667 üveg lekvárt „fogyasztana” egyetlen online pénztárgép?

2019. július 25., csütörtök

A kisléptékű termékelőállítók érdekképviselete ellenzi, hogy kötelező legyen az online pénztárgép használat a falusi turizmus szolgáltatóknál, termelői piacokon. Ha erre sor kerül, sok kistermelő inkább abbahagyja tevékenységét, a gépek üzemeltetése helyett.
Az online pénztárgépre kötelezettek körének bővítésével foglalkozott az szakmai egyeztetés július elején, melyre az Egyesület is meghívást kapott. Vizsgálják a gép bevezetését többek között a közterületi árusítók (piaci kereskedelem), termelői boltok, mozgó vendéglátás területén is. Ugyan a médiából értesültünk azóta arról, hogy a kormányfőnek is az az álláspontja, hogy  nem indokolt és nem életszerű ennek bevezetése, de a munkacsoport erről értesítést nem kapott. A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (KISLÉPTÉK Egyesület) levélben megküldte véleményét a szakmai egyeztetést koordináló Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM-hez).
A KISLÉPTÉK egyesület nem támogatja a falusi szállásadók online pénztárgép kötelezettségét. Az erre vonatkozó előírás visszavonását kérik. Számos idős, megélhetésükért, fennmaradásukért küszködő szolgáltató számára, az 5000 fő lélekszám alatti kistelepüléseken, tanyákon ez aránytalanul nagy terhet jelet. Idényjelleggel tartanak többségében nyitva, és nem gyakorlott internet felhasználók. Sok helyen a hálózat is csak rossz minőségben elérhető, vagy nincs is lefedettség.
Az érdekképviselet ellenzi az online pénztárgép kötelezettség bevezetését a piacokon, vásárokban, háztól saját terméket a fogyasztó részére értékesítő őstermelők, kistermelők, családi vállalkozások, kézművesek, civil szervezetek, szociális vállalkozások esetében.
Szabadkai Andrea, a KISLÉPTÉK elnöke elmondta: „– Végeztünk egy próbaszámítást, hogy mit is jelentene ez az új kötelezettség a gyakorlatban. Az alábbi infografikán bemutatott példánk szerint, a házi baracklekvárt árusító néninek legalább 667 üveget, és évente még 70 üveg lekvárt kellene ahhoz eladnia, hogy csak az online pénztárgép beszerzési, fenntartási költségeit kitermelje. És akkor még nem keresett semmit. Ez életszerűtlen, ilyen körülmények között egy kistermelő, vagy kézműves  inkább befejezi a tevékenységét.”
Meg kellene különböztetni, és segíteni kellene a kisléptékű saját termék előállítókat, értékesítőket, hogy vidéken, ahol a szükség nagy, boldogulhassanak, tudásukat átadhassák – javasolja a KISLÉPTÉK Egyesület. A vidéket HAGYNI KELL FEJLőDNI, és csak e mellett lehet sikeres a vidékfejlesztés.

INFOGRAFIKA: