Nem lesz online pénztárgép a a piacon, váráron értékesítő termelők, kézművesek részére előírva.

2019. július 25., csütörtök

Az 2015 szeptember 21-i, NGM-ben tartott (záró) online-pénztárgép munkacsoporti ülésen örömmel hallottuk, hogy a piacon, váráron értékesítő termelők, kézművesek  részére nem lesz bevezetve az online pénztárgép.
Az elhangzottak szerint életszerűen a nem helyhez kötött szolgáltatók bevonása a kötelezettek körébe. A helyhez kötött értékesítés és a taxi esetében lesz pár új tevékenységi kör esetében várható az előírás kiterjesztése.

A Kislépték egyesület a hozzászólásában kérte a döntéshozókat, hogy ne kizárólag és egyöntetűen a tevékenység (TEÁOR kód) legyen az eldöntője annak, hogy valaki pénztárgép kötelezett-e, mert a vidéki turizmus szereplői több lábon álló, – a kormányzat és az EU által is szorgalmazott diverzifikált, magas hozzáadott értékű – tevékenységi kört folytatnak.

Megjegyzéseink:

Újra megkértük a döntéshozókat mi is, hogy a falusi szállásadókat, a pénztárgépkötelezettség alól vegyék ki, ahogy azt a FATOSZ szorgalmazza. 

4520 – Gépjárműjavítás, -karbantartás
Gépjármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek.

Szeretnénk, ha a közösségi, szociális, és mikro vállalkozások, által javított, pl. olyan egyedi kiskerti gépezetek nem esnének a kötelezettség alá.

forrás: youtoube

4932 – Taxis személyszállítás
4939 – Mns egyéb szárazföldi személyszállítás

Reméljük, a lovaskocsiztató, traktor platón, sörbiciklin utaztatók részére nem kell online pénztárgép.

9329 – Mns egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység
Ebbe a szakágazatba tartozik az egyéb máshova nem sorolt szórakoztatás és szabadidős tevékenység (kivéve a vásári és vidámparki szórakoztatást):
– a szabadidőpark tevékenysége (szálláshely nélkül)
– a szabadidős közlekedési eszközökhöz kapcsolódó létesítmények üzemeltetése (pl. sporthajókikötő)
– a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése a szabadidős szolgáltatás szerves részeként
– szabadidő-eltöltés jellegű vásárok, bemutatók
– táncterem, diszkó működtetése.

Ha egy vidéki turizmus szereplő (szállásadó, civil szervezet…) a lovasturizmus vagy a kerékpáros turizmus részére csere megálló helyet biztosít, ha a szllásadó csónakot biztosít a horgászathoz, vagy kenut, kerékpárt, nordic walking botot kölcsönöz (ad oda) a túrázáshoz, ne kelljen online pénztárgépet üzemeltetnie. Nem tudjuk mit jelent a szabadidő-eltöltés jellegű vásárok, bemutatók. Ha egy tájház ilyen bemutatóval egybekötött vásárt szervez? NEEE!

9321 – Vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység
Ebbe a szakágazatba tartozik a vidámparkok, témaparkok tevékenysége. Idetartozik a különböző szórakoztató eszközök működtetése, mint csúszda, vízi csúszda, vidámparki eszközök, piknikterületek üzemeltetése, játékok, bemutatók, tematikus kiállítások szervezése.

Reméljük ha gyerekbarát falusi turisztikai szereplő udvarában csúszda is van,  nem köteles ezért online pénztárgépet működtetnie (NAV kapcsolt értékesítés).
Ha egy civil szervezet vagy családi gazda kneip túra, gyógynövény út, kukorica labirintust alakít ki, ne essen a kötelezettek közé! Tájházak… ne essenek a kötelezettek közé!

9601 – Textil, szőrme mosása, tisztítása
Ebbe a szakágazatba tartozik:
– mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét) és textil mosása és vegytisztítása, vasalása stb. géppel, kézzel vagy érmével működtetett önkiszolgáló gépekkel, akár a nagyközönség, akár közületi megrendelők részére
– a mosodai gyűjtés és kiszállítás
– a szőnyeg, takaró, kárpit, függöny tisztítása, akár az ügyfél helyiségében, akár máshol
– az ágyneműk, munka- és egyenruhák és hasonló cikkek kölcsönzése a mosodától
– a pelenkatisztítás
– az érmével működő mosógép szolgáltatás
– a ruhanemű és egyéb textilnemű javítása és kisebb átalakítása, ha azt a tisztítással együtt és azzal közvetlen összefüggésben végzik

Ne essen kötelezettek körébe a háztartásbeli, a civil szervezet vagy mikrovállalkozó személy amikor  retextil ajándéktárgyat, gyapjú kézműves terméket…. készít!

9604 – Fizikai közérzetet javító szolgáltatás
Ebbe a szakágazatba tartozik:
– törökfürdők, szaunák és gőzfürdők, szoláriumok, gyógyfürdők, fogyasztó- és karcsúsítószalonok, masszázsszalonok stb. tevékenysége
Ne essen a kötelezetti körbe a turisztikai szolgáltató, ha masszázs tanfolyama révén a vendégnek masszázst is nyújt.

(Érintőlegesen szó esett róluk is:
9313 – Testedzési szolgáltatás
Ebbe a szakágazatba tartozik:
– a, fitnesz- és testépítő klubok és létesítmények szolgáltatása.