bármiféle bürokratikus korlátozás nélkül.

Ezért azt követeljük, hogy ne legyen kötelező a regisztráció (fajtabejelentés). Továbbá azt, hogy a jelenlegi regisztrációs kritériumokat enyhítsék az olyan fajták esetében amelyek a sokféleségükből adódóan alkalmasak a biotermesztésre, mivel így a mezőgazdaságunk klímaváltozáshoz, új kártevőkhöz és betegségekhez való alkalmazkodóképessége megmarad, és továbbra is lehetővé teszi egy környezetbarátabb életmód kialakítását.

Sem a mostani európai uniós vetőmag-szabályozás sem pedig a jelenleg elérhető, nem hivatalosan előterjesztett törvényi változtatások nem felelnek meg ezeknek a követelményeknek. Veszélyeztetik a vetőmag-sokféleséget, ezáltal pedig az emberiség közös mezőgazdasági örökségét. Továbbá veszélyeztetik a fenntartható élelmiszerellátó-rendszereket is, és csupán azért hozták létre őket, hogy az agrokémiai ipar érdekeit szolgálják.

Arra kérjük Önöket, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács tagjait, hogy utasítsanak el minden olyan javaslatot, amelyik nem teljesíti a fent említett kritériumokat!

Ne pusztítsák tovább az európai mezőgazdasági és kertészeti vetőmag-sokféleséget!

További információ:
– Kampány a vetőmag-önrendelkezésért: www.seed-sovereignty.org
– Német ernyőszervezet a termények és a haszonállatok sokféleségéért („Dachverband Kulturpflanzen- und Nutztiervielfalt e.V."): www.kulturpflanzen-nutztiervielfalt.org/node/29
– A termesztett növények megőrzéséért küzdő német szövetség („Verein zur Erhaltung der Nutzpflanzenvielfalt e.V."): www.nutzpflanzenvielfalt.de
– Patrick Wiebe blogja: www.bifurcatedcarrots.eu

(2013.06.02.)