Közétkeztetési rendelet terv VÉLEMÉNYEZÉSE

2014. február 10., hétfő

2013. május 10-ig lehet véleményt / TILTAKOZÁST beküldeni az EMMI részére a rendelet tervezetről.

halászléFELHÍVJUK a tudatos, a gyermekük egészségéért aggódó szülőket, hogy MÁJUS 10-ig véleményüket, ÉS/VAGY TILTAKOZÁSAIKAT jutassák el a rendelet társadalmi véleményezése során az EMMI részére a krisztina.biro@emmi.gov.hu email címre; valamint MÁSOLATBAN a szabadkai@biokultura.org email címre.

KIEGÉSZÍTÉSKÉNT ONLINE KÉRDŐÍVÜNKET IS töltsék ki!
www.biokultura.org

Lássuk meg mennyi társadalmi nyomás milyen módosítást tud elérni!

Javasoljuk, hogy:

– ne korlátozzák a vaj felhasználását, drágább termék mivolta miatt amúgy is ritkábban használják a közétkeztetők!
– a baromfi és sertészsír korlátot eltörölni, csak a zsiradék általános korlát maradjon!
– a mesterséges ízfokozók (E 621-E 635-ig) és tartósítószerek, füstaroma korlátozását
– a mesterséges édesítőszerek felhasználásának és a mesterséges édesítőszerrel készült termékek teljes tiltását a közétkeztetésben (diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők kivételével)
– a gyümölcslé esetén minimális gyümölcshányadot írjanak elő pl. min. 33%

Megjegyzésünk: A rendelet korosztályonként előírt energiaszükségleti értékeket ír elő, de ebben nem jelenik meg, a beltartalmi diferenciálás, nem jelenik meg a bio prioritása ajánlásként sem.

Indoklásaink, Felhívásunk BŐVEBBEN:

Az emberi erőforrások minisztere …./2013. (….) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

Véleményünk a rendelet tervezetről.

Üdvözöljük, hogy a jogalkotói szándékban megjelenik a változatos, teljesebb értékű friss, zöldség-gyümölcs kínálatot kötelezően előíró szabályozás. A közétkeztetők már nem csak ajánlás szintjén találkoznak az elvárásokkal, hanem kötelezettség lesz számukra.

ÉRDEMI tartalmi, szakmai észrevételeink:

„6. § (2) ) A közétkeztető az étlapon feltünteti minden étkezés

a) számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát,

b) számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.„

Javasoljuk a fogyasztóvédelmi és egészségvédelmi, jelölési szabályok okán kiegészíteni a 6§. 2) pontját egy harmadik követelménnyel: c) az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet 1§. és 7§. alapján fel kell tüntetni az édesítőszert tartalmazó élelmiszerekben, ételekben a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölésen (étlapon is) az „édesítőszerrel” kifejezést valamint az aszpartámot tartalmazó élelmiszerek jelölésén a „fenil-alanin forrást tartalmaz” kifejezést és a 10%-nál több hozzáadott poliolt tartalmazó élelmiszerek jelölésén a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” kifejezést.

„Felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak egyes élelmiszerek és ételek vonatkozásában

11.§ (2) Tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadottcukor-tartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8 %-át teheti ki.

12. § (2) Vaj legfeljebb három alkalommal használható fel, a nyersanyag-kiszabati előírásban feltüntetett mennyiségben, kivéve a cukrászati termékek készítésénél történő felhasználást."

Megjegyzés: Ez annyit jelent, hogy a gyerekek, az öregek és a betegek a vajban megtalálható, jól emészthető rövid- és közepes szénláncú zsírsavak helyett egészséégtelenebb, valószínüleg margarint vagy zsírpótlókat fognak kapni!, a nyersanyag-kiszabati előírásban feltüntetett mennyiségben, kivéve a cukrászati termékek készítésénél történő felhasználást.

Javasoljuk, hogy ne korlátozzák a vaj felhasználását, drágább termék mivolta miatt amúgy is ritkábban használják a közétkeztetők.

