Megoldásokat keresve – “Jó gyakorlatok az agrárerdészetben” terepi bemutatóról készült cikk

2023. augusztus 25., péntek

Az agrárerdészet (agroforestry) fogalma általánosságban a fás kultúráknak a mezőgazdasági növénytermesztéssel és/vagy állattartással való harmonikus, együttes fenntartását, illetve a velük való együttes gazdálkodást jelenti. Egyre többen gondolják róla, hogy lehetséges kiút az ökológiai zsákutcából, ennek lehetőségét több uniós projektben is vizsgálják.

A Sárváron, az ERTI Központ, Kutatóállomás és Arborétum irodaházában kezdődött az Agromix projekt keretében szervezett ’Jó gyakorlatok az agrárerdészetben’ terepi bemutató 2023 augusztus 9-én.

Varga Ádám (CEEweb a Biológiai Sokféleségért) az Agromix projekt bemutatásával nyitotta meg a szakmai napot. A Coventry Egyetem által koordinált AGROMIX projekt célja a rugalmas gazdálkodás, a hatékony földhasználat-gazdálkodás és a fenntarthatóbb mezőgazdasági értékláncok felé való átállás előmozdítása Európában. A Horizon2020 Európai Unió Kutatási és Innovációs Programja által finanszírozott projekt 28 partnert hoz össze 13 országból, akik többszereplős közös tervezési módszereket kutatnak a vegyes mezőgazdasági és agrárerdészeti gyakorlatok előmozdítása és megvalósítása érdekében Európa-szerte. A projekt 2020. november 1-jén indult és 4 évig tart. Az érdeklődőknek érdemes a projekt Hírlevelére feliratkozni: https://agromixproject.eu/newsletter/

Ezt követően Dr. Borovics Attila, erdészeti szakértő, intézetigazgató tartott előadást „Jó gyakorlatok az agrárerdészet területén” címmel. Érdekes és tanulságos gyakorlatokat, csodás, saját fotókkal mutatott be több régi és új módszert a világ távoli tájairól is arról, hogy lehetséges a természeti környezettel harmonikus termelést megvalósítani.

Majd következett a kutatási eredmények agrárerdészeti hasznosítására saját nemesítésű fajtákra alapozva (nemesítés, ökológia, ültetvény, erdővédelem, ökonómia szakterületek együttműködése által) Az agrárerdészet jövedelmezőséget előtérbe helyező néhány aspektusának bemutatása kapcsán mind az energia-igény kielégítése, mind a klímaváltozás hatásaira kaptunk adatokkal alátámasztott kutatási eredményeket. Ezek egyúttal a mezőgazdasággal foglalkozók számára is megerősíthetik, hogy nem pusztán az elérhető uniós támogatásokért érdemes agrárerdészettel foglalkozni.

Szólt a SiteViewer döntéstámogató rendszerről, amely a tervezésben nyújt segítséget a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében és ingyenesen letölthető az Erdészeti Tudományos Intézet geoportáljának oldaláról (www.ertigis.hu ) a „Térképszolgáltatások” menüpont alól.

Vezetésével a Bajti Kísérleti Csemetekertben a kísérleti ültetvények megtekintése, terepi tapasztalatok megvitatása következett, valamint módunk volt a gyertyános-tölgyes erdőben megismerkedni a klímaváltozás természetközeli erdőkre gyakorolt hatásaival és azzal a kísérlettel, amely lehetséges megoldásokat kínál a jövőre nézve.

A rendezvényről tudósított: Kőváriné dr. Bartha Ágnes