Sütőtökfajták értékelése beltartalmi összetevőik alapján:
„A kilenc tökfajta közül kettő a Cucurbita maxima (sütőtök) fajba tartozik, ezek a Nagydobosi és a Crown Prince. A többi a Cucurbita moschata (sonkatök, kanadai tök) fajhoz tartozik, és ezek a következők: Sonca, Chief, Barbara, Metro, Sweet Berry, Orange, és a Bush Butter Nut.”
Eredmények (fajták és termőhely összehasonlításban):
Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Karcagi Kutatóintézet (K)
Fertődi Növénynemesítési és Növénytermesztési Kutató Intézet (F)
„A főbb karotinoidok izolálhatók a sütőtökből. A színért elsősorban a β-karotin, az α-karotin, valamint a lutein és a zeaxantin a felelős (Gliemmo és munkatársai, 2008). Emellett a β-karotinnak nagy jelentősége lehet bizonyos rákfajták, érrendszeri betegségek és egyes neurodegeneratív betegségek megelőzésében. Antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, mivel az atomos oxigént megkötve deaktiválja a káros szabad gyököket. A β-karotin a zsírban oldódó A vitamin prekurzora, amelyből a látásban szerepet játszó retinál képződik.”
A cink számos enzim (pl. inzulin) alkotórésze, valamint gátolja a rákos sejtek szaporodását is.
Az összehasonlító grafikon a Karotin, Kálium, Foszfor, Kálcium, Vas, Cink valamint szárazanyag tartalom tekintetében LETÖLTHETő ITT!