"13. § A közétkeztetésben biztosított étkezések keretében szolgáltatott ételek összesített sótartalma nem haladhatja meg az 5. melléklet szerinti, korcsoportonként megengedett sómennyiséget.

15. § (1) Közétkeztetésben az alábbi élelmiszereket nem lehet felhasználni:

a) sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra,

h) a savanyú íz szabályozása céljából hozzáadott cukrot 15 g/litert meghaladó mennyiségben tartalmazó gyümölcsnektárokat és egyéb gyümölcs alapú italokat,

i) az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára sertés- és baromfizsírt.

(4) Édesítőszer a hat év alatti korcsoportnak – a diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők kivételével – nem adható."

Véleményünk: TILTAKOZUNK!

– Jelenleg 6 év felett semmiféle korlátozást nem tartalmaz a rendelet az édesítőszer tartalom és felhasználást illetően. Míg a 11 §.-ban cukor stopp szerepel, valamint 15 §. h) pontjában a gyümölcslé csak hozzáadott cukor korláttal rendelkezik, így a beszállítók ezt ÉDESÍTŐSZERES ízfokozós és aromás gyümölcsleveket adnak majd gyermekeinknek. Gyümölcstartalom minimum sem szerepel a h) pontban!

– A 13 §. és a 15 §. a) pontjában csak só stopp van, de sópótló, ízfokozó, pl. Na-glutamát korlátozást a rendelet nem tartalmaz. Ezek sokkal károsabbak gyermekeink egészségére, és a beszállítók a só kiváltására, hogy a gyermek megegye, ezekkel fogják az ételeket túlnyomóan elkészíteni.

– a 15 §. i) pontja 6 éves korig felhasználni is tiltja a baromfi zsírt és sertészsírt. A baromfizsír a legegészségesebb zsírok egyike. Margarin tiltás vagy korlátozás nem szerepel a rendeletben!

Javasoljuk

– a baromfi és sertészsír korlátot eltörölni, csak a zsiradék általános korlát maradjon!
– a mesterségs ízfokozók (E 621-E 635-ig), és tartósítószerek, a füstaroma korlátozását
– a mesterséges édesítőszerek felhasználásának és a mesterséges édesítőszerrel készült termékek teljes tiltását a közétkeztetésben (diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők kivételével)
– a gyümölcslé esetén minimális gyümölcshányadot írjanak elő pl. min. 33%

Megjegyzésünk:

A rendelet korosztályonként előírt energiaszükségleti értékeket ír elő, de ebben nem jelenik meg, a beltartalmi diferenciálás, pl. egy szabadtartású bio tyúk húsa és egy intenzív ketreces tyúk húsa, vagy az intenzív konvencionális zöldség-gyümölcs, vagy a bio zöldség-gyümölcs, vagy bio és nem bio feldolgozott termék pl. virsli közötti különbség, vagy a bio prioritása ajánlásként.

A természetes zsiradék korlátozása a mesterséges zsiradékkal szemben, és a kötelező energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalom feltüntetése közvetlen akadályt jelent a helyi, kistermelői és minőségi termékek közétkeztetésbe való bekerülése előtt. A tápanyagtáblázatok elavultak, nem a valós beltartalmi értékeket tartalmazzák.

INDOKLÁS:

A kifogásolt részek akadályai, sértik:
– Nemzeti Vidék Stratégia: „Egészséges, Helyi terméket a közétkeztetésbe program” megvalósulását

– 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről1 25. § (5) A nevelési-oktatási intézménynek gondoskodnia kell a rábízott gyermekek, tanulók felügyeletéről, a nevelés és oktatás egészséges és biztonságos feltételeinek megteremtéséről,

– 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról1 6. § (1)33 A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez.

(4) A gyermeknek joga van ahhoz, hogy a fejlődésére ártalmas környezeti és társadalmi hatások, valamint az egészségére káros szerek ellen védelemben részesüljön.

38. § (1) Az alapellátásnak hozzá kell járulnia a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének,

(2013.06.10.)